Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi
Violoncelista Alisa Weilerstein - concerte de Șostakovici: Music box, 21 noiembrie
Vă propun un disc care a fost lansat în 23 septembrie 2016 de casa londoneză Decca; pe copertă găsim numele violoncelistei americane Alisa Weilerstein și al Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, sub conducerea dirijorului spaniol Pablo Heras Casado. Iar repertoriul este cel puțin incitant: cele două concerte pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici.
Presa internațională a numit-o pe Alisa Weilerstein "cea mai importantă violoncelistă pe care a dat-o America de la Yo Yo Ma încoace" - ceea ce dă o greutate deosebită staturii acestei muziciene de 34 ani care a cucerit deja numeroase premii pentru discurile ei anterioare apărute sub emblema celebrei case Decca.
Însă asocierea Weilerstein - Șostakovici este cu adevărat incendiară. Pentru Alisa Weilerstein, Concertul nr.1 de Șostakovici a devenit un alter ego - l-a interpretat de nenumărate ori, iar la 22 ani, a studiat acest concert cu însuși Mstislav Rostropovici, cel pentru care a fost scris acest concert. Iar ceea ce ascultăm pe acest disc este mișcător: de la tempoul aproape demonic din partea 1, la lirismul părții a doua, perfect dozat de solistă, cadența solistică și din nou la ritmul perfect susținut din partea a III-a, impus de violoncelistă și urmat cu fidelitate de o orchestră pe măsură. Avem în față una dintre cele mai dificile partituri concertante scrise vreodată pentru violoncel, într-o interpretare strălucitoare, intens aplaudată de critica internațională.
Un cronicar britaic, Jimmy Hughes, a scris despre acest disc: "Nu cred că am ascultat vreodată aceste două concerte cântate cu acest fel de atac și ferocitate. Tempourile sunt rapide și articulația solistei pare să fie miraculoasă. Ambele interpretări sunt foarte intense și trăite adânc..."
Alt cronicar vorbește despre sentimentul pe care-l trezește această înregistrare că soliștii cântă live.
Iar eu aș adăuga că mă bucur că sunt muzicieni tineri care au curajul de a se confrunta cu greutățile unei partituri, cu modele impuse în trecut, cu aura unor nume legendare care au interpretat altădată aceste lucrări. Fiecare epocă își are eroii săi - iar Alisa Weilerstein este cu siguranță un nume emblematic pentru arta interpretativă a secolului XXI. Iat-o în Concertul nr.2 op.126 de Dmitri Șostakovici, lucrare compusă în Crimeea anului 1966, creată, deci, în urmă cu 50 ani, dar care reflectă atât de bine și realitățile prezentului nostru.
Noul album al Alisei Weilerstein poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 21 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 28 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.