Agenda de concert Înapoi

Violonistul Liviu Prunaru susține primul turneu solo din carieră în 6 orașe din România

Publicat: marți, 25 Martie 2025 , ora 17.10


Concert Maestro ajunge la București (31 martie), Iași (1 aprilie), Bistrița (3 aprilie), Brașov (4 aprilie), Ploiești (5 aprilie), Craiova (6 aprilie)

Mai sunt doar câteva zile până la concertul de deschidere al primului turneu solo din cariera violonistului Liviu Prunaru, care va avea loc la București, luni 31 martie, de la ora 19:00, la Ateneul Român.

Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc aici: https://oveit.com/hub/event/recital-extraordinar-de-vioara-solo-8nQX103m/reserve-seats

"A cânta cu orchestra este complet diferit de sentimentul de a fi singur pe scenă. Este o provocare, este ceva frumos. Vă gândiți, o vioară va înlocui un ansamblu, o orchestră. Deci singur va trebui să îndeplinesc toate funcțiile. Este ceva pe care abia aștept să-l încerc, să-l prezint publicului, mai ales de la noi de acasă. Nu știu, cred că nu aș fi încercat să-l fac în altă parte. Este foarte bine că se întâmplă acasă, la noi, pentru că voi avea nevoie de această susținere și mă voi bucura împreună cu dumneavoastră, cu toți cei care vor asculta aceste concerte, de acest eveniment extrem de special." (violonistul Liviu Prunaru)

Pornind de la București, Liviu Prunaru va susține alte cinci concerte în orașe precum Iași, Bistrița, Brașov, Ploiești și Craiova.

Programul muzical pe care Liviu Prunaru l-a ales pentru turneul său Concert Maestro reflectă măiestria și versatilitatea extraordinară a artistului, propunând un parcurs atrăgător prin epoci și stiluri diferite. Deschiderea cu Sonata nr. 1 pentru vioară de Johann Sebastian Bach stabilește fundamentul solid al virtuozității clasice, urmată de o selecție impresionantă din celebrele Capricii ale lui Niccolò Paganini (nr. 2, 9, 10, 13, 17 și 23) - lucrări care reprezintă reperul suprem al tehnicii violonistice. Între aceste piese de referință ale repertoriului universal, Suita românească a lui Vasile Filip aduce o notă distinctă de autenticitate și identitate culturală românească, evidențiind atașamentul artistului față de tradițiile muzicale naționale. Finalul programului cu Paganiniana pentru vioară solo a lui Nathan Milstein, aduce un omagiu modern marelui Paganini, închizând astfel un cerc al virtuozității instrumentale, de la tradiția barocă la cea contemporană.

Sunt 35 de ani de când Liviu Prunaru a plecat din România, iar în tot acest timp, 18 ani a fost concert maestru al uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam.

Turneul Concert Maestro va avea loc în perioada 31 martie - 5 aprilie 2025 și va cuprinde șase orașe importante din țară:

31 martie, ora 19:00 - București, Ateneul Român -https://oveit.com/hub/event/recital-extraordinar-de-vioara-solo-8nQX103m/reserve-seats

1 aprilie, ora 19:00 - Iași, Palatul Culturii - Bilete Concert la Palat I Maestro I Liviu Prunaru | Concert | BILET.ro

3 aprilie, ora 19:00 - Bistrița, Sinagogă - intrare liberă

4 aprilie, ora 18:00 - Brașov, Apollonia Modern - Bilete Turneul Național Concert Maestro | 04 Apr 2025, 18:00 | Centrul Cultural Apollonia | Modern | Concert | BILET.ro

5 aprilie, ora 19:00 - Ploiești, Sala Filarmonicii - Recital Cameral - Concert Maestro - 5 aprilie 2025 - Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești

6 aprilie, ora 18:00 - Craiova, Sala Filarmonicii - Bilete Recital de vioară solo, Filarmonica Oltenia, Craiova - entertix.ro

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani și student al Conservatorului bucureștean, pleca la un curs de vară în Elveția. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajuns un artist de talie internațională. I-a avut profesori pe pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu) și pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach). În 2006, devenea concertmaestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cea mai bună orchestră din lume, timp de 18 ani cântând pe o vioară Stradivarius ce i-a fost pusă la dispoziție de orchestră.

Între nenumărate turnee solo în toate colțurile lumii și activitatea de profesor de vioară la Academia "Menuhin" din Elveția a găsit tot timpul ocazia de a se reîntoarce pentru a cânta în România.

Din 2011 a susținut anual turneulDuelul Viorilor, alături de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.

