Evenimentele săptămânii Înapoi

Yuja Wang interpretează Concertul nr.1 în Re bemol major op.10 de Serghei Prokofiev împreună cu Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Kirill Petrenko

Publicat: joi, 13 Iunie 2024 , ora 15.42

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 21.15, vom transmite un concert de excepție, cu trei protagoniști ai excelenței interpretative: Yuja Wang, Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Kirill Petrenko.

Radio România Muzical va prelua în transmisiune directă concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Berlin sub bagheta lui Kirill Petrenkoîntr-un cadru de basm, la "Waldbühne", "Scena din pădure" sau "Teatrul din mijlocul naturii", cum mai este denumit acest amfiteatru în aer liber din Berlinul de vest, construit pentru jocurile olimpice din 1936, după modelul arenelor, cu o acustică deosebită și cu o capacitate de 22.000 de spectatori.

Programul se va deschide cu Poemul simfonic "O noapte pe muntele pleșuv" de Modest Musorgski, o lucrare inspirată de o nuvelă a lui Nikolai Gogol care înfățișează sabatul vrăjitoarelor, cu o muzică descriptivă, programatică, devenită faimoasă și datorită lung-metrajului de animație "Fantasia" semnat de Walt Disney în 1940.

Va urma Concertul nr.1 în Re bemol major op.10 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev. Solistă va fi îndrăgita interpretă de origine chineză Yuja Wang, născută la Beijing în 1987 și recunoscută la nivel internațional încă de la vârsta de 21 de ani, interpretările sale fiind cotate "de o rară inteligență și bun gust". Publicația The New York Times consideră că "Yuja Wang are totul - viteză, flexibilitate, forță și nuanțe interpretative unice."

În partea a doua a concertului veți putea asculta creații de Maurice Ravel. "Pavana pentru o infantă defunctă" mai întâi,o creație scrisă inițial pentru pian de Maurice Ravel, dedicată Prințesei de Polignac în 1899 și orchestrată de compozitorul francez în 1910. Va urma Suita a II-a din muzica baletului "Daphnis și Chloé", apoi celebrul "Boléro", compus de Ravel la inițiativa dansatoarei ruse Ida Rubinstein. Interpretat în primă audiție în 1928, a devenit faimos în foarte scurt timp, păstrându-și notorietatea atât în secolului 20 cât și în secolul 21.

Vă așteptăm!

Laura Ana Mânzat