Recomandări Înapoi
Violonistul David Garrett - invitatul 'Poveștilor de succes ale muzicii', 26 noiembrie
Scena muzicală cere în continuare eroi, iar eroii etalează inclusiv un spectacol tipologic, chiar dacă acesta nu este cel mai relevant în ansamblul fenomenului. Grosso modo, însă, percepția noastră despre un nume sau altul are ca fundament fie, preponderent, spectacolul interior al interpreților, adică muzica, fie elemente asociate muzicii, de imagine și atitudine, după cum ne-a obișnuit Nigel Kennedy, spre exemplu. Vrem, nu vrem, vedem și cu ochii, deși e de dorit (și, în același timp, aproape nerealist) să judecăm rezultatul muzical făcând abstracție de sursa lui.
David Garrett este, desigur, un star rock al muzicii clasice în momentul de față: părul lung, inelele cu cap de mort, atitudinea macho și piesele Nirvana, Guns N' Roses sau Metallica pe care le-a înregistrat sunt elemente deloc noi ale acestei imagini cu care se identifică. Dincolo de ea, însă, am întâlnit un romantic în accepțiunea violonistică a termenului. David Garrett practică o frumusețe simplă a tonului, un belcanto tipic mai degrabă legendelor secolului XX decât tendinței actuale, este un ambasador convins al melodismului. Timbrurile viorii sale sunt încântătoare mai peste tot, exceptând registrul acut unde, poate datorită forțării atacurilor pe coarda mi, aceasta a sunat de foarte multe ori sârmos, metalic, în Concertul op. 26 de Max Bruch. A cântat și Enescu, Balada compusă la doar 14 ani care, chiar dacă nu este cea mai reprezentativă pagină enesciană pentru vioară, e de presupus că va rămâne în repertoriul lui David Garrett sau, cel puțin, în memoria sa, fiind redată, așa cum se și cade, fără partitură. Astfel l-am perceput pe David Garrett în toamna anului 2015, când a cântat pe scena Festivalului "Enescu", revenind, în 14 septembrie 2017, pentru a interpreta Concertul op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, în compania ansamblului Filarmonica della Scala, dirijor Riccardo Chailly. A doua zi după-amiază, am înregistrat discuția pe care v-o propunem de această dată, la "Poveștile de succes". Atunci, într-un mall din București, David Garrett și-a lansat cel mai recent album - "Rock Revolution", expresie a preocupărilor sale din zona crossover.
Discografia muzicianului pornește spectaculos dar clasic, cu înregistrări făcute pentru casa Deutsche Grammophon - și e de reținut că el rămâne cel mai tânăr interpret care a avut, vreodată, contract cu faimoasa companie, la vârsta de doar 13 ani. Născut în 4 septembrie 1980, Garrett a făcut imprimările pentru primul său album în 1993: unul cu Sonata "Primăverii" de Beethoven, între altele, fiind acompaniat de pianistul Alexander Markovici. În 1995 apărea un disc integral Mozart înregistrat sub bagheta lui Claudio Abbado și cu participarea Orchestrei de Cameră a Europei - reunind concertele nr. 7 și 4, dar și Sonata KV 454, înregistrată în compania lui Itamar Golan; Garrett demonstrând un simț al stilului mozartian remarcabil de rafinat și de echilibrat.
Și ajungem și la albumul "David Garrett 14", reunind înregistrări uitate de Deutsche Grammophon, pe care muzicianul le-a realizat în aprilie 1995, la München, în compania pianistului Alexander Markovici. "Albumul trebuia să fie unul de tip recital de virtuozitate care să-mi evidențieze tehnica și muzicalitatea. Din păcate, nu a fost lansat, iar benzile au dispărut în arhivele Deutsche Grammophon. În toți acești ani, n-am uitat o clipă de materialul nevalorificat ce zăcea acolo, pentru că am știut instinctiv că înregistrările ieșiseră foarte bine. Nu vreau să sune arogant, dar ca muzician simți cu claritate atunci când ceva a reușit sau nu: artiștii sunt cei mai acerbi critici când vine vorba de propria lor persoană." - comentează Garrett în broșura de prezentare a CD-ului.
Povestea violonistului David Garrett, de până în prezent, este una de succes. Însă un succes al muzicii privite ca industrie a spectacolului, cu tot arsenalul pe care îl presupune aceasta: o întreagă echipă de profesioniști ce-i sunt alături și care-și fac treaba fără cusur, îngrijindu-se de cele mai mici detalii, de la imagine și până la programarea interviurilor. David Garrett, la nici 40 de ani ai săi, alege în continuare strălucirea și culoarea, spectaculosul, patinând impetuos pe suprafața amplă dar și înșelătoare dintre muzica clasică și cea rock; și are parte de fani, popularitate și, fără discuție, de un succes financiar de invidiat. Privită, însă, în termeni strict muzicali, povestea sa este cea a unui fiu risipitor și rătăcitor, care preferă viteza - adâncimilor.
Vă invit să-i descoperim povestea și înregistrările - duminică, 26 noiembrie 2017, începând cu ora 17,00, la Radio România Muzical!