Mircea Streit despre "Jazz and More"

În perioada 16-18 octombrie s-a desfasurat la Sibiu Festivalul "Jazz and More". Ce înseamna acest festival, ce muzica promoveaza, cui se adreseaza am aflat de la Directorul artistic Mircea Nicula Streit.

În Sibiu exista, dupa cum bine stim, doua mari festivaluri de jazz. Ar trebui sa privim "Jazz and more" ca pe o completare sau ca pe un concurent al traditionalului Festival International de Jazz?

În nici un caz ca un concurent, ci ca pe o completare. Festivalul "Jazz and more" se adreseaza, ca si "Sibiu Jazz Festival", unui spectru larg de public, atât muzicienilor, cât si melomanilor. Singura diferenta este ca promoveaza un alt fel de muzica: o muzica de avangarda, necomerciala si creativa. Criteriul nostru de selectie este sa aducem pe scena doar formatiile care într-adevar sunt creative, care într-adevar au ceva de spus, indiferent din ce domeniu jazzistic provin. Bineînteles ca jazzul pe care noi îl promovam este mai degraba din sfera free jazzului, a avant-jazzului sau punk-jazzului.

Este vorba în primul rând de muzica improvizata, dar pe lânga jazz, noi promovam de asemenea muzica culta contemporana, care este anul acesta reprezentata de duo-ul alcatuit din Irinel Anghel si Sorin Romanescu.

Dorinta noastra este de a arata publicului larg o alta latura a muzicii. Noi facem pe undeva si putina educatie muzicala, care din pacate, pe acest segment, lipseste. Sigur ca muzica nu este foarte usor de primit de catre publicul larg si din cauza aceasta încercam sa aducem si formatii care sunt la granita dintre muzica mai dificila, mai grea si muzica mai usoara, mai usor de ascultat, dar fara a fi comerciala, cum sunt de exemplu anul acesta formatia Johnny La Marama, care cânta o combinatie de free jazz cu muzica punk, chiar hip-hop pe alocuri sau formatia de jazz electronic si jazz modern (nu în sensul jazz-rockului, care a apus de mult) Soundcheck din Polonia. Sigur, stilurile sunt diferite, dar programul este omogen si foarte echilibrat construit pe seri.

Interviu realizat de Andra Ivanescu