Înapoi

Recviemul lui G. Fauré, în Joia Mare, la Sala Capitol

Publicat: luni, 14 Aprilie 2025 , ora 15.03
În preajma sărbătorilor Pascale, vă invităm la concertul vocal-simfonic susținut de Orchestra simfonică "Remus Georgescu" și Corul Ion Românu" ale Filarmonicii Banatul Timișoara. Joi, 17 aprilie 2025, de la ora 19:00, la Sala Capitol, audiem Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în do minor, op. 18 de S. RAHMANINOV, lucrare ce îl va avea ca solist pe talentatul pianist Daniel Ciobanu.

În Joia Mare, artiștii instrumentiști și cei lirici vor interpreta apoi emoționanta lucrare Requiem în re minor, op. 48 de G. FAURÉ. Soliști vor fi soprana Maria Virginia Onița și basul Lucian Onița. Concertul va dirijat de maestrul Radu Popa.

Concertul lui Rahmaninov, inspirație pentru piesa "All by Myself"

"All by Myself" este o melodie a compozitorului american Eric Carmen, lansată în 1975. Poate, mult mai celebră în varianta interpretată de CélineDion, melodia este inspirată de a doua mișcare (Adagio sostenuto) a Concertului pentru pian nr. 2 în do minor, op. 18 al lui Serghei Rahmaninov.

Muzica lui Rahmaninov se afla în domeniul public în Statele Unite la acea vreme, însă, în afara SUA era încă protejată. Astfel, Carmen a fost nevoit să le plătească deținătorilor drepturilor de autor 12% din redevențele de la "All by Myself", precum și de la "Never Gonna Fall in Love Again", care s-a bazat pe a treia mișcare din Simfonia nr. 2 a lui Rahmaninov.

Requiem în re minor de G. FAURÉ, în programul concertului din Joia Mare

Requiemul este o lucrare bazată pe structura Liturghiei catolice săvârșite pentru cei adormiți, fiind echivalentul Prohodului din ritul bizantin. Fauré, la fel ca Mozart, Verdi, Berlioz, Dvoűák și alții, a creat o astfel de lucrare. În cazul său, cel mai probabil, pentru a omagia moartea părinților săi la mijlocul anilor 1880. A revizuit-o de mai multe ori, reușind să o finalizeze în 1900.

Alcătuită din șapte mișcări, lucrarea este compusă pentru soprană și bariton soliști, cor mixt, orchestră și orgă. Spre deosebire de caracteristicile tipice unui recviem, partea"Dies irae" este omisă, fiind înlocuită de una dintre secțiunile "Pie Jesu". Mișcarea finală "In Paradisum" se bazează pe un text care nu face parte din textul Liturghiei de înmormântare, ci din slujba de îngropăciune.

Lucrarea a avut premiera în prima sa versiune în 1888 la La Madeleine din Paris pentru o slujbă de înmormântare.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/vlFHk