Temă...cu variaţiuni Înapoi la: Emisiuni

Tradiţie şi contemporaneitate

Publicat: Duminică, 28 Noiembrie 2010 , ora 10.00

Aduc astăzi în prim plan două nume cu rezonanţă în lumea artistică a ultimilor ani. Şi voi începe cu cel pe care New York Times îl descria ca fiind "un pianist cu interpretări magistrale, profund şi plin de temperament"- norvegianul Leif Ove Andsnes.

În actuala stagiune, Leif Ove Andsnes este "artist în rezidenţă" la Filarmonica din Berlin, acolo unde va apărea pe afiş atât în ipostaza de solist concertist, cât şi de membru în diverse ansambluri camerale. Şi aceeaşi poziţie de "artist în rezidenţă" o are şi la Orchestra Filarmonică din oraşul său natal - Bergen - unde, pe parcursul următoarelor luni va fi solistul a trei concerte. Dar dincolo de toate acestea, motivul pentru care am ales a vorbi astăzi despre Leif Ove Andsnes, este determinat de poziţia de co-director artistic pe care o ocupă în cadrul Festivalului norvegian de muzică de cameră Risør. Succesul imens de care se bucură această manifestare camerală estivală a determinat iniţierea unui turneu care include o serie de concerte camerale cu artiştii participanţi în festival la Bruxelles, Londra şi New York. În fapt, în aceste zile se încheie seria de concerte la Wigmore Hall din Londra şi debutează cea pe care Leif Ove Andsnes şi invitaţii săi o vor susţine la Carnegie Hall din New York.

Prin programul de o imensă varietate stilistică şi diversele module de ansambluri camerale pe care le propune, Leif Ove Andsnes încearcă să recreeze o parte din atmosfera intimă a Festivalului Risør şi să aducă notorietate acestei manifestări cu o tradiţie de 20 de ani. De altfel, sunt sigură că vi-l puteţi reaminti pe pianistul norvegian prin prisma prezenţei sale bucureştene la Festivalul Enescu ediţia 2009, atunci când a apărut pe scena Ateneului alături de Christian şi Tanja Tezlaff.

Fără îndoială, Leif Ove Andsnes este una dintre cele mai proeminente personalităţi ale Norvegiei şi de aceea, manifestându-se ca atare, aduce prin prisma numelui său notorietate festivalului pe care îl coordonează, dar şi muzicii ţării natale. Căci Andsnes rămâne un excelent interpret al muzicii lui Edvard Grieg.

Leif Ove Andsnes - Video

Dedic astăzi ultimele minute ale întâlnirii noastre unui ansamblu legendar, una dintre cele mai pertinente voci ale artei interpretative vocale din ultima jumătate de veac - The Swingle Singers.

Fascinanţi şi aproape nepământeni prin calităţile vocale remarcabile, membrii ansamblului (şi mă refer aici la toţi cei care de-a lungul anilor au alcătuit diversele formule ale grupului) au reuşit să menţină notorietatea grupului la cote extraordinare. Certifică acest fapt cele aproape 50 de albume, 5 premii Grammy şi peste 4000 de concerte susţinute în aproape o jumătate de secol de existenţă, care se va împlini în 2013 când va avea loc un turneu mondial ce se anunţă a fi o încununare a carierei actualilor, dar şi foştilor The Swingle Singers.

Swingle Singers - Video

Liliana Staicu