Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi
VIDEO. Concerte cu pianistul Behzod Abduraimov - Music box, 6 octombrie 2014
Un nou sezon al acestei emisiuni debutează în 6 octombrie 2014 - și m-am gândit să urmărim ce se întâmplă în zona lansării de discuri în această săptămână.
Lansările săptămânii 6-12 octombrie 2014
Pentru că 6 octombrie este o dată în care mai multe discuri noi ajung în magazinele de specialitate. Să trecem în revistă: Gustavo Dudamel dirijează Simfonia a VII-a de Gustav Mahler; soprana Pumeza din Africa de Sud lansează albumul Voice of Hope care include arii de Puccini și Mozart alături de cântece tradiționale din Africa de Sud; violoncelista americană Alisa Weilerstein, sora dirijorului Joshua Weilerstein pe care l-am admirat în festivalul RADIRO, propune albumul SOLO, cu lucrări de secol XX - de la Kodaly la Osvaldo Golijov; și tot în 6 octombrie apare albumul Bach semnat de pianistul Vladimir Ashkenazy. În 7 octombrie 2014, casa Sony lansează două albume: Encanto del mar - Mediteranean Songs cu Placido Domingo și Simfoniile 2 și 4 de Ludwig van Beethoven, cu Orchestra Simfonică din Montreal, dirijată de Kent Nagano.
Behzod Abduraimov. Din Uzbekistan
Astăzi vom vorbi despre un pianist - pe care puțini dintre noi îl cunoaștem. Behzod Abduraimov - din Uzbekistan - un pianist care astăzi are 24 ani. În 2009, el câștiga marele premiu la concursul internațional de pian de Londra; în 2012 i-a apărut primul disc la casa Decca; iar în 1 septembrie 2014, al doilea disc pentru aceeași casă - este albumul pe care îl ascultăm și noi astăzi, inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".
Alături de Orchestra RAI Torino, dirijată de Juraj Valcuha, Behzod Abduraimov a înregistrat două dintre cele mai importante concerte ruse pentru pian - Concertul nr.3 de Prokofiev și Concertul nr.1 de Ceaikovski.
"Poate să fie acest artist cu față de copil un al doilea Horowitz?" se întreba un critic al ziarului The Independent. Se știe că Horowitz a fost unul dintre marii interpreți ai Concertului nr.3 de Prokofiev - iar Behzod Abduraimov îi calcă pe urme, cu siguranță, propunând o versiune electrizantă a acestui concert.
La 24 ani, Abduraimov are deja două discuri publicate la casa Decca, una dintre cele mai prestigioase din lume, și mai mult decât atât, palmaresul lui Abduraimov numără concerte dirijate de marile nume ale prezentului - Gergiev, Ashkenazy, Dutoit. Dacă ne uităm la angajamentele lui Abduraimov pentru stagiunea 2014-2015 vedem programările sale pe marile scene din Europa, Asia și America - o carieră de înalt nivel, cu care s-ar mândri oricare alt mare pianist.
Nu poți fi decât în admirația unui pianist atât de tânăr și atât de talentat. Mai mult, a interpreta în modul cum o face Abduraimov la doar 24 ani îl recomandă ca pe mai mult decât un mare talent - apropiindu-se de geniu - așa cum am crezut și când l-am ascultat pe un alt pianist foarte tânăr, dar excepțional, canadianul de origine poloneză Jan Lisiecki.
Abduraimov reușește să fie personal și într-o lucrare atât de des interpretată - Concertul nr.1 op.23 în si bemol minor de Piotr Ilici Ceaikovski.