AUDIO. Violonistul Ștefan Tarara - laureatul Concursului Internațional 'George Enescu', ediția 2014
În 12 septembrie, la Ateneul Român, cadrul seriei "Recitaluri și concerte camerale", Ștefan Tarara va evolua alături de Pierre Amoyal și Orchestra de Cameră București - Ion Voicu.
Reveniți în toamna această pe scena Festivalului Enescu după ce ați câștigat Concursul, în ultima ediție, într-un mod memorabil. Ce amintiri v-au rămas de atunci și ce a însemnat pentru cariera dumneavoastră câștigarea acestui concurs?
A fost ca o trambulină. Am avut, într-adevăr, mai multe concerte și a însemnat foarte mult pentru mine să câștig concursul. Chiar și CD-ul care a ieșit acum a fost realizat pentru că am câștigat concursul. De aceea a fost foarte important pentru mine și mă bucur foarte mult.
Este primul din cariera dumneavoastră și remarcăm faptul că l-ați realizat împreună cu soția dumneavoastră. Cum a decurs această colaborare și ce are în mod special?
Este fantastic că ne cunoaștem foarte bine și suntem deja un duo; am cântat foarte mult împreună. Mi-a făcut multă plăcere. Cu nevasta mea, am cântat împreună și în Concursul Enescu… noi am cântat acolo Sonata a III-a de George Enescu, pentru care a primit și nevasta mea un premiu, Pentru cea mai bună pianistă din concurs. Mi-am dorit foarte mult să înregistrăm Sonata pe primul meu CD.
În toamna aceasta, la București, veți concerta împreună cu violonistul Pierre Amoyal - cel care a fost și președintele juriului ultima dată, când ați câștigat. Cum așteptați această colaborare cu muzicianul francez?
Mă bucur foarte mult și e o onoare foarte mare pentru mine.
Deși sunteți tânăr, sunteți un bun cunoscător al scenelor lumii și a vieții muzicale internaționale. Cum priviți dumneavoastră Festivalul Enescu? Unde l-ați încadra într-o ierarhie a valorilor?
E unul dintre cele mai importante festivaluri din lume. Asta e precis! Este o onoare foarte mare pentru mine că am voie să cânt în Festivalul Enescu. Pentru lumea muzicală, este un festival care nu se mai poate gândi fără el, adică e foarte important.
Revenind la activitatea dumneavoastră, care ar fi celelalte proiecte pentru toamna asta, în afară de prezența în Festivalul Enescu?
Eu sunt asistentul profesorului Zakhar Bron și am acum, într-un festival din Germania o să fiu asistentul lui la un masterclass. După aceea am concerte în Suedia, în Italia, la Festivalul Ravelo, o să cânt chiar cu câștigătorii de la Concursul Enescu de la pian și de la violoncel. După aceea, am masterclass-urile mele, în Varșovia și Krzyzowa ș.a. E mult, dar îmi place foarte mult.
Ați studiat până în prezent cu nume sonore ale viorii. Ne puteți spune cine v-a influențat într-un mod mai pronunțat viziunea dumneavoastră până acum?
Absolut. Acesta a fost profesorul Zakhar Bron, la care am fost cam 14 ani. El m-a format, într-adevăr. El este pentru mine cel mai important profesor. Fără el n-aș fi putut să fiu așa departe.