Interviu cu Ioan Coriolan Gârboni, organizatorul Festivalul Americano-Român de la Timisoara

Cea de-a treia editie a Festivalului Americano-Român de la Timisoara (3-7 noiembrie 2009) urmeaza unei serii de evenimente consacrate culturii românesti din Statele Unite ale Americii care a cuprins si concerte cu lucrari de Béla Bartók si George Enescu, organizate de violonistul Marian Tanau, membru al Orchestrei Simfonice din Detroit. În deschiderea Festivalului Americano-Român, Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii "Banatul" din Timisoara, ne-a vorbit despre programul editiei din acest an, dar si despre un proiect inedit, intitulat Hot Air.


Cum s-a nascut proiectul Festivalului Americano-Român?

Festivalul Americano-Român a ajuns în acest an la cea de-a treia editie. Proiectul - desfasurat în fiecare toamna, la începutul lunii noiembrie, la Timisoara - a fost initiat în anul 2005 de catre Marian Tanau, un violonist timisorean stabilit în prezent în Statele Unite ale Americii. Si pentru ca în acest an se împlinesc doua decenii de la Revolutia din decembrie de la Timisoara, am initiat un proiect inedit, intitulat Hot Air, prin intermediul caruia un "cap" urias, gonflabil, al lui Lenin va fi expus în Piata Unirii din oras, timp de o saptamâna.


Care sunt manifestarile programate în cadrul acestei editii?

Cursuri de maiestrie, ateliere muzicale si conferinte, sustinute de solisti provenind din Statele Unite ale Americii, bineînteles, accesul studentilor la aceste manifestari fiind gratuit. Vom avea recitaluri camerale - de trio-uri si sonate, apoi unul de cvartete cu pian - dar si un concert simfonic, sustinut de Orchestra si Corul Filarmonicii "Banatul" din Timisoara, cu Emily Freeman Brown la pupitrul dirijoral. Concertul va avea solisti români - violoncelista Alexandra Gutu, pianistul Sorin Dogariu, violonistul Gabriel Popa si duo-ul alcatuit din pianistii Manuela-Iana si Dragos Mihailescu - si va cuprinde în program lucrari în prima auditie. Festivalul Americano-Român se va încheia pe data de 7 noiembrie 2009, cu un recital de muzica de camera gazduit de Muzeul "Béla Bartók" din Sânnicolau-Mare.



Interviu realizat de Alexandra Cebuc