Interviu cu dirijorul Vasili Petrenko

Dupa Melbourne si Michigan, iata ca lucrarile enesciene s-au cântat si la Liverpool, în 4 si 5 februarie. Dirijorul rus Vasili Petrenko a inclus Rapsodia Româna nr.1 de George Enescu într-un program dedicat exclusiv rapsodiilor. Astfel, Rapsodia Româna a deschis serile concertistice, urmata fiind de Rapsodia lui Rahmaninov pe o tema de Paganini, "Rhapsody in blue" de George Gershwin si, în final, de Rapsodia spaniola a lui Maurice Ravel. Vasili Petrenko a oferit un interviu în exclusivitate pentru Radio România Muzical în care ne-a vorbit despre marele compozitor român.


Unul dintre motivele ce îi determina pe oameni sa vina la concerte este acela de a auzi piese clasice familiare lor. De ce ati ales sa deschideti concertul cu Rapsodia Româna de Enescu, având în vedere faptul ca nu este atât de cunoscuta publicului englez precum celelalte rapsodii din program?

Cred ca, din pacate, Enescu este putin subestimat. Eu îl consider un compozitor excelent si îl admir foarte mult. În plus, cred ca daca a-i oferi publicului doar Ceaikovski sau Beethoven, la un moment dat, va ajunge la saturatie. E ca si cum i-ai oferi doar desertul în locul unui meniu întreg. De asemenea, cred ca trebuie sa abordezi un repertoriu cât mai variat, în asa fel încât orizonturile sa fie permanent largite. Filarmonica Regala din Liverpool are o politica foarte flexibila în ceea ce priveste interpretarea pieselor moderne. Numai anul trecut au avut loc 30 de prime auditii cu astfel de lucrari. Publicul deja are încredere în noi, îsi da seama ca piesele pe care le oferim, chiar daca mai putin cunoscute, sunt foarte frumoase.


Este pentru prima data când dirijati Rapsodia Româna nr.1? Daca nu, cu ce alte orchestre ati adus-o în fata publicului?

Nu este pentru prima data. Acum opt ani am dirijat-o la Besançon, în Franta, cu Orchestra din Strasbourg, apoi acum trei ani cu Orchestra din Luxemburg. Atunci a fost în cinstea intrarii României si a Bulgariei în Uniunea Europeana si au fost prezente multe oficialitati din tara voastra.


Unde ati întâlnit cea mai entuziasta reactie din partea publicului la Rapsodia enesciana?


Peste tot publicul a fost încântat. Este o piesa foarte apreciata si frumoasa, este usor de înteles în întreaga lume. Este luminoasa, este una dintre capodoperele enesciene. Nu este atât de cunoscuta, însa eu încerc sa o aduc în lumina rampei.


Repertoriul dumneavoastra include si alte lucrari enesciene?


Da, am mai dirijat si prima suita orchestrala, iar în stagiunea aceasta doresc sa dirijez Simfonia I.


Ati planuit vreodata sa faceti o înregistrare cu Rapsodia Româna sau cu alte partituri enesciene?


Nu pe moment, însa nu excludem aceasta posibilitate. Acum avem atâtea înregistrari de facut si e dificil sa ne propunem una în plus. Vom înregistra o integrala Sostakovici, de exemplu. Multa muzica de Elgar. Probabil în doi sau trei ani, mi-ar placea foarte mult sa înregistrez aceasta piesa.


Când au fost întrebati, alti muzicieni au spus ca Enescu este dificil: nu doar pentru orchestra, dar si pentru public. Ce parere aveti dumneavoastra despre aceasta?

Nu cred ca este dificil, cel putin nu Rapsodia. Suitele orchestrale pun într-adevar unele dificultati, simfonia are si ea unele "colturi", parti mai obscure. E mai greu pentru instrumentisti pentru ca, de exemplu, partiturile pentru coarde includ multe elemente de virtuozitate. Ei trebuie sa studieze bine ca sa sune frumos ce au de cântat.


Ce ati putea sa ne spuneti despre concertul din 4 februarie?

A fost un spectacol frumos, iar publicul a fost încântat. Am cântat cele patru rapsodii ( Enescu, Rachmaninov, Gershwin, Ravel ). A fost foarte interesant, iar mie mi-a facut foarte multa placere sa ma aflu la pupitru. Abia astept seara de 5 februarie, când vom interpreta acelasi program. R: Piesele lui


Enescu sunt cântate adesea în Regatul Unit?


Ca sa fiu sincer, nu foarte des. Însa cu siguranta nu este uitat. Este apreciat pentru elementele sale de originalitate


O ultima întrebare: ati fost vreodata invitat sa dirijati în România?


Nu, nu am venit, însa mi-ar placea foarte mult. Este probabil sa vin cu orchestra din Liverpool. Nu este înca 100% sigur, însa planuim un turneu în acea parte a Europei.



Interviu realizat de Petra Gherasim