Înapoi la: Emisiuni

De 10 ori despre... instrumentele de suflat cu Liviu Pețu

... instrumentele de suflat (X)
Vineri, 15 Februarie 2013 , ora 9.30
Tuba și saxofonul
... instrumentele de suflat (IX)
Joi, 14 Februarie 2013 , ora 9.30
Trombonul

Fie că vorbim despre flaut, oboi, clarinet, trompetă sau saxofon, instrumentele de suflat sunt înrudite pentru că folosesc același principiu de a emite sunetele - la toate se cântă suflând aer în corpul lor.

Aceste instrumente de suflat au o putere expresivă și descriptivă nemărginită. De pildă, după istoricul grec Plutarh, flautul calmează spiritul și pătrunde în ureche cu un sunet dulce, care aduce pacea și tihna aproape de suflet. Din pricina sunetului dulce și grațios, supărarea instalată în mintea noastră, îngrijorarea pe care nici vinul un o poate alunga, se topește într-un somn liniștit, sunetul fiind ca un balsam pentru noi.

Sonoritatea oboiului este pătrunzătoare și aceasta datorită anciei duble, care provoacă un fel de bâzâit, astfel instrumentul făcându-se imediat remarcat.

Clarinetul a fost născocit în jurul anului 1690 de un anume Johann Denner din Nürnberg, cel care înainte de a crea acest instrument studiase tuburile ce ieșeau din burduful cimpoiului popular.

Nikolai Rimski-Korsakov spunea despre fagot că este un instrument senil și viclean - în modul major, ...trist și plin de suferință în cel minor. Fagotul a fost destul de puțin folosit în jazz, poate din această cauză nu a suferit acea influență revoluționară în ceea ce privește tehnica, și implicit nici nu a dezvoltat numeroase modele derivate din instrumentul de bază, precum flautul sau clarinetul.

Trompeta, după Berlioz, se pretează exprimării tuturor sentimentelor energice, mândre și mărețe. De asemenea poate figura într-o piesă veselă, cu condiția ca veselia să ia un caracter de pornire năvalnică sau grandioasă.

În secolul al XVII-lea se putea dansa după muzica asurzitoare creată de 300 de corni. Poate vă întrebați de ce atâtea instrumente? Pentru că interpreții care executau melodiile cântau ca niște automate lipsite de simțuri, suflau la timpul potrivit în diferitele modele de corni naturali care scoteau doar o singură notă... și așteptau apoi până ce aceasta se repeta în contextul muzical.

Trombonul este singurul instrument de suflat din alamă ce posedă un tub curbat de forma literei U ce culisează. Un strămoș al trombonului pare să fi fost un anume saqueboute (în traducere trage/împinge - reprezentând cele două mișcări ale culisei) un instrument apărut în Franța secolului al IX-lea.

Rolul tubei în orchestra simfonică este, în general, acela de bas al instrumentelor din alamă. În 1876, din dorința de a completa registrul grav al cornilor, Wagner i-a solicitat sprijinul lui Aldolphe Sax pentru construirea unor tube speciale care au rămas în istorie cu denumirea de tube-wagneriene.

În fine, un instrument interesant este saxofonul, cu sunet pătrunzător și o ușoară tentă senzuală, un instrument ce iubește jazz-ul.

Despre toate acestea pe larg în cele 10 episoade...

Liviu Pețu