Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi
Yuja Wang - Summer in february: Music box, 22 iulie 2013
Seria propunerilor mele speciale continuă cu un disc recent apărut la casa Deutsche Grammophon, pe care descoperim o altfel de muzică clasică, ce sper să vă placă și dvs. la fel de mult cât mi-a plăcut și mie.
De fapt, este vorba despre muzică de film și am acum o ocazie să-i contrazic pe cei care spun că muzica de film nu este decât un ingredient și nu are valoare, nu rezistă fără componentă vizuală.
Eu nu am văzut filmul care conține muzica pe care o ascultăm astăzi: nici nu aveam cum, pentru că nu este distribuit încă în România. Summer in february prezintă povestea unui pictor britanic, impresionist de la începutul secolului XX, poveste preluată din romanul cu același nume scris de Jonathan Smith.
Filmul a fost lansat în Marea Britanie în 14 iunie 2013, iar discul ce cuprinde coloana lui sonoră a apărut în magazinele din întreaga lume în 21 iunie 2013.
Mie mi-a atras atenția faptul că printre protagoniștii coloanei sonore se numără pianista chineză Yuja Wang, una dintre noile stele ale artei internaționale interpretative, pe care vom avea de altfel ocazia să o admirăm și noi, românii, la concertul susținut de Yuja Wang la București în 3 septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internațional "George Enescu".
Sigur, o cunosc deja bine, din înregistrări, pe Yuja Wang și cele mai multe dintre discurile ei au putut fi ascultate la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Music box. Foarte tehnică și în același timp foarte muzicală, un artist cerebral care reușește însă să stârnească emoție: așa este Yuja Wang pe care am ascultat-o în repertoriul muzicii clasice, așa este și pe discul Summer in february, o coloană sonoră semnată de Benjamin Wallfisch, în același timp și dirijor al Chamber Orchestra of London.
Benjamin Wallfisch este autor al coloanei sonore pentru alte celebre pelicule: Mănâncă, roagă-te, iubește cu Julia Roberts, Frații Grimm, Atonement, Agora sau Robin Hood cu Russel Crowe.
Eu am ascultat această muzică când călătoream în concediu pe drumuri de munte și atunci mi-am dat seama că o muzică bine scrisă și interpretată este valabilă indiferent de contextul care a generat-o. Iar muzica lui Benjamin Wallfisch, plină de armonie și totuși, atât de contemporană nouă, este pretextul potrivit pentru visare sau, de ce nu, pentru rememorarea unor momente frumoase din trecutul nostru mai mult sau mai puțin apropiat.
Săptămâna viitoare, luni, 29 iulie, de la ora 20, vă propun la Music box, emisiunea de actulitate discografică de la Radio România Muzical, un alt disc recent apărut pe piață: lucrări de Franz Schubert în interpretarea pianistului Rudolf Buchbinder. un CD lansat de casa Sony în 19 iulie 2013.