Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi
Verdi cu soprana Anna Netrebko - Music box, 12 august 2013
Mi se pare foarte
frumos că în anul când aniversăm 200 ani de la nașterea lui Verdi, una dintre
cele mai mari soprane ale timpurilor noastre a ales să înregistreze un album
integral Verdi, ocolind însă ariile celebre și punând în circuitul unui public
foarte larg arii mai puțin cunoscute din opere ca „Giovanna d’Arco”, „Macbeth”, „Vecerniile siciliene” sau
„Don Carlo”, înregistrate în compania Orchestrei Teatrului Regio din Torino, dirijor Gianandrea Noseda
M-a surprins și coperta
albumului: pentru că nu a fost căutată o postură prea comercială, cu o Anna
Netrebko machiată superb și într-o rochie de seară care să taie suflarea. Este
o Anna Netrebko care arată foarte bine, însă cu părul vânt, mai curând vrând să
exprime intensitatea muzicii verdiene, decât să epateze cu propria figură.
Și mă bucur că o mare cântăreață a timpurilor noastre, adulată pe marile scene, mereu în atenția tabloidelor, cu milioane de discuri vândute, ca o vedetă pop-rock, a preferat să cânte Verdi și nu Wagner celălalt mare aniversat al anului 2013. Pentru că în mod bizar pentru mine, majoritatea operelor și festivalurilor au preferat să pună în scenă mai ales operele lui Wagner, din creația lui Verdi fiind preferat mai ales Requiemul. Iar eu recunosc că am crezut mereu că Verdi rămâne mai accesibil și în orice caz mai cantabil…
Să fie oare pentru că încrâncenarea lui Wagner e mai aproape de societatea în care trăim?
La Bellissima – Anna Netrebko
Sper că oricine interesat de muzica clasică a auzit de Anna Netrebko; pentru cei neinteresați de muzică clasică, poate măcar i-au văzut portretul pe cutiile unei vopsele de păr pentru femei sau în reclamele la bijuterii.Pentru că, da, Anna Netrebko este o femeie foarte frumoasă, dar mai mult decât atât, înzestrată cu o voce ieșită din comun, care îi permite acum, la maturitate (va împlini 42 ani în septembrie) să schimbe macazul repertoriilor pe care le abordează: dacă până acum a putut fi ascultată în roluri de soprană lirico-lejeră, acum ea preferă mai întunecatele roluri spinto-dramatice.
Iar albumul Verdi, lansat cu o mare ceremonie în 7 august 2013 la Salzburg, apărut pe 9 august în magazinele din întreaga lume, este primul după această schimbare de macaz. Anna Netrebko a ales roluri întunecate și tragice din operele verdiene: Lady Macbeth din „Macbeth”, Ioana d’Arc din „Giovanna d’Arco”, Giovanna de Guzman din „Don Carlo” și Elisabetha de Valois din „Trubadurul”. Iar vocea ei pare o navă amiral plecată să cucerească orizonturile – te emoționează, îți face pielea de găină, te lasă fără în aer în piept pe vreun pianissimo.
Înțeleg aprecierea specială pe care casa ei de discuri, Deutsche Grammophon, o are pentru Anna Netrebko: în 10 ani de colaborare, sărbătoriți tot la ceremonia de ieri de la Salzburg, au fost vândute 3.8 milioane de CD-uri și DVD-uri – o cifră uriașă pentru muzica clasică, o cifră ce o transformă pe Anna Netrebko în soprana cu cele mai multe titluri vândute în secolul XXI.
Și în plus, vă invit să vizualizați pe youtube clipul de prezentare al discului, pentru a o descoperi pe adevărata Anna Netrebko, despre care mi-a povestit cândva și Ioan Holender, care a cunoscut-o foarte bine în calitatea sa de director al Operei de Stat din Viena: o persoană prietenoasă, caldă, fără aroganță, care se simte foarte bine în pielea ei, iubită de tot personalul operei și un partener de scenă de nădejde.
Da, îmi place Anna Netrebko! Sper să vă placă și dvs. noul ei album pe care-l puteți asculta integral luni, 12 august, de la ora 20, la Radio România Muzical, inclus și în
campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, care, apropo,
așteaptă și votul dvs.