Declarații de la Simpozionul de muzicologie (4 septembrie)
În Aula Palatului Cantacuzino s-a desfășurat în 3 și 4 septembrie Simpozionul Internațional de Muzicologie dedicat lui George Enescu. La final, concluziile coordonatorului științific, muzicolog Mihai Cosma:
"Ne-am bucurat de o participare de elită, cu cercetători care au spus lucruri extrem de interesante și de binevenite și de bine puse în pagină. S-au găsit destule teme care să-l aducă pe Enescu în contemporaneitate și care să infirme teza că Simpozionul Enescu își desfășoară în continuare activitatea cu un fel de forțare a notei, pentru că nu se mai poate spune nimic nou despre George Enescu după atâtea și atâtea ediții. Iată că nu e așa! Vorbitorii de ieri, vorbitorii de astăzi au adus puncte de vedere noi, puncte de vedere moderne… oameni care îl consideră pe Enescu actual, atrăgător și încă nedescoperit."
La finalul celei de a doua zile a simpozionului a avut loc o lansare de carte- "Ștefan Niculescu: Portret în eterofonie". Ediție îngrijită de Olguța Lupu și Florinela Popa. Despre importanța acestei cărți, muzicolog Valentina Sandu-Dediu a spus următoarele:
"Această carte cred că își are un foarte bine-meritat loc în Festivalul Enescu, pentru că se știu foarte bine contribuțiile muzicologice ale maestrului Niculescu la analizarea stilului creației enesciene atât în celebra monografie a Academiei, care a luat și Premiul Academiei, cât și în foarte multe studii dedicate lui Enescu. Mi-a plăcut foarte mult modul în care au încercat să facă această combinație între căldură și rigoare; pentru că există câteva confesiuni - cele trei portrete confesive ale maestrului Niculescu - și există apoi tot felul de analize riguroase, de partitură, sau analize ale stilului, sau demersuri istoriografice… Deci, există toată plaja acoperită aici, în acest prim volum colectiv în limba română, editat despre maestrul Niculescu. A mai fost unul, editat de Violeta Dinescu, în germană. Revin la ceea ce mi-a plăcut… Este structura muzicală pe care au intenționat-o editoarele și titlurile foarte inspirate pe care le-au dat, pentru că foarte mult pornește de la titluri - configurează variațiuni, cum spun editoarele, configurează forme muzicale. Eu cred că maestrul Ștefan Niculescu, foarte sensibil la rigoare și claritate structurală în muzică, ar fi fost încântat."
Anul acesta, Muzeul George Enescu are o activitate bogată în timpul Festivalului George Enescu. Cu detalii, directoarea muzeului, Cristina Andrei:
"Anul acesta, Muzeul Național "George Enescu" este foarte prezent în ediția de festival cu două expoziții realizate în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Casa artelor. D-na Alice Barb a dorit ca pe Bulevardul Artelor să expună imagini legate de viața lui George Enescu și, de asemenea, o retrospectivă a edițiilor anterioare ale festivalului. În afară de cele două expoziții, Muzeul are o colaborare foarte bună cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. În cadrul simpozionului, Muzeul a fost invitat să lanseze cele două volume editate în acest an. Autoarele au cercetat filele îngălbenite de cronici și de tăieturi din ziare și au scos la lumină date extrem de interesante despre Enescu și prezența lui în presa internațională. Tot la capitolul lansări - un volum dedicat muzicianului Ștefan Niculescu și nu este întâmplător. Este o antologie de texte.
Revenind la proiectele proprii ale muzeului, avem o expoziție dedicată lui Enescu - se poate vizita pe întreaga perioadă a festivalului. De data aceasta ne-am concentrat asupra lui Enescu de după 4 mai 1955. Mai există o serie de concerte de muzică românească, însemnând toate generațiile de compozitori - evident, Enescu pe primul plan -, dar am adus spre tinerii compozitori programele noastre care se intitulează "Muzeul George Enescu în Festival". "Enescu Project" este un alt proiect extrem de îndrăzneț, "Muzexpo" - concept Irinel Anghel. De asemenea, vom lansa un volum, "George Enescu - Reverie și mit", semnat de Despina Petecel Theodoru, un muzicolog care nu mai are nevoie de nicio prezentare; evenimentul va avea loc în 15 septembrie la 17.30, așa încât va fi o seară specială!"