Agenda de concert Înapoi

Se apropie ediția 33 a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, 19-26 mai 2024

Publicat: miercuri, 24 Aprilie 2024 , ora 14.37


Ca în fiecare an, la finalul lunii mai, cel mai cunoscut festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii, invită publicul la 8 zile de concerte incitante care oferă ocazia unui contact direct cu muzica timpului nostru, cu inventivitatea compozitorilor și măiestria interpreților pasionați de direcțiile și tehnicile actuale ce promit experiențe memorabile.

La ediția cu numărul 33, festivalul "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" propune trei direcții de structurare a evenimentelor: 1. muzică nouă pentru voce/voci (arii, lieduri, coruri); 2. spectacole în formate inedite (experiment, electroacustic, film mut și muzică live); 3. comemorări Mihail Andricu (50 de ani de la moarte), Cornel Țăranu - 90 și Liviu Dănceanu - 70. O pletoră de prime audiții sunt de asemenea așteptate cu nerăbdare de către publicul meloman interesat. Se pregătesc mai mult de 20 de titluri noi de muzică românească instrumentală și vocală, printre care se află compoziții de Corneliu Dan Georgescu, Călin Ioachimescu, George Balint, Adrian Iorgulescu, Christian Alexandru Petrescu, Maia Ciobanu, Mihaela Vosganian, Livia Teodorescu-Ciocănea, Adina Dumitrescu, Cătălin Crețu.

Bazându-se pe un asemenea suport solid constituit și pe o tradiție îmbogățită an de an de artiști excepționali, ediția din 2024 își propune să adâncească punctele tari ale festivalului - auto-reflexivitatea și inventivitatea conceptuală - și să creeze o săptămână de evenimente de mare valoare și impact în viața culturală românească. Sunt astfel programate concerte susținute de Orchestrele și Corul Academic Radio, Orchestra Concerto a UNMB, ansamblurile Profil, Archaeus, Game, devotioModerna din București, Couleurs și Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca, The Romanian Flute Ensemble din Timișoara, Trio Contrastes din Spania, recitaluri instrumentale, muzică electroacustică, un cineconcert, o operă de cameră, un spectacol muzical dedicat lui Franz Kafka, performance și un simpozion de muzicologie ce vor avea loc la București, în perioada 19-26 mai. Acestea vor putea fi urmărite la Sala Radio, în foyerul Operei Naționale București, la ARCUB, la Sala Studio a Teatrului Odeon și în sălile de concerte ale Universității Naționale de Muzică.

"Am ajuns cu festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi la vârsta hristică: 33 de ediții. Între timp totul s-a schimbat: noi cu toții, contextul, societatea românească, muzica nouă. "Bătrâna muzică nouă" a învățat să coexiste cu "tânăra muzică nouă". Iar festivalul le oferă microfonul amândurora.", a declarat Dan Dediu, președintele UCMR și directorul artistic al SIMN.

Remember SIMN 2023

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2023 - EUTOPIA, ediția nr.32, București 21-28 mai 2023 / Un film de Virgil Oprina