Interviuri Înapoi

Premiile ICMA 2025. Câștigătorul premiului Discovery, Can Saraç

Publicat: luni, 17 Martie 2025 , ora 12.57

Câștigătorul Premiului Discovery din acest an, tânărul pianist turc Can Saraç (n. 2007), și-a început studiile la vârta de cinci ani la departamentul de pian al Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul și și-a continuat cariera în ultimii trei ani la "Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din München. În calitate de bursier al Academiei Internaționale de Muzică din Liechtenstein, a participat în mod regulat la cursurile intensive de pregătire și la concertele Academiei. Ca unul dintre acele talente naturale rare la pian, Can Saraç susține în mod regulat concerte solo și de muzică de cameră în Turcia și în străinătate. Tânărul și inteligentul pianist a discutat recent cu Hale Tetik de la revista de muzică clasică Andante, membru al juriului ICMA.


Ați devenit câștigătorul ICMA Discovery Award al anului 2025, unul dintre cele mai prestigioase premii din lumea muzicii clasice. Cum v-a făcut acest premiu să vă simțiți?

În primul rând, m-am simțit incredibil de fericit și privilegiat să fiu ales din mulți tineri artiști talentați de către numeroși profesioniști apreciați din lumea muzicii clasice. Sunt foarte mândru că fac parte din familia ICMA, grup în care se află cei mai buni muzicieni clasici. Este, de asemenea, o mare responsabilitate, dar o văd ca pe o forță motrice pentru realizările viitoare.


Cum credeți că vă va ajuta ICMA Discovery Award să vă dezvoltați cariera?

Premiul ICMA Discovery Award, pe care sunt atât de mândru că îl dețin în acest an, este un premiu de mare anvergură în industria muzicii clasice. Oferă o recunoaștere și o vizibilitate importante, deschizând ușile către noi oportunități pe scena internațională; mă pune în lumina reflectoarelor, iar acest lucru este foarte important pentru tinerii artiști. Faptul de a fi onorat cu acest premiu nu numai că îmi consolidează parcursul artistic, dar mă și conectează cu un public mai larg, cu mentori apreciați și cu multe colaborări interesante. Cred că va contribui semnificativ la dezvoltarea carierei mele, permițându-mi să explorez noi proiecte, să cânt pe scene distinse și să-mi perfecționez vocea.


Să vorbim despre educația ta la Liechtenstein International Music Academy. Cum de ați ales să studiezi acolo? Cum susține educația de aici dezvoltarea ta profesională?

Liechtenstein Musikakademie este o organizație foarte prestigioasă și am fost norocos să fiu admis după ce am aplicat la vârsta de 14 ani, acum trei ani și jumătate, cam în aceeași perioadă în care mi-am început studiile la Hochschule für Musik und Theater München. Academia m-a ajutat să mă perfecționez în multe feluri încă de la o vârstă fragedă. Timpul de studiu intensiv pe care bursierii academiei îl petrec acolo este extrem de util. Studenții au ocazia să lucreze cu profesori extraordinari, să interacționeze și să socializeze între ei, să exerseze cât de mult doresc și să cânte în fața unui public. Studiile de muzică de cameră și concertele sunt oportunități uriașe de îmbunătățire muzicală. Puteți simți cu ușurință dezvoltarea pe plan muzical la finalul fiecărei zile petrecute la academie. Cât am fost acolo am avut parte de momente memorabile și perioade productive.


Aveți și alte premii în afară de Discovery Award. Ce fel de modalități de autodisciplinare ați întreprins pentru a obține aceste premii și altele prestigioase la o vârstă atât de fragedă?

Am primit o serie de premii de-a lungul anilor, cel mai recent fiind Premiul Arturo Benedetti Michelangeli de la Academia de Pian Eppan din Italia, pe care l-am primit recent. Disciplina vine de la sine după o anumită vârstă sau nivel. Obiectivele devin parte din viața ta și orele pe care le dedici vin din această motivație naturală. Dar, în același timp, competițiile te forțează să te adaptezi la un nou set de reguli de acumulare de noi informații. Practica devine mai intensă, mai frecventă, iar tu devii mai exigent cu tine însuți pentru că urmărești perfecțiunea. Cauți piese mai dificile de cântat, adaugi din ce în ce mai multe în repertoriul tău, poate din cauza regulilor concursului sau poate pentru că vrei să încerci altceva. Nu întotdeauna se termină cu un premiu, ceea ce este perfect normal din cauza mai multor factori, dar întotdeauna beneficiezi de disciplina pe care ți-o impui. Gestionarea eficientă a timpului este cel mai important factor din cadrul acestui ciclu. Studiul, motivația și gestionarea timpului sunt strâns legate între ele pentru a duce la succes, iar această idee este nucleul autodisciplinei mele.


Vă invit să vorbim despre seara ceremoniei de decernare a premiilor ICMA. Veți interpreta ultima parte a Concertului nr. 1 de Ceaikovski alături de Orchestra Simfonică din Düsseldorf. Ne puteți oferi mai multe detalii despre concert și despre această lucrare?

