Recomandări Înapoi

Remember - Lya Hubic: Arpeggio, 16 februarie

Publicat: joi, 11 Februarie 2016 , ora 15.42

Unii cronicari au numit-o "Privighetoarea Ardealului". 95 de ani i-au fost hărăziți sopranei Lya Hubic, dintre care 32 a slujit cu devotament scena lirică.

"Eu nu am jucat în Traviata, în Boema și în toate celelalte, eu am fost cu adevărat «Violeta», am trăit «Boema». Eu m-am lăsat ispitită de lumea operelor atât de mult, încât mă întorceam pur și simplu în timp și întrupam acele personaje" - se confesa într-un interviu Lya Hubic, artista care a susținut peste 2000 de spectacole în țară și străinătate.

Într-un repertoriu care a însumat 46 de eroine titulare în genul operei și operetei, soprana Lya Hubic a trecut cu lejeritate de la rolurile de coloratură la cele lirice și dramatice. A debutat în 1936 cu Musetta din opera pucciniană "Boema" la Cluj, pe scena Operei Naționale Române. În 1937 Lya Hubic era aplaudată la Viena, cinci ani mai târziu obținând chiar un angajament de lungă durată, pe care, însă, nu l-a putut onora datorită războiului.

A revenit cu încăpățânare și dragoste la Cluj, acolo unde a fost "vocea de aur" a Operei Române, ani la rând, cap de afiș în spectacole care s-au jucat cu casa închisă. Târziu au venit și recunoașterile: în 1993 Lya Hubic a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Cluj Napoca, iar în 2001, la 90 de ani, a devenit Membru de onoare al Operei Române și i-a fost decernat, în cadrul unei ceremonii la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", titlul de Doctor Honoris Causa.

Tot în 2001, Radio Cluj a editat pe un CD cele mai bune înregistrări ale aceleia care s-a bucurat de admirația publicului european mai bine de trei decenii - soprana Lya Hubic.

O selecție de pe acest disc veți asulta marți, 16 februarie , de la ora 11.00, la 'Arpeggio' - rubrica "Opera și vedetele ei" într-un "Remember - Lya Hubic".

Jeanine Costache