Discul de muzică clasică al anului 2015 Înapoi
VIDEO. Pianistul Daniil Trifonov - albumul 'Rahmaninov': Music box, 28 septembrie
Iată o primă ediție din actualul sezon a emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical.
Vă asigur că și în acest sezon veți asculta numai înregistrări de cea mai bună calitate, ale unor interpreți aflați în vârf de carieră, acei muzicieni pe care în România nu-i putem asculta decât în cadrul festivalului Enescu. Așa că vă dezvălui că săptămânile următoare veți putea asculta la Music box noul CD Ravel semnat de Yuja Wang, Preludiile de Chopin cu pianistul chinez Yundi sau discul aniversar Seiji Ozawa 80, din nou cu lucrări de Ravel.
Astăzi avem în față un disc apărut în 28 august 2015, semnat de pianistul Daniil Trifonov, pe care-l vom putea asculta în premieră la București la Festivalul Enescu 2017, când va susține un concert alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijată de Valery Gergiev. Daniil Trifonov, un tânăr de doar 24 ani, văzut însă drept principalul succesor din generația tânără pentru marea tradiție rusă de pian. Într-adevăr un pianist excepțional, care a ajuns la al doilea disc publicat pentru Deutsche Grammophon; cel ascultat astăzi este însă primul său album de studio. Un disc foarte ambițios, care reunește teme cu variațiuni scrise de Serghei Rahmaninov (celebra Rapsodie op.43 pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, Variațiunile op.22 pe o temă de Chopin și Variațiunile op.42 pe o temă de Corelli), plus o lucrare aparținând chiar lui Daniil Trifonov, intitulată sugestiv Rachmaniana. Un album excepțional, veți sesiza, inclus și în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015, unde vă invit să dați note albumelor intrate în concurs, pentru că numai votul dvs. va desemna discul de muzică clasică al anului 2015.
Daniil Trifonov, un pianist de doar 24 ani...
Pare incredibil, dar, da, este adevărat, Daniil Trifonov, ale cărui înregistrări sună indubitabil ca aparținând unui maestru al pianului, are doar 24 ani. A început studiul pianului la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani susține primul concert cu orchestra - și-a pierdut unul dintre dinții de lapte în cadrul acelui concert. În 2010, la 19 ani, a obținut premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varșovia, iar în 2011, premiul I la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv și mai ales, premiul I și Medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova. Nu uit că aceleași premii le-a câștigat în 2015 la Concursul Ceaikovski de la Moscova violoncelistul român Andrei Ioniță și cred că nici Valery Gergiev, sufletul concursului, nu a uitat, pentru că la Festivalul Enescu din 2017, Valery Gergiev va avea două concerte cu Orchestra Filarmonicii din Munchen: într-o seară solist va fi pianistul Daniil Trifonov, în alta, violoncelistul Andrei Ioniță.
În 2013, Daniil Trifonov a debutat la Carnegie Hall și a semnat un contract cu Deutsche Grammophon care i-a editat în 2014 înregistrarea cu recitalul de debut la Carnegie Hall pe un album pe care l-am ascultat și la Radio România Muzical.
S-a vorbit despre Daniil Trifonov, pe bună dreptate, ca despre revelația generației lui, s-a vorbit despre abilitățile lui tehnice extraordinare ca și despre coexistența demonicului și angelicului în interpretarea sa, pentru că Trifonov are capacitatea de a trece de la cele mai tensionate momente în forte, la un eteric piano, instantaneu. Este considerat continuatorul marii tradiții a școlii ruse de pian, Trifonov însuși amintind că a fost inspirat în cea mai mare măsură de înregistrările cu legendele pianisticii din prima jumătate a secolului XX: Rahmaninov, Horowitz, Cortot. Dintre pianiștii de astăzi care îl inspiră îi amintește pe Martha Argerich, Grigory Sokolov și ...Radu Lupu.
Rahmaninov și o tradiție americană
Sigur că punctul central de interes al acestui disc dedicat temelor cu variațiuni scrise de Rahmaninov este celebra Rapsodie op.43 pe o temă de Paganini.
În materialul video îi puteți vedea pe protagoniștii acestei înregistrări: pianistul Daniil Trifonov și dirijorul Yannick Nezet Seguin, cel care conduce Orchestra Simfonică din Philadelphia. Da,nu întâmplător Rahmaninov: Orchestra Simfonică din Philadelphia are o istorie legată de Serghei Rahmaninov, este orchestra cu care Rahmaninov a colaborat cel mai mult după ce a emigrat în Statele Unite ale Americii. Rahmaninov este încă în sângele acestei orchestre, iar Trifonov, așa cum remarcă și Yannick Nezet Seguin, este ca și Rahmaninov, un pianist rus stabilit în America, dar mai mult decât atât, este un pianist care înțelege perfect muzica lui Rahmaninov.
Așa este. Cred că această înregistrare a Rapsodiei op.43 de Rahmaninov și-a găsit o interpretare contemporană antologică în această versiune semnată de Daniil Trifonov și Orchestra Simfonică din Philadelphia dirijată de Yannick Nezet Seguin. Urmăriți acea celebră variațiune 18, temă a filmului Undeva, cândva: atât de multă nostalgie și emoție nu am am găsit demult.
Trifonov, compozitorul
Pentru Daniil Trifonov, acest excepțional pianist de doar 24 ani, a fi doar interpret nu este suficient. El și compune, și face acest lucru de când era adolescent. În 2014, a prezentat în primă audiție și primul său concert pentru pian și orchestră. Iar compoziția nu este doar o parte colaterală a vieții sale: între numeroasele angajamente ca solist pe care le are, Daniil Trifonov are grijă să facă loc pentru timpul dedicat studierii compoziției la Institutul de Muzică din Cleveland, dar și pentru a scrie efectiv muzică.
De aceea, cred că pentru Daniil Trifonov a fost obligatoriu să includă pe primul său disc de studio și o lucrare proprie. Este Rachmaniana, un omagiu adus lui Rahmaninov, într-un limbaj cu nuanțe impresioniste.
Albumul Rahmaninov semnat de Daniil Trifonov poate fi ascultat luni, 28 septembrie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 4 octombrie, de la ora 13.05.