Înapoi
Programul de burse SoNoRo Interferențe continuă în Montepulciano, la Palazzo Ricci

O parte dintre bursierii selectați la începutul acestui an vor studia în Montepulciano sub îndrumarea maeștrilor Mihaela Martin (violonistă / profesoară la Academia de Muzică din Köln, Academia Barenboim-Said, Berlin, Germania), Răzvan Popovici (violist / profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers), Frans Helmerson (violoncelist / profesor Academia Kronberg, Kronberg im Taunus, Germania), Diana Ketler (pianistă / profesoară de pian la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Haute École de Musique din Geneva, Elveția) și Pauls Putnins (cântăreț internațional de operă, Marea Britanie).
La finalul unei săptămâni de studiu, bursierii vor susține două concerte împreună cu profesorii lor, iar publicul este invitat să participe la concertele programate vineri, 18 aprilie 2025, de la ora 18:00 și sâmbătă, 19 aprilie 2025, de la ora 17:00, în Sala de Concert de la Palazzo Ricci din Montepulciano. În program, lucrări de Johannes Brahms, Camille Saint - Saëns, Carl Reinecke, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Frank Bridge și Zoltán Kodály. Intrarea la concerte este liberă.
Ne continuăm misiunea pe care am început-o în urmă cu 19 ani, cu perseverență și dedicare. Programul de burse SoNoRo Interferențe înseamnă nu doar o săptămână de studiu muzical, ci cuprinde paralele cu domenii ca pictura și arhitectura, care nuanțează pregătirea tinerilor muzicieni și care îi inspiră ulterior în interpretarea muzicii. Am avut întotdeauna în vedere includerea în program a unor profesori experimentați în muzica de cameră, care predau la universități importante din Europa, dar și spații de studiu excepționale, care să ne inspire pe toți prin frumusețe și istoricul lor. Colaborarea cu Palazzo Ricci din Montepulciano este deja longevivă, iar noi suntem fericiți că putem să le oferim bursierilor SoNoRo Interferențe un mediu de studiu care îi stimulează și le dezvoltă creativitatea - a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.
Bursierii care vor participa la workshopul de la Montepulciano sunt următorii:
la vioară - Sebastian Manning (Pre-conservatory Academy of the Music Institute of Chicago, SUA) și Rareș Daniel Șiclovan (Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca);
la violă - Andrieș Cigulea (Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca) și Dana Goncear (Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Londra, Marea Britanie);
la violoncel - Tudor Ioan (Universitatea Națională de Muzică din București) și Patrick Farcaș (Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca);
la pian -Ana Luminița Pop (Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca) și Bianca Stănescu (Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca);
canto - Fabian Mereuță (Universitatea Națională de Muzică din București), Vlad Paven (Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi" din Arad), Maria Ene (Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București) și Dora Blatniczki (Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca).
Splendidul Palazzo Ricci este un spațiu cu o istorie bogată, care se întinde pe parcursul secolelor. Din 1799, acest palat a reprezentat pentru nobila familie Ricci o casă frumoasă și multe amintiri. Familia Ricci a primit de-a lungul timpului, în acest loc elegant, demnitari, membri ai familiilor regale și unii dintre cei mai importanți artiști și scriitori. Palazzo Ricci a câștigat prestigiosul premiu International Property Award în Europa pentru renovare și reconversie rezidențială.
SoNoRo Interferențe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naștere în România în anul 2007 și de atunci s-a extins și în alte țări europene, precum Italia (Arezzo și Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care workshopurile SoNoRo Interferențe s-au desfășurat în România, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.
Mulți dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile și studiază, în prezent, în cadrul unor instituții prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg și București. Câțiva dintre bursieri au participat la concursuri importante din întreaga lume și au obținut rezultate remarcabile, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță - Premiul I la secțiunea Violoncel a Concursului "P.I.Ceaikovski" din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu - Premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional "George Enescu" (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban - Premiului I la secțiunea Vioară a Concursului Internațional "George Enescu" (2021) sau a Mariei Marica - Premiul I la secțiunea Vioară a Concursului Internațional "George Enescu" (2022).