Interviu cu dirijorul Cu Lawrence Foster, din nou despre Enescu

Lawrence Foster a dirijat, pe 9 aprilie, înca un concert din al carui program a facut parte si un opus enescian, si anume Simfonia I. Am profitat de aceasta ocazie si am realizat un nou interviu cu renumitul dirijor. Acesta ne-a vorbit din nou despre dragostea sa pentru muzica lui Enescu si despre proiectele sale.


Ne puteti spune de ce ati ales tocmai aceasta lucrare a lui George Enescu (Simfonia I) pentru concertul cu Orchestra Filarmonicii din Helsinki ?


Orchestra Filarmonicii din Helsinki a fost si la Festivalul International "George Enescu", deci nu este o noutate pentru ei si chiar le place aceasta muzica. Am interpretat si fragmente consistente din Oedip cu ei, unele suite pentru orchestra, iar acest concert reprezinta începutul unui ciclu, în care vom cânta toate simfoniile lui Enescu. Anul acesta am ales-o, dupa cum stiti, pe prima, la anul pe a doua si peste doi ani pe a treia. Toata lumea este entuziasmata de acest proiect, si cum la finalul lui voi împlini 70 de ani, îl consider un cadou de ziua mea.


Sunteti unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai lui Enescu în afara României. Cum a început aceasta pasiune pentru muzica renumitului compozitor român?

Nu a fost ca o revelatie, ci a fost o dragoste care a crescut treptat. Când eram tânar iubeam muzica lui Bartok, si dupa o vreme l-am descoperit pe Enescu prin Bartok. Constatând si ca toata lumea dirijeaza lucrarile acestuia din urma dar nimeni din vest nu dirija lucrarile lui Enescu la vremea respectiva, am devenit din ce în ce mai interesat de muzica sa, ajungând pâna la urma un fanatic. Când am devenit directorul Orchestrei Filarmonice din Monte Carlo, m-am hotarât sa înregistrez o mare parte din opusurile enesciene. Am realizat astfel imprimari ale simfoniilor si o celebra înregistrare a operei Oedip.


Ce alti compozitori români v-au mai atras atentia de-a lungul vremii?

Îl admir foarte mult Pascal Bentoiu. Câteva lucrari ale lui Paul Constantinescu îmi plac foarte tare. Ma intereseaza si lucrarile lui Costin Cazaban, care a murit de curând. Dar în rest m-am oprit la creatia enesciana.


Ce alte proiecte aveti?

În stagiunea viitoare voi dirija Simfonia a II-a la Gewandhaus, în Leipzig. În fiecare stagiune, dirijez cel putin o piesa sau doua de Enescu. În orice caz, nu cred ca o sa mai dirijez vreodata Oedip. Am facut-o destul si presupune prea mult efort. Sunt insa fericit ca atât Oedip cât si alte opusuri enesciene sunt din ce în ce mai cântate la nivel international. Este minunat!


Interviu realizat de Andra Ivanescu