Interviu cu violonistul Sherban Lupu

Desi toate filarmonicile din tara sunt acum în vacanta, melomanii se pot bucura de diverse festivaluri dedicate muzicii clasice ce se desfasoara în toata tara. Printre ele se numara si Festivalul International "Cetatea Muzicala a Brasovului", care se desfasoara în perioada 12-19 august. Despre program, dar si despre dificultatile pe care le presupune organizarea unui astfel de eveniment, ne-a vorbit violonistul Serban Lupu - Directorul Artistic al festivalului.


Ce aduce nou Festivalul "Cetatea Muzicala a Brasovului" fata de alte festivaluri din tara?

Fiecare editie (am ajuns la cea de-a VII-a) a avut un element inedit. De data aceasta as putea spune chiar ca sunt doua. Primul este aparitia grupului de dans-euritmie "Enescu" din Stuttgart - Germania; este vorba despre un dans facut cu miscari care sa ne armonizeze cu lumea, cu spiritul... Va fi într-adevar o experienta interesanta si inedita pentru publicul brasovean.
Cel de-al doilea eveniment care mi se pare interesant este un concert chiar pe 15 august - deci de sarbatoare religioasa - care va avea loc la Biserica Catolica din Brasov, cu prezenta artistei Georgeta Stoleriu cu muzica sacrala.
Festivalul îsi propune de asemenea sa marcheze marile aniversari ale lumii muzicale: Haendel, Haydn, Mendelssohn, Martinu, deci avem un program interesant si flexibil.


Desi am înteles, citind manifestul de pe site-ul dedicat festivalului, ca si "Cetatea Muzicala a Brasovului" a fost afectata de criza, intrarea la concertele de anul acesta este gratuita. De ce ati luat aceasta decizie?

Într-adevar am fost si noi afectati dar am hotarât împreuna cu sotia mea si cu Fundatia "Serban Lupu" sa continuam acest eveniment si sa-l finantam în mare parte noi însine, caci ar fi fost pacat sa pierdem o editie.
De asemenea, în traditia deja stabilita împreuna cu Consiliul Judetean în anii trecuti, intrarea este întotdeauna libera.


Carui public ati spune ca i se adreseaza festivalul?

Eu as spune ca în afara de publicul meloman brasovean care este foarte cunoscator, unui public tânar. Întotdeauna mi-a facut o mare placere sa vad prezenta mereu crescânda a tinerilor în sala, care veneau fie la concertele de muzica clasica, fie la cele de jazz sau chiar la cele folclorice. Sa nu uitam ca am avut si seara de poezie - iata, de data aceasta avem seara de dans.
Totdeauna am încercat ca acest festival sa atraga cât mai multi tineri!


Interviu realizat de Andra Ivanescu