Cuvântul muzicii
Înapoi la: Emisiuni
Tenorul Teodor Ilincăi

Teodor Ilincăi, care este titlul cărții pe care ne-o vei prezenta astăzi?
Este o carte pe care am citit-o de curând și care m-a impresionat foarte tare pentru că este extrem de actuală deși a fost publicată în 1961. Este vorba de romanul scurt al lui Gabriel Garcia Marquez, "Colonelului n-are cine să-i scrie".
Este vorba despre un colonel veteran de război, trecut de 70 de ani, care trăiește într-un sat columbian bineînțeles, ca majoritatea personajelor memorabile ale lui Marquez. Soția lui este bolnavă de astm, fiul lor a murit pentru că s-a implicat în politică și a deranjat pe cine nu trebuia. Și le-a lăsat un cocoș de luptă de care știe tot satul. Și acel cocoș era speranța colonelului pentru o viață mai bună.
Tema centrală este așteptarea unei pensii care nu mai apare, care nu mai vine. Și, deși ei trăiesc în sărăcie cruntă, el nu reușește să-și vândă cocoșul pentru că este prea legat de trecut. Aceasta este o temă a romanelor lui Marquez și, de asemenea, una dintre temele acestui roman. Mai există ca temă, foarte interesantă, așteptarea și speranța, pentru că el trăiește cu iluzia până în ultimul moment că pensia lui va veni și luptele cu cocoși îi vor aduce un viitor mai bun. Apoi, alte teme interesante... sărăcia și injustiția - teme pe care le regăsim și astăzi. Apoi, demnitatea în fața mizeriei; pentru că acest colonel refuză compromisurile și sacrifică totul pentru onoarea sa și amintirea fiului său. Și-apoi, ce m-a impresionat este tema morții și a amintirii, pentru că fiul său apare ca o prezență constantă, invizibilă și el este foarte legat de acest lucru.
Dar aici, Marquez are ceva în comun și cu alți scriitori. De exemplu, cu Kafka. Absurditatea existenței și a neputinței omului simplu în fața autorităților. Cei care citesc, cunosc foarte bine romanul lui Kafka, Procesul. Au multe în comun.
De ce trebuie să citim și cu ce ne ajută pe noi lectura în viața de zi cu zi?
Lectura?! Ne ridică din cotidian deasupra, să vedem mai bine lucrurile. Ne înalță, ne bucură, ne elevează, ne cultivă. Ajungem să privim lucrurile din jurul nostru cu totul din alte unghiuri față de cum suntem obișnuiți. Lectura cred că este lucrul cel mai important care face parte din viața unui om. Cel mai important!