Înapoi la: Emisiuni
Agora...cu dirijorul Camil Marinescu
Darul muzicii, puterea cunoașterii, neastâmpărul curiozității, generozitatea împărtășirii și carisma dialogului… sunt numai câteva din bucuriile pe care le aveam de fiecare dată la întâlnirile (covârșitor telefonice) cu dirijorul Camil Marinescu. Veșnic însetat de cunoaștere, pasionat de tot ce ne înconjoară, a brăzdat Pământul în turnee artistice sau călătorii cu prietenii – pe bolizi cu două sau patru roți, în aer, pe iahturi sau scufundat în adâncurile mărilor… În puținele zile când poposea acasă, am găsit răgazuri de conversații ce se adânceau în varii teme. În acele lungi telefoane și-a aflat sămânța ideea acestei serii de emisiuni, în care unica voce la microfonul Radio România Muzical va fi cea a muzicianului a cărui extraordinară experiență vreau să v-o împărtașesc și dvs, ascultătorilor.“Mă aflu la microfonul Radio Romania Muzical ca invitat, cu scopul să mărturisesc tuturor celor dispuși să asculte despre marea întâmplare din viața mea, ori poate nu numai a mea, pentru că este un fenomen benefic în viața multora dintre noi.... ’’Marea Întâmplare” sau ”Fenomenul” în cauză poartă numele de MUZICĂ și cu voia dvs. eu am să apăs cu un plus de stăruință asupra a ceea ce generic numim Muzica Clasică.
Pentru că mersul gândirii mele urmează inevitabil căi bătătorite muzical, prima noastră întâlnire ia firesc forma unei... uverturi, în care veți cunoaste câteva teme dintre cele aduse în atenția dvs., sau pentru că ne aflăm în spațiul Agora: propuse deopotrivă dezbaterii dvs., în întâlnirile noastre de mai târziu. O așa temă reluată, veșnic reiterată, va fi chiar leagănul muzicii clasice: Europa.
Pentru că de mai bine de zece ani trăiesc majoritatea timpului departe de ceea ce adesea numim „Bătrânul Continent”, iar o bună parte a acestui răstimp am petrecut-o în extremitatea japoneză a Asiei, o lume care nu excelează în vorbirea de limbi străine locului: acolo și scrierea latină este un exotism, sau... oricum: o raritate, dar trebuie să recunosc e o lume care pare să fi asimilat Clasicismul Muzical european cu mai multă râvnă, stăruință, decât chiar unele națiuni europene. Pentru că am putut cunoaște culturi diferite, pentru că adesea mi-a fost dor de cultura europeană, pentru că am avut ocazia și răgazul să pot compara creația culturală a mai multor continente am ajuns să mă intreb: totuși ce definește muzical Europa, ce face ca această cultură muzicală să fie atât de atractivă celorlalți, pretutindeni?„(Camil Marinescu)
Agora...cu dirijorul Camil Marinescu: sâmbăta, de la ora 23. Producător: Sorina Goia.