Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață violonistul Eugen Sârbu

Publicat: luni, 22 Iulie 2024 , ora 8.21

Duminică, 21 iulie 2024, s-a stins din viață violonistul Eugen Sârbu. Marele muzician român, născut în anul 1950 în comuna vâlceană Pietrari, a avut o carieră internațională impresionantă.

A studiat la Conservatorul din București, apoi la Paris și la Institutul Curtis de Muzică din Philadelphia, iar în anul 1978 a câștigat Concursul Paganini de la Genova și Concursul Internațional Carl Flesch din Londra. Eugen Sârbu, care a cântat pe un valoros instrument Stradivarius construit în anul 1729, a fost aplaudat în importante săli din concert și a evoluat în compania unor orchestre renumite pe scene din New York, Pittsburgh, Dallas, Paris, Viena, Hamburg, Londra, Milano, Amsterdam, Barcelona, Sidney, Tokyo și în multe alte orașe de pe cinci continente. În anul 1982 a devenit dirijor și solist al European Master Orchestra. A prezentat în primă audiție numeroase lucrări, printre care concertul pentru vioară și orchestră pe care compozitorul finlandez Einojuhani Rautavaara i l-a dedicat.

În 1995 a primit Medalia George Enescu, iar doi ani mai târziu Universitatea Națională de Muzică din București i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
În ultima perioadă, Eugen Sârbu a locuit la Londra, oraș în care s-a stins din viață.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Miercuri, 24 iulie, la orele 10.00 și 17.00, puteți asculta din înregistrările lăsate de violonistul Eugen Sârbu în cadrul emisiunii Arpeggio. 

Larisa Clempuș