Discul de muzică clasică al anului 2015 Înapoi
Peter Ruzicka, dirijorul postumelor enesciene - România valorilor muzicale (III), 1 decembrie 2015
Cu deosebită plăcere vă prezint acum lucrări enesciene imprimate în Germania, de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii din Hanovra sub bagheta dirijorului Peter Ruzicka. Cu toții trăim satisfacția că preocuparea la nivel internațional pentru opera de autor a lui Enescu este din ce în ce mai consistentă, interpreții străini aprofundându-i lucrările de maturitate, nu doar rapsodiile. Începând din 2009 Peter Ruzicka a dirijat constant în edițiile Festivalului Internațional "George Enescu" fiind cucerit de opera Oedipe, iar la îndemnul directorului Ioan Holender a cercetat cu o minuțiozitate temeinică și opusurile simfonice postume reconstituite de Pascal Bentoiu. Două compact discuri au rezultat din această pasiune: în 2014 cel cu Simfonia a V-a și poemul simfonic Isis, iar în acest an albumul ce cuprinde Simfonia a IV-a în mi minor, poemul simfonic "Nuages d`Automne sur les forets" iar în final și Simfonia de cameră op. 33; acestea au apărut la Casa de Discuri a Radiodifuziunii din Hanovra.
Peter Ruzicka este un muzician complex: compune, din creația lui aș aminti doar opera Paul Celan, reprezentată și la București; totodată excelează ca muzicolog și profesor, dar este și un manager de top activând în diferite perioade ca director al Operei de Stat din Hamburg și al Festivalului de la Salzburg, ar fi două importante exemple. Acum Peter Ruzicka dirijează doar ceea ce-i atrage interesul, de aceea am să vă rețin atenția cu o declarație dată Irinei Hasnaș: "muzica lui George Enescu, spune el, iese din contextul vremii, liniaritatea ei nevizând o concluzie finală, ci menținându-se într-o retorică muzicală liberă, care sfidează segmentările tradiționale temporale". Acestea sunt cuvintele lui Peter Ruzicka, cuvinte ce se reflectă în viziunea sa dirijorală. Nuages d`Automne sur les forets, piesă cunoscută în România cu numele Voix de la nature , este considerată de Pascal Bentoiu drept una dintre "minunile enesciene" minunată fiind și interpretarea.
Tot din albumul realizat de Peter Ruzicka la pupitrul Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii din Hanovra vă propun în Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu. Este un opus început și abandonat în 1934, pe când autorul aducea ultimele cizelări la opera Oedip; această simfonie postumă, cu o primă parte și puțin din partea a doua finite, a fost reconstituită de Pascal Bentoiu pe baza însemnărilor și schițelor rămase. După Allegro appassionato - prima mișcare, urmează Un poco andante marziale, o pagină unică în tot cuprinsul creației enesciene, de o originalitate și o forță expresivă tulburătoare; această parte mediană are un caracter de marș funebru puțin luat în derâdere. Finalul, Allegro vivace aduce mult așteptata descătușare.
Atașamentul dirijorului german pentru postumele enesciene rămâne constant, spun asta pentru că în aprilie 2016 Peter Ruzicka va dirija Simfonia a V-a la Berlin și într-un viitor nu prea îndepărtat va imprima cele trei simfonii cu număr de opus. Fără dubiu, este un câștig pentru muzica lui George Enescu, așa cum este un mare beneficiu pentru cultura românească.