Interviu cu Constantin Tufan-Stan

In perioada 14-19 octombrie 2009, compozitorul György Kurtag a fost celebrat la Timisoara printr-o serie de evenimente. Printre acestea s-a numarat si lansarea volumului György Kurtag, reîntoarcere la matricea spirituala de Constantin Tufan-Stan, care a fost de acord sa ne vorbeasca atât despre personalitatea mestrului care i-a fost concitadin, cât si despre cartea în sine într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical.

Cum v-a venit ideea de a scrie o carte despre viata lui György Kurtag?

Cel mai puternic imbold l-am avut atunci când am realizat ca sunt contemporan cu un asa de mare si important muzician pe plan international. Fiind concitadin cu maestrul Kurtag, am investigat câteva elemente biografice si am descoperit lucruri interesante despre perioada scolarizarii la Lugoj, despre primele contacte cu viata muzicala si unde si-a început studiile muzicale la pian si compozitie.


Cartea dumneavoastra de intituleaza "György Kurtag, reîntoarcere la matricea spirituala". Ne-ati putea explica titlul în raport cu cartea?

Din momentul în care l-am contactat pe maestrul Kurtag, dorind sa îl cunosc cât mai bine, am reusit sa îl apropii de matca sa spirituala, de Lugoj, de Timisoara, de Banat, de cultura româna în general., Maestrul s-a reîntors astfel catre spiritualitatea româneasca, catre literatura si a compus un important opus, "Colinde-Balada" în memoria profesorului nostru, Felician Brânzeu. Pentru prima oara a folosit textul unei colinde culese de Béla Bartók în 1913 din Paucinesti-Hunedoara. Pornind de la aceasta realitate, m-am gândit ca acest titlu i se potriveste foarte bine cartii. Caci, într-adevar, suntem martorii unei reîntoarceri a lui György Kurtag la matricea sa spirituala.


Ne puteti da câteva detalii "tehnice" despre volumul al carui autor sunteti?

Cartea a avut o prima lansare la Cluj si este prefatata de maestrul Francisc Laszlo. A doua lansare a avut loc cu prilejul concertului pe care Filarmonica "Banatul" din Timisoara i l-a dedicat maestrului Kurtag în 16 octombrie. Cu aceasta ocazie, instrumenistii timisoreni au interpretat si un opus al maestrului - Balada pentru viola si orchestra. Nu este un volum amplu, are aproximativ 100 de pagini. Este o introducere în biografia maestrului, cu câteva incursiuni analitice, dar în general tema cartii o reprezinta aceste contributii biografice. Este ilustrata cu imagini surprinse de mine cu prilejul vizitei maestrului de anul trecut, de la Lugoj, dupa multe decenii.
Interviu realizat de Petra Gherasim