Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul canadian Bruce Liu concertează alături de Orchestra de Cameră a Festivalului de la Verbier sub bagheta lui Mihail Pletniov

Publicat: marți, 23 Iulie 2024 , ora 13.13
Miercuri, 31 iulie 2024, de la ora 20.30 veți putea asculta concertul susținut de Orchestra de Cameră a Festivalului de la Verbier, sub bagheta lui Mihail Pletniov, la Salle des Combins, principala sală de concerte a Festivalului de la Verbier, cu un număr de 1.700 de locuri și fiecare rând așezat pe un etaj separat, ceea ce garantează o vedere excelentă spre scenă. Numele sălii se datorează priveliștii uluitoare pe care o oferă asupra masivului Combins. Aici are loc așadar cea de-a 31-a ediție a Festivalului de la Verbier care se desfășoară în perioada 18 iulie - 4 august 2024.

Programul va debuta cu Concertul nr. 1 op. 11 în mi minor pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin, reorchestrat de dirijorul Mihail Pletniov, solist va fi pianistul canadian cu origini chineze Bruce Liu, câștigător în 2021 al Concursului Internațional "Frédéric Chopin" de la Varșovia.

Părerile despre Concertul pentru pian nr.1 de Frédéric Chopin diferă. Unii critici consideră că suportul orchestrei este sec și neinteresant, și de aceea mai mulți muzicieni, printre care și dirijorul Mihail Pletniov, au simțit nevoia să modifice orchestrația lui Chopin. Dar sunt și alții care cred că suportul orchestral este scris cu atenție și că simplitatea orchestrației contrastează în mod deliberat cu bogăția armonică și tehnică pe care o etalează instrumentul solist.

Mihail Pletniov este un pianist, dirijor și compositor rus, a înființat în 1990 Orchestra Națională a Rusiei, a cărei direcție artistică i-a fost recent retrasă. Apoi în anul 2022 a fondat în Elveția, Orchestra Internațională "Rahmaninov". El are și cetățenie elvețiană tot din 2022.

Iar cea de-a doua lucrare a concertului susținut de Orchestra de Cameră a Festivalului de la Verbier, miercuri 31 iulie 2024 la Salle des Combins, de la ora 20,30 va fi Simfonia I op. 21 în Do major de Ludwig van Beethoven, cu siguranță cel mai important muzician al perioadei de tranziție dintre epoca clasică și cea romantică.


Laura Ana Mânzat