Agenda de concert
Înapoi
Soprana Teodora Gheorghiu și pianistul Sergiu Tuhuțiu, în 'Zâmbetul Muzicii' la Palatul Culturii din Iași

Pe 29 aprilie 2025, începând cu ora 19:00, Palatul Culturii din Iași va găzdui un recital susținut de soprana Teodora Gheorghiu și pianistul Sergiu Tuhuțiu, cu titlul Zâmbetul Muzicii. Recitalul face parte din seria de evenimente de succes Concert la Palat, care a devenit deja o tradiție apreciată de publicul ieșean.
Biletele pentru concert se găsesc la casieria Ateneului Național din Iași și online aici: Concert la Palat | Teodora Gheorghiu | Sergiu Tuhuțiu - Ateneu Iași
Zâmbetul Muzicii nu este un simplu recital, ci o invitație la bucurie prin intermediul muzicii, unde arii celebre sunt interpretate într-o manieră atrăgătoare și plină de căldură, așa cum soprana Teodora Gheorghiu și-a obișnuit publicul.
Cei doi artiști nu sunt la prima întâlnire cu publicul din Iași, Sergiu Tuhuțiu a susținut un recital Chopin la Palat în luna februarie a acestui an: "Am o amintire foarte plăcută de la recitalul precedent și mă bucură reîntâlnirea cu publicul ieșean care mi s-a părut cald, atent și plin de curiozitate."(pianistul Sergiu Tuhuțiu)
Sergiu Tuhuțiu nu este doar un pianist clasic, el este un creator de experiențe muzicale complete. După ce a studiat la cele mai prestigioase conservatoare din Europa și a obținut Artist Diploma la Royal College of Music din Londra, artistul și-a extins orizonturile în producție muzicală la celebrul Abbey Road Institute.
"Fiecare concert pe care îl susținem în țara noastră ne face bine în primul rând nouă, pentru că ne simțim aproape de cei care vin să ne asculte. Abia așteptăm să revedem publicul ieșean." spune soprana Teodora Gheorghiu
Teodora Gheorghiu și Sergiu Tuhuțiu vor oferi publicului un program variat ce pune în valoare frumusețea și expresivitatea muzicii clasice într-un cadru arhitectural de a cărui frumusețe se bucură anual mii de turiști.
Iubitorii de muzică din Iași sunt invitați să descopere sau să redescopere zâmbetul muzicii clasice într-o interpretare plină de sensibilitatea celor doi artiști, recitalul cuprinzând atât lucrări din repertoriul clasic francez și italian, cât și piese scrise de compozitori români, între care și celebra Doina Stăncuței de Tiberiu Brediceanu.
Zâmbetul muzicii este un turneu Procontemporania 20 din seria Turnee de poveste.
PROGRAM MUZICAL
Georg Friedrich Händel - Non disperar, chi sa? din opera Giulio Cesare
Henri Duparc - Phidylé
Reynaldo Hahn - À Chloris
Reynaldo Hahn - Quand je fus pris au Pavillon
Felicia Donceanu - Bâlci în Aldebaran
Tiberiu Brediceanu - Doina Stăncuței
Pietro Mascagni - Son pochi fiori din opera L`Amico Fritz
Theodor Grigoriu - Muzica din opereta Valurile Dunării
Erik Satie - La Diva de L'Empire
Erik Satie - Je te veux
Francis Poulenc - Les chemins de l'amour
Frederick Loewe - I could have dance all night din musicalul My fair Lady
BIOGRAFII
Teodora Gheorghiu
Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition. Deși nu a câștigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiții, fiind laureată, între altele, a Concursului Internațional "George Enescu" de la București, dar și a prestigioasei Queen Elizabeth Competition și a primit bursa de studii Herbert von Karajan.
A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 și 2010. La Opera din Viena a interpretat roluri ca Adele ("Liliacul"), Regina Nopții ("Flautul fermecat"), Nanetta ("Falstaff"), Fiakermilli ("Arabella"), Adina ("Elixirul dragostei"), Elvira ("Italianca în Alger"), Sophie ("Werther"), Eudoxie ("La juive"). A colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale, ca Juan Diego Florez, Neil Shicoff, Leo Nucci, Ramón Vargas, Seiji Ozawa, Adam Fischer, Marco Armiliato, Bertrand de Billy sau Franz Welser- Möst.
După colaborarea cu Opera de Stat din Viena, în 2010, a decis să își continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveèek. A fost numit Discul lunii de către Internațional Record Review și de Opera Magazine și a fost Discul săptămânii la BBC Radio timp de trei săptămâni la rând.
În ultimul deceniu a apărut pe multe scene de operă în rolul Mimì din Boema de Puccini, în rolul Contesei în "Nunta lui Figaro" de Mozart (pe care l-a abordat și într-un turneu susținut în Japonia), în rolul Violeta din "Traviata" de Verdi, Nedda din "Paiațe" de Leoncavallo și nu numai.
Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la genul operei. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică. În anul 2018 a revenit în România pentru un turneu extraordinar de recitaluri în mai multe orașe ale țării, iar în 2023, alături de pianista Diana Ionescu, a susținut Turneul național de lieduri Franz Schubert.
Pianistul Sergiu Tuhuțiu a absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în 2006 și două programe de Masterat în interpretare pianistică la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
În 2011 primește o bursă de studii și se stabilește la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music. În anul 2018 obține diploma de Advanced Music Production and Sound Engineering la Abbey Road Institute din Londra, iar în 2022, titlul de doctor din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
Sergiu Tuhuțiu este un artist plurivalent care în afara activității concertistice compune muzică clasic-minimalistă, muzică de film sau pop-jazz cu influențe electronice, face fotografie, producție muzicală, inginerie de sunet, scrie poezie și eseu. Este deopotrivă pasionat de sunet și de artele vizuale.
Este fondator și președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. În 2015, Sergiu Tuhuțiu împreună cu cântăreața americană Peisha McPhee au lansat un nou proiect de duet muzical crossover numit Chopin Meets Broadway. Acest spectacol unic a devenit curând popular, având debutul la Hollywood în octombrie 2016. Au urmat alte spectacole în Europa, New York și California, având invitați de renume precum actrița și cântăreața Katharine McPhee și violoncelista Bingxia Lu.