Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Lübeck

Publicat: miercuri, 2 Aprilie 2025 , ora 14.00

Vinerea aceasta, 4 aprilie 2025, vă invit să petrecem împreună o seară dedicată muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart, cu ocazia unei noi transmisiuni directe. Începând cu ora 21:00, suntem în direct, în cadrul emisiunii Scena europeană, cu Centrul de Congrese și Muzică din Lübeck, unde concertează Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane din Frankfurt (NDR Radiophilharmonie).

La pupitrul dirijoral se va afla Jörg Widmann, o personalitate marcantă a scenei muzicale contemporane. Născut în 19 iunie 1973, în München, Widmann este recunoscut nu doar ca șef de orchestră, ci și în calitate de clarinetist virtuoz și compozitor prolific. El a studiat clarinetul la Hochschule für Musik und Theater München și la Juilliard School din New York, iar compoziția cu maeștri precum Hans Werner Henze și Wolfgang Rihm.

Ca dirijor, Widmann este apreciat pentru interpretările sale pline de energie și pentru abordările inovatoare ale repertoriului clasic. Colaborările sale cu orchestre de renume mondial și implicarea sa în diverse proiecte muzicale îl recomandă drept un artist complet și versatil. Începând cu stagiunea 2023/2024, Jörg Widmann este principalul dirijor invitat al NDR Radiophilharmonie, unde îi place să combine în concertele sale creațiile din așa-zisul repertoriu "standard" cu opusuri proprii. De data aceasta, însă, creația lui Mozart va rămâne de sine stătătoare în enorma sa diversitate. De exemplu, în contrastul dintre uvertura vioaie a operei "Nunta lui Figaro" și sunetele aspre, aproape implacabile ale Adagio și Fuga în do minor. Concertul pentru vioară nr. 5 în La major își asumă un rol mediator: acest ultim concert pentru vioară al lui Mozart este rafinat și divers, încheindu-se cu un colorit tonal "alla turca" (în partea a treia).

Solista serii este violonista Alina Pogostkina. Născută în Sankt Petersburg, dar crescută în Germania, Alina a început studiul viorii sub îndrumarea tatălui său, Alexander Pogostkin. Ulterior, și-a continuat formarea la Hochschule für Musik "Hanns Eisler" din Berlin și a aprofundat studiul viorii baroce cu Reinhard Goebel. Laureată a prestigiosului Concurs Sibelius din Helsinki în 2005, Alina Pogostkina a colaborat cu dirijori de renume precum Gustavo Dudamel, Paavo Järvi și Sakari Oramo. Repertoriul său vast și versatilitatea interpretativă o recomandă drept una dintre cele mai apreciate violoniste ale generației sale.

Seara se deschide cu Uvertura la "Nunta lui Figaro", un moment pline de vivacitate și eleganță, ce surprinde esența operei. Vom asculta apoi Concertul pentru vioară nr. 5 în la major, KV 219, cunoscut și sub numele de "Concertul turcesc". O partitură ce ne reamintește că Mozart era maestru și în conceperea concertelor pentru vioară, în care îmbină melodii grațioase cu pasaje de virtuozitate. După pauză, orchestra va interpreta Adagio și Fugă în do minor, KV 546, o compoziție care reflectă interesul lui Mozart pentru stilul baroc și tehnicile polifonice, de contrapunct. Iar seara se va încheia cu interpretarea Simfoniei nr. 40 în sol minor, KV 550, una dintre cele mai cunoscute și apreciate simfonii ale lui Mozart. Completată în vara anului 1788, această simfonie este una dintre cele două pe care autorul le-a scris în tonalitate minoră, reflectând influența pe care mișcarea Sturm und Drang o avea asupra sa.

Ce îi fascinează în continuare pe artiștii de astăzi la muzica lui Mozart? Pentru Widmann, este vorba în primul rând de diversitatea sa emoțională extremă: "Această trecere în cel mai mic spațiu, de la seninătatea absolută la un fel de premoniție a morții, este ceva ce nu cunosc la niciun alt compozitor" - declara șeful de orchestră pentru NDR. Tot el afirmă, cu același prilej, că: "De aceea Mozart poate fi cântat în orice ocazie imaginabilă; la un botez, o nuntă, o înmormântare - despre ce muzică poți spune asta?" Un prim exemplu în acest sens este Simfonia în sol minor din ultimii ani de viață ai lui Mozart, care recunoaște durerea, disperarea și revolta, precum și confortul și speranța.

Vă invit, așadar, să fiți alături de mine pentru a (re)descoperi împreună subtilitățile și frumusețea acestor capodopere mozartiene. Vom explora detalii despre contextul în care au fost compuse, particularitățile interpretative și vom cunoaște mai bine artiștii care le aduc la viață. Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de un concert extraordinar, în direct de la Lübeck, pe 4 aprilie 2025, de la ora 21:00, la Radio România Muzical. Puteți asculta transmisiunea pe frecvențele FM sau online, accesând www.romania-muzical.ro.

Irina Cristina Vasilescu