Evenimentele săptămânii Înapoi
Sărbători cu bine la Radio România Muzical
Perioada sărbătorilor de final este un timp pentru a ne bucura de timpul în familie, de bucurie și zâmbete, dar și un spațiu de reflecție, de introspecție. Pentru toate acestea, vă invităm să aveți companion Radio România Muzical, între 21 decembrie 2024 și 12 ianuarie 2025.
În 21 și 22 decembrie, între orele 15.30 și 18.00, descoperiți darurile puse "Sub bradul de Crăciun": colinde și cântece de Crăciun, alături de celebre lucrări din muzica cultă. Iar de la ora 13.00, difuzăm în premieră concertele de Crăciun pe care le-am înregistrat de curând, printre ele, concertele "Iarna magică" de la Ateneul Român (7 decembrie), concertul de Crăciun al Corului de Copii Radio (7 decembrie) sau "Armoniile speranței" (14 decembrie).
Pentru iubitorii operei, ai muzicii lui Puccini în special, continuă serialul "Puccini per sempre" dedicat compozitorului italian de la moartea căruia s-au împlinit 100 ani pe 29 noiembrie. În 21, 22, 28 și 29 decembrie, de la ora 19.00, propunem audiția în integralitate a operelor "La fanciulla del West", "La Rondine", tripticul "Mantaua", "Suor Angelica", "Gianni Schicchi" și "Turandot".
Între 23 și 27 decembrie, de la ora 10.00 și în reluare de la oar 17.00, este timpul pentru "Crăciun european". Concertele care fac parte din proiectul de Crăciun al Uniunii Europene de Radio 2024 sunt prezentate în această serie în cadrul căreia veți asculta concerte de Crăciun propuse de 15 radiodifuziuni europene - de la Renaștere la jazz, o fascinantă incursiune în lumea celei mai iubite sărbători creștine din an.
Ajunul de Crăciun vine cu mai multe cadouri marca Radio România Muzical: pe 24 decembrie, de la ora 15.30, vă invităm să ascultați concertul prilejuit de redeschiderea Catedralei Notre Dame din Paris, ceremonie ce a avut loc în 7 decembrie. În această clădire simbol a Franței, mistuită de un incendiu devastator în 2019 și astăzi restaurată și cu o nouă viață în față, au cântat pe 7 decembrie membrii Orchestrei Filarmonice Radio France, sub conducerea lui Gustavo Dudamel, cu o galerie ilustră de soliști, printre care s-a aflat și pianistul Lang Lang, de pildă.
Baletul "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski a devenit una dintre partiturile fără de care nu ne putem imagina Crăciunul. Așa că pe 24 decembrie, de la ora 17.00, vă invităm să ascultați în integralitate muzica acestui balet a cărui acțiune se petrece chiar în Ajunul de Crăciun, o audiție în premieră de pe un disc lansat pe 18 octombrie 2024, semnat de Orchestra Evgheni Svetlanov din Rusia, condusă de Vladimir Jurowski.
Pentru ca tot pe 24 decembrie, de la ora 19.00, să vă invităm la o ediție specială de Crăciun din seria "În universul muzicii". Invitatul acestei emisiuni din decembrie 2005 este Horia Roman Patapievici. De altfel, între 23 și 27 decembrie, de la ora 19.00, aveți întâlnire cu ediții de sărbătoare avându-i invitați pe pr. Francisc Doboș, pr. Daniil Iacșa, IPS Ioan Robu.
În 31 decembrie, o altă lucrare emblematică pentru Ajunul de An Nou: opereta Liliacul de Johann Strauss fiul, programată de la ora 19.00. Iar de la ora 21.00, începe Revelionul Radio România Muzical, unde gazdă vă va fi, ca de obicei, Berti Barbera: 4 ore de muzică bună, de la jazz clasic, la jazz vocal, muzică braziliană și jazz funky.
Întâmpinăm Anul Nou 2025 alături de strălucitorul concert de Anul Nou de la Viena: pe 1 ianuarie, de la ora 12.05, în direct la Sala de Aur a complexului Musikverein, Orchestra Filarmonicii din Viena, condusă de Riccardo Muti. Comentează Anca Ioana Andriescu.
Între 30 decembrie și 3 ianuarie, de la ora 10.00 și în reluare de la ora 17.00, vă așteaptă "Discurile anului 2024", cele mai bune 20 discuri ale anului 2024 la Radio România Muzical. Găsiți lista completă a acestora pe site-ul proiectului "Discurile anului 2024".
Și cele mai bune discuri de jazz ale anului 2024, într-o selecție realizată de Berti Barbera, pot fi ascultate între 30 decembrie și 3 ianuarie, de la ora 12.00.
Mai multe dintre emisiunile noastre de mare succes - "La grande bellezza" cu Cătălin Sava, "Game origins" cu Sebastian Androne Nakanishi, "Poveștile de succes ale muzicii" cu Monica Isăcescu Lup și Ștefan Costache, "Despre muzică și viață" cu Anca Ioana Andriescu, "Un cuvânt, o idee muzicală" cu Liviu Pețu pot fi ascultate în reluare până în 12 ianuarie.
Vom deschide și "Cutia cu amintiri" pentru a descoperi memorabile înregistrări de arhivă alături de Florica Jalbă, în week-end-urile 4-5 ianuarie și 11-12 ianuarie.
Și vom inaugura și stagiunea de transmisiuni directe de la Teatrul Metropolitan din New York în 11 ianuarie, de la ora 20.00, cu o seară "Rigoletto" de Verdi, comentată de Luminița Arvunescu și invitatul ei, Costin Popa.
Sperăm că sunt argumente suficiente să fiți alături de noi.
Crăciun fericit și La mulți ani 2025!