Interviu cu violonistul Remus Azoitei

Violonistul Remus Azoitei este binecunoscut celor care urmaresc viata muzicala internationala. Absolvent al celebrei "Julliard School" din New-York si al Academiei Regale de Muzica din capitala britanica, Remus Azoitei a cucerit importante premii la prestigioase concursuri internationale si a concertat pe mari scene din Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia.
Ne mândrim ca astazi între profesorii de la Academia Regala de Muzica din Londra se afla si un român, Remus Azoitei, un tânar violonist care a concertat în 26 noiembrie 2004 alaturi de pianista Nicola Eimer într-una dintre cele mai cunoscute sali de concert din întreaga lume: Wigmore Hall din Londra.
Este prilejul care ne-a îndemnat sa-i solicitam acest interviu.


Sunteti un român ce concerteaza pe cele mai prestigioase scene londoneze si nu numai. Cum a ajuns un român sa concerteze în locuri ce constituie un ideal pentru orice muzician?
Nu sunt eu primul român care concerteaza pe aceste scene, au fost foarte multi altii înaintea mea si români de mare calitate. Eu cu modestie spun ca abia daca le urmez pasii. Este o poveste destul de interesanta si de piparata, spun eu. Am terminat Conservatorul din Bucuresti, la clasa maestrului Daniel Podlovski, un violonist exceptional si de la care am învatat foarte mult. Mi-am urmat apoi cursurile de master la celebra Julliard School din New York, unde am avut din nou parte de profesori extraordinari, ma gândesc la doamna Dorothy Delay - care m-a remarcat si m-a sprijinit ulterior foarte mult - si la renumitul violonist Itzak Perlman. Dupa trei ani acolo, am plecat la Londra ca sa-mi continui înca studiile. Acolo am fost numit profesor de vioara la Royal Academy of Music, unde activez si acum.

Ati sustinut de curând un concert la Wigmore Hall, în Londra.

Wigmore Hall este o sala celebra, nu numai în Londra, dar si în întreaga lume. Am avut norocul sa sustin un concert acolo, vineri, 26 noiembrie, împreuna cu pianista mea Nicola Eimer. Sala a fost arhiplina, biletele s-au vândut toate dinainte.

S-au aflat si români la recitalul dumneavoastra?
Da, s-au aflat! Chiar foarte multi români si, surprinzator, si români veniti special de la Bucuresti - este vorba de niste studenti care au venit sa dea auditie la Academia Regala de Muzica din Londra si care au asistat si la acest concert, facându-mi o reala si mare bucurie.

Acest recital nu este singular, banuiesc, în stagiunea dumneavoastra din acest an.
Nu, nu, dar a fost un concert extraordinar de important, dat fiind si faptul ca este prima oara când concertez la Wigmore Hall. Ca o mica paranteza, vreau sa va spun ca al doilea bis pe care l-am dat a fost "Dans taranesc" de Constantin Dimitrescu, un dans extraordinar care a mers direct în inima publicului londonez.

În general, includeti în recitalurile dumneavoastra opusuri românesti?

Da, deseori. Va spun cu inima deschisa ca da. Nu as vrea sa ma consider un campion în promovarea muzicii românesti, dar efectiv cred în valoarea componisticii din tara noastra, cu toate generatiile ei, începând cu Enescu si terminând cu cei de acum. Nu cred ca stiti, dar eu voi înregistra, împreuna cu pianistul Eduard Stan - un pianist nascut în România, dar stabilit acum în Germania - toate lucrarile pentru vioara si pian de Enescu pe un compact disc. Este într-adevar o premiera! Nu au mai fost editate niciodata toate pe un singur disc. Compact discul va aparea în colaborare cu casa radio Radio Bremen - unde vor avea loc de altfel si înregistrarile - si c


Când prognozati ca va aparea pe piata compact discul?

Noi speram ca în 2006.

Aveti o lucrare preferata din creatia lui George Enescu?

Cred ca sonata a treia pentru vioara si pian, în caracter popular românesc, o lucrare de baza pentru creatia enesciana.Publicul din România va va putea asculta pe scenele sale într-un viitor apropiat?Voi veni în martie pentru un concert la Radio cu Orchestra Nationala Radio. Atunci voi interpreta concertul de Ceaikovski. Dupa aceea, voi merge la Brasov, Cluj si Galati - orasul în care m-am nascut.

Sa trecem la alt subiect. Sunteti interpret, dar nu numai! Pe lânga cariera solistica sustineti si o cariera profesorala si nu oriunde - la Academia Regala de Muzica din Londra.
Sunt un tip foarte norocos. E o mare onoare pentru mine si pentru tara din care provin, cred, sa fiu profesor la una dintre cele mai renumite si mai distinse scoli de muzica de pe mapamond. Academia Regala este o institutie foarte veche, de la 1728, de mare traditie si greutate. Este o mare onoare si încerc sa-mi fac datoria cât se poate de bine.

Despre clasa pe care o aveti ce ne puteti spune?

Este o clasa foarte buna, cu elevi de diferite natii, din care fac parte si doi români, de altfel. Este vorba de Lucia Marita si de Andrei Gocan, amândoi din Cluj. Acesta din urma, a sustinut în 29 noiembrie un concert la biserica Saint Martin in the Fields - în cadrul unui program pentru tineri interpreti. Este o mare bucurie pentru toata lumea si mai ales pentru mine, sa merg si sa-l ascult cântând pe Andrei, într-un recital de o asa magnitudine.

Mai aveti timp si pentru o asa numita viata sociala?


Timpul este o chestiune relativa... As vrea sa fac foarte multe lucruri, dar timpul nu ajunge pentru tot ce-mi propun. Pot sa spun doar, ca, principalul, pentru mine, este muzica. .... si viata muzicala londoneza ofera multe tentatii....muzicale! Sunt concerte zilnic. Cei mai mari artisti concerteaza aici. E imposibil sa merg sa-i ascult pe toti. Dar, ca muzician, activ pe scenele londoneze trebuie sa merg sa-i ascult.Ar fi sanse ca viata muzicala bucuresteana sa atinga un nivel asemanator sau credeti ca din acest punct de vedere ne ridicam la standarde europene? Bucurestiul are o viata muzicala foarte bogata. În primul rând aveti un public minunat, pe care l-as numi un exponent al societatii noastre. Exista multe concerte frumoase, exista Festivalul Enescu, Festivalul Artelor. Publicul este bombardat cu concerte de calitate, ceea ce este într-adevar un lucru extraordinar.


Interviu realizat de Maria Balabas