A cânta pentru un public de muzică clasică este întotdeauna o experiență emoționantă pentru mine, dar să urc pe scenă într-un loc extraordinar, precum Tonhalle Düsseldorf, face ca acest moment să fie și mai special, de neuitat. Concertul de Gală ICMA este o celebrare a artei interpretative, iar faptul că pot lua parte la acest eveniment, alături de maestrul Vitali Alekseenouk și Düsseldorfer Symphoniker, este o onoare. Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski este o lucrare de o pasiune și măreție impresionante. Ultima sa parte, cu energia sa incandescentă și virtuozitatea sa excepțională, îmi permite să mă exprim în prfunzime. Cred că strălucirea acestei lucrări va răsuna minunat în acustica unică și atmosfera extraordinară a Tonhalle, transformând această seară într-un moment de neuitat. Aștept cu nerăbdare acest eveniment, atât ca interpret, cât și din punctul de vedere al unei persoane care apreciază profund puterea muzicii de a inspira.


Cum este să reprezinți Turcia la ceremonia ICMA alături de Can Çakmur? Ne puteți împărtăși din sentimentele pe care le trăiți?

Să îmi reprezint țara la ceremonia ICMA alături de Can Çakmur este o onoare incredibilă și o experiență de neuitat. Çakmur este o inspirație pentru mulți tineri muzicieni din Turcia, inclusiv pentru mine, iar realizările sale ne umplu pe toți de mândrie. Faptul că împart scena cu el într-o seară atât de prestigioasă mă face să mă simt profund recunoscător și fericit. Vom interpreta împreună Lebensstürme de Schubert, o piesă plină de pasiune, intensitate și emoție profundă, care reflectă perfect entuziasmul acestui moment. Aștept cu nerăbdare să cânt alături de el la Düsseldorf și să celebrez această seară specială alături de public.


Am citit în interviurile dumneavoastră, în care ați afirmat că obiectivul dumneavoastră este să lăsați o amprentă asupra lumii. Cum considerați că Premiul Discovery a fost un pas către acest obiectiv?

Așa cum am menționat, aceste premii reprezintă o formă de recunoaștere. Poate exista undeva cel mai talentat muzician pe care l-a văzut lumea, dar dacă nimeni nu a auzit de el, totul este în zadar. Odată cu recunoașterea vin și oportunitățile: concerte, festivaluri, evenimente media, înregistrări etc. Din acel moment, totul depinde de tine, de cum știi să profiți de aceste oportunități și să îți construiești cariera. Premiul Discovery este extrem de important din acest punct de vedere și aș dori să mulțumesc Musikakademie din Liechtenstein pentru nominalizare, revistei Andante, lider în domeniul muzicii din Turcia, pentru sprijinul oferit, și juriului ICMA pentru alegerea sa. Premiile sunt, de asemenea, o sursă de mândrie, dar vin și cu responsabilitatea de a deveni din ce în ce mai bun. Motivația vine odată cu succesul, iar acest lucru ajută atunci când trebuie să-ți depășești limitele.


Fiecare premiu aduce mândrie și creează un mare sentiment de responsabilitate pentru viitor. Ne puteți spune mai multe despre planurile de viitor?

Premiile pe care le-am câștigat și realizările mele nu sunt doar o sursă de mândrie pentru mine, familia mea și cei din jur, ci și un imbold puternic pentru viitor. Fiecare succes îmi alimentează motivația și mă împinge mai departe. Fiecare pianist pe care îl întâlnesc în competiții sau masterclassuri îmi mărește orizontul și mă ajută să privesc muzica din perspective noi. Totuși, nu măsor progresul doar prin prisma succesului și premiilor. Fiecare festival unde interacționez cu alți muzicieni, fiecare platformă prestigioasă precum ICMA, îmi oferă oportunitatea de a-mi depăși limitele, de a-mi atinge potențialul și de a deveni parte din rețeaua globală a muzicii. Cu fiecare succes, mă uit în urmă la orele nesfârșite de muncă, sacrificii și efort constant, și când tot acest efort este răsplătit, sentimentul de împlinire este de nedescris. Pentru mine, muzica nu este doar o profesie, este viața mea. De aceea, fiecare nou premiu, fiecare nouă realizare nu este doar o recunoaștere a ceea ce am făcut până acum, ci și un motiv să muncesc mai mult, să țintesc mai sus și să continui să mă autodepășesc. Viitorul începe să prindă contur chiar în acest an. Visul de a deveni pianist concertist rămâne prioritatea principală, apoi voi continua să muncesc neîncetat pentru a-l îndeplini. Însă, acest moment este și un punct de cotitură. Finalizez ciclul liceal și mă pregătesc să intru în viața universitară. În prezent, cel mai mare obiectiv al meu este să studiez la o universitate unde pot învăța de la un profesor care să mă inspire, să mă determine să vreau mai mult de la mine și să mă ghideze în călătoria mea artistică. În același timp, vreau să mă pregătesc pentru competiții prestigioase, să obțin succese semnificative și să îmi fac familia, profesorii și țara mândri, construindu-mi o carieră solidă pas cu pas.