Agenda de concert Înapoi
Toamna Muzicală Clujeană - Fall into Classic. Sfârșit de săptămână cameral
Sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 19.00, mushuROI vă invităm la Panoramic componistic clujean I, pentru a audia lucrări semnate de compozitori clujeni precum Alexandru Ștefan Murariu, Șerban Marcu, Cristian Bence-Muk, Aurelian Băcan, Iulia Cibișescu-Duran, Matei Pop
Lucrările vor fi interpretate de Aurelian Băcan, Răzvan Poptean și Rémán Zoltán la clarinet, Emil Simion - percuție, Eva Butean, Iulia Cibișescu-Duran, Tiberiu Herdlicska, Ioan Pop, Cristina Toader, Bogdan Vaida, Gáspár Veress la pian, Melinda Béres, Eugen Cibișescu-Duran și Francesco Ionașcu la vioară, Traian Boală - violă și Octavian Lup - violoncel. conducerea muzicală îi aparține Rodicăi Trandafir.
Duminică, 13 octombrie 2024, ora 19.00, Colegiul Academic, acordeonistul Radu Rățoi vă va purta într-o călătorie De la Baroc la contemporan, prin intermediul unor lucrări semnate de Jean-Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt și Camille Saint-Saëns, special aranjate pentru acest instrument de către tânărul muzician, dar și creații specifice aparținând lui Per Nørgård sau DraŸan Kosoriæ.
Despre Radu Rățoi
Apreciat pentru originalitate, versatilitate, virtuozitate în repertoriul clasic și contemporan, Radu Rățoi este câștigător al unora dintre cele mai importante concursuri de acordeon. De asemenea, deține unul dintre cele mai importante Premii de Artă din Republica Moldova "Maestru al Artelor", distincție oferită de președintele țării, Maia Sandu, pentru realizări deosebite.
Ca o încununare a activității sale profesionale, muzicianul a câștigat Sonning Music Prize - Talent Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii din Danemarca.
Cântând solo și în formule camerale, având colaborări cu diverși artiști și orchestre, Radu Rățoi susține concerte incredibile în întreaga lume, atrăgând publicul cu muzicalitatea, tehnica și carisma sa. Din 2024, Radu Rățoi este solist al Orchestrei Naționale de Cameră din Moldova.
Radu Rățoi (n. 20.09.1998) a început acordeonul la vârsta de 6 ani, simțindu-se inspirat încă de la prima lecție. Radu descrie acordeonul ca fiind "un instrument cu posibilități aproape nelimitate". Asta se vede și pe scenă - oamenii care îi cunosc deja stilul, sunt mereu uimiți de modul său de a cânta și simți acordeonul. Scopul său principal este să demonstreze lumii că acordeonul nu trebuie subestimat și că are posibilități de neimaginat în toate genurile muzicale. Cu transcrierile sale din J. S. Bach, D. Scarlatti, J. P. Rameau, F. Liszt și mulți alții, a reinventat și a îmbunătățit repertoriul acordeonului.
Câștigător a numeroase premii, Radu Rățoi a câștigat, de asemenea, cele mai importante 6 concursuri de gen din lume - Coupe Mondiale, Klinghenthal Accordion Competition, Trophy Mondiale, Arrasate Accordion Competition, PIF Castelfidardo și Moscow Accordion Competition. Acest lucru reprezintă o performanță mondială, fiind primul și singurul care a câștigat toate aceste premii în muzica clasică și de divertisment.
În cariera sa de solist a cântat în unele dintre cele mai importante săli de concerte din lume: sala Filarmonicii din Berlin, Radio Concert House Copenhaga, Victoria Concert Hall, Tivoli Hall Copenhaga, Aram Khachaturian's Concert Hall din Yerevan, Harbin Concert Hall și multe altele.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.