Înapoi la: Emisiuni
Beethoven - 250 ani de nemurire cu Anca Andriescu
Beethoven - 250 ani de nemurire
|
|
Beethoven - 250 de ani de nemurire
|
In final de 2020 se împlinește un sfert de mileniu de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, documentele menționând doar botezul său, pe 17 decembrie... Poate neobișnuit pentru mulți, manifestările omagiale consacrate în întreaga lume acestui "Titan de la Bonn" - așa cum a fost metaforic numit adesea - au început cu mult înainte, declanșand o veritabilă febră a evenimentelor în viața muzicală, în producția discografică, în publicistica actuală, în programul expozițiilor, dar și în multe alte aspecte.
S-a scris despre Beethoven enorm, iar viața și opera sa constituie și astăzi teme de cercetare, surse de inspirație; bibliografia este uriașă, cu trimiteri în numeroase domenii, iar survolarea ei poate însemna decenii de studiu. Seria de emisiuni de 60 de minute care începe în 14 ianuarie vă propune însă altceva...(Vă reamintesc portretul amplu al compozitorului realizat mai demult de Veronica Zbarcea; iar noi apariții discografice cu opusuri beethoveniene sunt incluse în cadrul altor fluxuri ale programului...)
La Radio România Muzical, în fiecare marți, de la ora 19 (și în reluare duminica, de la ora 20) vom încerca să surprindem - prin câteva coordonate - ipostaze ale personalității compozitorului și omului Beethoven, răsfoind prin bogata moștenire muzicală pe care ne-a lăsat-o. Chiar dacă se marchează nașterea muzicianului, subtitlul 250 de ani de nemurire își găsește pe deplin justificarea, pornind chiar de la unele dintre cuvintele atribuite lui Beethoven: "Muzica este o modalitate spirituală de la pătrunde într-un univers mai înalt al cunoașterii care cuprinde Omenirea, dar pe care Omenirea NU o poate ...cuprinde!"
Moment de răscruce între două "epoci" ale istoriei muzicii - Clasicism și Romantism, sinteză și deschizător de drumuri, constructor remarcabil de arhitecturi sonore și cel care a descătușat tipare încetățenite, Beethoven rămâne pentru mulți simbolul CUTEZANȚEI în ARTĂ.
A primit în dar harul de a crea MUZICĂ, dar a trăit și crunta suferință de a-și auzi decenii de-a rândul creațiile doar în propria sa imaginație sonoră... Paradoxul unei vieți artistice... Nu a fost singurul compozitor care a avut de înfruntat surzenia, dar la el s-a manifestat devreme și eforturile sale de a face față situației au fost atât de ...vizibile! Un asemenea "blestem al sorții" a atras și mai mult atenția asupra unui personaj cu totul aparte în epoca sa, dar și mai târziu, inspirând pe alții să scrie despre el...
Beethoven: luptătorul, imaginea parcă emblematică pentru curentul "Sturm und Drang", "Furtună și avânt"... Furtună părea să fie întreaga sa existență, în care ordinea nu își găsea loc, iar avântul a caracterizat mereu inspirația lui, cu izbucniri tumultuoase pe care simțea nevoia să le noteze în "caietele" sale de schițe; avântul se concretiza și în felul în care își așternea muzica pe portative dintr-o răsuflare, mărturisind uneori că îi este greu să revină asupra propriilor sale pagini...
Beethoven - 250 de ani de nemurire... Pe parcursul celor 60 de minute, intrăm într-o zonă greu de identificat între subiectivitate și obiectivitate, căci așa cum spunea Leonard Bernstein:
"Dincolo de figura acestui om torturat de nenumarate si crunte probleme interioare - prin muzică - a vorbit glasul unui inger!"