Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi
Violonista Anne Sophie Mutter interpretează lucrări de Antonin Dvoűák - Music box, 21 octombrie 2013
Aveți șansa de a asculta, în avanpremiera lansării internaționale, cel mai nou al album al unei violoniste care a făcut deja istorie: Anne Sophie Mutter.
Albumul urmează să se lanseze în 25 octombrie 2013 și cred că este unul special din mai multe motive: în primul rând, pentru că a asculta muzica interpretată de Anne Sophie Mutter este un privilegiu; pentru că acest disc este primul, după 30 ani, în care Anne Sophie Mutter apare alături de celebra Orchestră a Filarmonicii din Berlin; totodată este primul dintr-o serie pe care Anne Sophie Mutter va interpreta integrala lucrărilor pentru vioară de Antonin Dvorak.
Și cum era firesc, pe acest album descoperim și Concertul op.53 în la minor de Antonin Dvorak, una dintre capodoperele literaturii violonistice. Iar Anne Sophie Mutter oferă o viziune cu totul deosebită asupra acestui concert, pe care l-a cântat de multe ori până acum live, dar pe care-l înregistrează pentru prima oară: într-o lucrare inspirată de teme folclorice, ea cântă într-un foarte potrivit, cred, spirit rapsodic, cu glissande expresive, și în general, cu o sensibilitate care nu poate decât să emoționeze profund.
Cred că a ajutat-o mult și faptul că dirijor în această înregistrare este Manfred Honeck, de a cărui valoare ne-am putut convinge și la București, în timpul festivalului Enescu de anul acesta. Manfred Honeck este familiriazat cu muzica Europei de est și îi înțelege foarte bine spiritul.
Așa că a asculta Concertul în la minor de Antonin Dvorak în interpretarea violonistei Anne Sophie Mutter și a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, dirijate de Manfred Honeck este cu adevărat o experiență de neuitat.
Anne Sophie Mutter este deja o legendă a artei interpretative contemporane, cu toate că are doar 50 ani împliniți în iunie 2013. Însă cariera ei a pornit foarte devreme: la 13 ani cânta deja alături Orchestra Filarmonicii din Berlin, condusă de o altă legendă - dirijorul Herbert von Karajan, cel care a și susținut-o și promovat-o pe tânăra Anne Sophie Mutter, atrăgând atenția asupra excepționalelor ei calități. A urmat o carieră cu împliniri ieșite din comun: concerte cu cele mai orchestre ale lumii, peste 40 de discuri înregistrate pentru binecunoscuta casă Deutsche Grammophon, numeroase premii pentru discurile sale, printre care mai multe premii Grammy. La un moment, Anne Sophie Mutter a declarat că are de gând să se retragă din viața de concert când va împlini 45 de ani, însă ulterior a revenit asupra declarației, precizând că atâta timp cât are ceva nou, important și deosebit în muzică, o va face.
Noi nu putem decât să ne bucurăm de decizia violonistei, care a condus și la apariția discului prezentat, primul după 30 ani înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin și primul dintr-o serie dedicată integralei lucrări pentru vioară de Antonin Dvorak. Pe acest disc figurează și Romanța în fa minor pentru vioară și orchestră.
Înregistrările pentru acest disc s-au finalizat în iunie 2013: pe site-ul www.deutschegrammophon.com găsiți un jurnal video ținut de Anne Sophie Mutter care spune povestea realizării acestor înregistrări, pe măsură ce s-au făcut. Vă recomand să nu-l ratați, pentru că este o ocazie unică de a pătrunde în universul unei mari violoniste care în general nu iubește mediatizarea excesivă.
Ultimele două lucrări de pe acest disc sunt Mazurek op.49 pentru vioară și orchestră și binecunoscuta Humorescă op.101, la înregistrarea căreia Anne Sophie Mutter a colaborat cu pianista japoneză Ayami Ikeba.
Săptămâna viitoare, ne întâlnim duminică, pe 3 noiembrie, de la ora 13.20 - o ediție dedicată tot unei violoniste: Janine Jansen și noul ei album Bach.