Agenda de concert Înapoi

Un regal dedicat violoncelului: Artcello Festival pentru prima oară în România

Publicat: miercuri, 27 Noiembrie 2024 , ora 13.54
Miercuri, 4 decembrie 2024 (de la 19.00), 4 violonceliști cu o frumoasă carieră internațională vor cânta la Sala Radio alături de Orchestra De Cameră Radio, în cadrul primului concert prezentat de ArtCello International Festival la București.

ArtCello Festival a fost un apreciat festival de violoncele din Ucraina, fiind un proiect cultural fondat și dezvoltat de către cunoscutul violoncelist Denis Severin, care a reușit să sprijine, în ultimii doi ani, peste 100 de muzicieni ucraineni. În anul 2024, ArtCello Festival este găzduit la București, devenind astfel un festival itinerant care se va desfășura în mai multe orașe importante din Europa.

Violonceliștii Anne Gastinel (Franța), Thomas Demenga (Elveția), Răzvan Suma (România) și Denis Severin (Elveția) vor evolua așadar la Sala Radio alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de compozitorul, dirijorul și pianistul bulgar Grigor Palikarov. Acesta și-a construit o carieră semnificativă ca dirijor invitat internațional, alături de orchestre din Italia, Polonia, Spania, Slovenia, Mexic, Taiwan, China, Ucraina, România, Uruguay, Olanda, Japonia, Germania, Austria, Belgia, Franța, Luxemburg, S.U.A., Rusia etc.

Programul serii de la Sala Radio reunește un repertoriu deosebit dedicat violoncelului: A. Vivaldi - Concertul în sol minor pentru două violoncele și orchestră, M. Ulikhanyan - Vergnügte Ruh, D. Popper - Rapsodia ungară pentru violoncel și orchestră, J. Haydn - Concertul în re major pentru violoncel și orchestră, R. Schumann - Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ambasadei Elveției în România, al Asociației Culturale PlaCello și al CellEAST Festival.

Un talent precoce, ANNE GASTINEL a intrat la Conservatorul din Lyon la vârsta de 11 ani. Yo-Yo Ma, János Starker și Paul Tortelier, alături de care s-a perfecționat și care au avut un impact profund asupra dezvoltării sale personale și muzicale, au recunoscut deja în ea maturitatea unui artist excepțional. A obținut numeroase premii la concursuri internaționale importante și a început să cânte în întreaga Europă, ajungând în cele din urmă în atenția publicului larg la concursul Eurovision - 1990.

În 2006, Anne Gastinel a primit premiul "Victoire de la Musique" la categoria "Solista anului" (după ce câștigase premiile "Tinere talente" și "Cea mai bună înregistrare"). Cariera sa o poartă acum în cele mai frumoase săli de pe toate continentele (Schauspielhaus, Théâtre des Champs-Élysées, Musikverein, Suntory Hall, Théâtre du Châtelet, Victoria Hall, Philharmonie de Paris, Suntory Hall, Wigmore Hall, Auditorium de Lyon, Concertgebouw Amsterdam), în recitaluri, evenimente de muzică de cameră și alături de cele mai mari orchestre franceze și internaționale.

Anne Gastinel cântă pe un violoncel Testore din 1690.

Născut la Berna, THOMAS DEMENGA este solist, compozitor și profesor de renume internațional și se numără printre cei mai remarcabili violonceliști și muzicieni ai timpurilor noastre. A cântat la toate festivalurile și centrele muzicale importante din lume și a cântat ca solist cu orchestre de renume precum Berliner Sinfonie-Orchester, Boston Symphony Orchestra, L'Orchestre de la Suisse Romande, ORF-Symphonieorchester Viena, Tonhalle-Orchester Zürich și Zürcher Kammerorchester.

Improvizația și muzica nouă sunt aspecte importante ale activității sale artistice și a dezvoltat o voce unică în calitate de compozitor și interpret al muzicii secolelor XX și XXI. Este profesor la Hochschule für Musik din Basel.

DENIS SEVERIN este profesor la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și la Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen, președinte al Asociației "Art Without Borders Basel". Câștigător al Premiului Internațional Classical Music Awards în 2018, Echo Klassik în 2015 și Grammy Awards în 2007, susține concerte în calitate de solist și este membru invitat în diverse ansambluri camerale, fiind prezent pe cele mai prestigioase scene din lume. A absolvit Conservatorul de Stat Ceaikovski, după care a continuat să studieze la Universitatea de Muzică din Geneva, Academia de Muzică din Basel, École Normale de Musique de Paris și Schola Cantorum Basiliensis.

Director artistic al CellEAST Festival, RĂZVAN SUMA este solist concertist al Orchestrelor Radio, conferențiar dr. al Universității Naționale de Muzică București și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania. Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU...?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-a plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor două posturi de radio) și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.salaradio.ro- secțiunea Bilete.