Pianistul Nelson Freire: "Mi-a placut foarte mult la Bucuresti"

Nelson Freire, solistul concertului difuzat în direct de la Copenhaga la Radio România Muzical joi, 19 martie 2009, de la Copenhaga, a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu în exclusivitate. Am vorbit despre timpul petrecut printre muzici si muzicieni si despre experienta de a cânta în Noua Sala de Concerte din Copenhaga. NF: Este un spatiu extrem de frumos. Îmi aminteste un pic de Filarmonica din Berlindar; în acelasi timp este un cadru foarte primitor, ai sentimentul de intimitate. Sunt foarte multumit din acest motiv.


Este prima colaborare cu Orchestra din Copenhaga?

Nu, este însa prima mea colaborare cu ei aici, în sala noua. Am mai cântat însa împreuna în numeroase rânduri.


Ne puteti spune câteva cuvinte despre lucrarea pe care o veti interpreta cu acesti muzicieni în 19 martie 2009 ?


Sunt extrem de fericit sa cânt aici Grieg, un compozitor scandinav, împreuna cu o orchestra scandinava. Este într-adevar un lucru cu totul diferit. Îl cânta cu atâta dragoste...lucru care ma inspira enorm...


Când ati mai interpretat acest concert de Grig, daca ar fi sa comparam cu alte evenimente în care l-ati mai inclus, exista în acest caz ceva deosebit? Ma refer atât la sala, la muzicieni...

...Grieg este un compozitor norvegian, iar daca ma aflu în Scandinavia, simt deja ceva cu totul deosebit în modul în care acesti artisti în abordeaza. Pun atât de mult sentiment în asta. La repetitie am observat mai ales în partile a II-a si a III-a, m-am simtit experimentând o cu totul alta lume, a fost de o inspiratie desavârsita.
As putea spune ca la fel mi se întâmpla în Polonia când interpretez Chopin cu orchestrele poloneze. Este cu totul diferit. Pun atâta dragoste în interpretare.


Ati lucrat si sustinut turnee sub bagheta multor dirijori de prestigiu ai momentului. La fel si în aceasta seara veti colabora cu o alta figura importanta din sfera dirijorala, maestrul Thomas Dausgaard. Ce ne spuneti despre aceasta colaborare?

Este prima data de când cântam împreuna. Sunt extrem de fericit este un muzician si un dirijor excelent...


Domnia sa este cel care v-a propus concertul de Grieg pentru aceasta seara?


Nu stiu cine a venit cu ideea... În tot cazul acelasi concert îl voi interpreta anul acesta la Bucuresti în cadrul festivalului Enescu în luna septembrie


Abia asteptam sa va auzim...

Si eu, mai ales ca mi-a placut foarte mult la Bucuresti.


Sunteti cunoscut pentru interpretarile din repertoriul lui Frederic Chopin. Am putea spune despre domnia voastra ca sunteti unul dintre pianistii romantici ai secolului XXI?

Sigur, puteti spune asta. Nu ma voi simti ofensat...Eu însumi ma simt un romantic sau am ceva, acel ceva ce ma face sa ma întorc la aceasta stare. Eu m-am nascut într-un orasel din Brazilia, iar când eram mic nu existau pe atunci televiziune si atunci ne duceam viata în acel mod simplu pe care ni-l amintim. Eu pot spune ca am fost foarte norocos de a fi trait în acea perioada. Cred ca am un suflet romantic.


Exista si alti compozitori care va completeaza ca artist?

Sigur ca da! Liszt. E colosal. Îmi face placere sa-l interpretez la nesfârsit. Si mai sunt si altii, dar si din perioade diferite: Mozart, Beethoven, Villa Lobos, Debussy, Rahmaninov, Prokofiev...exista atât de multa muzica la nivel de capodopera...


Dupa concertul de la Copenhaga, ce urmeaza pe agenda dumneavoastra?


Va fi un turneu cu Orchestra daneza în Spania, care începe saptamâna viitoare, iar pe lânga Grieg voi interpreta Beethoven.Abia astept sa înceapa pentru ca în aceeasi masura îmi face placere sa merg în Spania.


Veti face si înregistrari?

Voi înregistra Chopin în iulie...Integrala Nocturnelor sale. Anul viitor cred, cu ocazia centenarului Chopin am programat înregistrarea celor doua concerte ale sale, cu Riccardo Chailly si Orchestra Gewandhaus din Leipzig.


Pâna în prezent v-ati aflat aproape pe toate marile scene de concert ale lumii. Exista la acest moment un loc unde v-ati dori sa mergeti sau sa reveniti pentru a cânta?

Stiti, este destul de recent, dar m-am simtit extraordinar pe scena Ateneului Român. Este o sala unica...Este complet diferita. Am fost acum câteva luni acolo invitat de Cristian Mandeal. Din pacate nu a putut dirija, dar chiar am locuit acolo, unde au o camera de oaspeti. A fost o experienta extraordinara. Nu trebuia decât sa deschizi usa si sa intri în sala de concert. Este o sala frumoasa si deosebita, cred eu, din punct de vedere arhitectural si acustic. Am sustinut acolo în 2007 si un recital împreuna cu Martha Argerich. Fireste ca sunt si alte sali care mi-au placut foarte mult, dar una dintre acestea este Ateneul, fiind si o experienta destul de recenta si pentru ca vorbesc cu dumneavoastra...As spune ca este una dintre salile mele favorite.


Multumim foarte mult...Pentru ca am vorbit despre activitatea pe scena în calitate de pianist concertist, iar dv. ati mentionat-o si pe Martha Argerich, care ar fi alti parteneri de recital cu care va face placere sa colaborati?

Drept sa va spun, Martha este singura. Am sustinut foarte multe recitaluri si concerte împreuna cu orchestra, am realizat înregistrari, astfel ca în ceea ce priveste muzica de camera o prefer pe Martha. Vom cânta si anul acesta în festival. Am cântat deseori si cu Misha Maiski. Îmi face placere sa abordez literatura muzicii de camera, cvartelele de Brahms, Schumann,...atât de multe de facut si atât de putin timp...


Aveti dreptate...si cu atât mai putin cu cât întâlnirea noastra la Bucuresti este foarte aproape.