PROGRAM MUZICAL:

J.S. Bach - Sonata nr. 1 pentru vioară

N. Paganini - Capriciile nr. 2, 9, 10,

V. Filip - Suita românească

N. Paganini - Capriciile nr. 13, 17, 23

N. Milstein - Paganiniana pentru vioară solo

Spot video: https://youtu.be/NHxg3mwhKC4

Site: https://turneedepoveste.ro/concert-maestro/

Facebook: https://www.facebook.com/concertmaestro

Instagram: https://www.instagram.com/_concert_maestro_?igsh=OTN2NjNlM2t5ODNp&utm_source=qr

Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.

Proiect cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România


BIOGRAFIE:

Născut în Craiova, Liviu Prunaru și-a început studiile de vioară la vârsta de 6 ani. În perioada de început a educației sale muzicale, a câștigat șapte concursuri naționale și premiul I la competiția internațională Kocian din Cehoslovacia. Apoi, în 1990, a fost invitat de violonistul și maestrul Alberto Lysy să studieze cu el la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elveția, unde a lucrat alături de mari artiști precum Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal. Prunaru și-a încheiat studiile profesionale cu doamna Dorothy DeLay la New York, unde a participat și activ la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman.

Violonistul român a obținut recunoaștere internațională la cele mai prestigioase competiții de vioară din lume: a fost medaliat cu aur în 1997 la Concursul Internațional de Vioară Dong-A din Coreea, medaliat cu argint în 1998 la Concursul Internațional de Vioară Indianapolis din SUA, medaliat cu argint la Concursul Regina Elisabeta din Bruxelles în 1993, medaliat cu aur în 1991 la Concursul Internațional de Vioară Rodolfo Lipizer din Italia și medaliat cu aur la Concursul de Vioară R. Molinari din Elveția, printre multe altele.

Și-a făcut debutul în New York alături de Orchestra Juilliard în Sala Alice Tully din Lincoln Center, după ce a câștigat marele premiu în Competiția Juilliard Mendelssohn. De asemenea, în 1999, Prunaru a câștigat marele premiu la Competiția E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto.

Liviu Prunaru a fost invitat să cânte ca solist cu mari orchestre ale lumii: Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Națională din Belgia, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Simfonică din Bari, Orchestra Radio-Simfonică București, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră Indianapolis, Orchestra Simfonică Meridian, Orchestra Simfonică din Mississippi, Orchestra Juilliard și Orchestra Filarmonică Puchon din Coreea, printre altele. A colaborat cu numeroși dirijori de renume, printre care Yehudi Menuhin, Fabio Luisi, Emmanuel Krivine, Arthur Arnold, Alexandru Lascae, Georges Octors, Dmitri Lyss, Alexander Dimitriev, Peter Oundjian, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong și mulți alții. A participat la multe festivaluri importante, printre care Menuhin (Elveția), George Enescu (România), Incontri in Terra di Siena (Italia) și Festivalul de la Salzburg.

Totodată, Prunaru a înregistrat mai multe CD-uri cu Camerata Lysy, precum și primul său CD solo care cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns și Sarasate, alături de pianistul Luc Devos, lansat de Pavane Records. Casa de discuri elvețiană Claves a editat toate cele trei concerte pentru vioară ale lui Saint-Saëns, înregistrate cu violonistul Liviu Prunaru alături de Ensemble Orchestral de Paris și distinsul dirijor Lawrence Foster. În 2005, au apărut încă 3 înregistrări cu Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven, cu Dana Protopopescu la pian, Anotimpurile lui Vivaldi cu Virtuosos din Lviv, sub conducerea lui Serhyi Burko și Concertul pentru vioară de Dvoűák, cu Orchestra Simfonică a Flandrei sub bagheta lui David Angus.

În septembrie 2006, după 14 ani de activitate didactică la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam care a primit în 2008 titlul de cea mai bună orchestră din lume. Rămâne în această poziție timp de 18 ani, cântând pe o vioară Stradivarius denumită "Pachoud", construită în 1694.

În octombrie 2010, Prunaru a făcut un alt pas important, acceptând să devină director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția și, prin urmare, să continue tradiția iubiților săi maeștri Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

În afara activității sale didactice și a celei de concertmaestru, Liviu Prunaru are o carieră solistică foarte activă. Primește foarte des invitații de a concerta ca solist din Asia (Japonia, Taiwan, Coreea) până în cele două Americi, trecând prin întreaga Europă. În paralel, susține multe recitaluri și realizează înregistrări în studiouri profesionale aproape în fiecare an.