Interviu cu dirijorul Octav Calleya

În 23 decembrie 2009, s-a lansat la Ateneul Român un volum având ca subiect viata si cariera dirijorul spaniol Octav Calleya, nascut în 1943 la Chisinau, stabilit dupa razboi la Craiova si din 1973 în Spania.


V-as ruga sa ne vorbiti despre continutul cartii La pupitrul vietii si sa ne spuneti în ce context ati pus bazele colaborarii cu scriitorul Ion Munteanu.

Geneza cartii provine de la titlul de excelenta pe care orasul Craiova mi l-a oferit. Mi-am dorit sa fie în forma de dialog ca sa fie mai usor de parcurs si, de fapt, cu un singur tel. Cartea nu este o biografie, traiectoria mea poate si trebuie sa fie un mic, mic exemplu pentru o generatie tânara. Cartea este o provocare permanenta, în teme importante, evident muzicale, de la fenomenologia lui Celibidache la sistemul de solfegiu al maestrului Constantin Bugeanu, al carui elev si asistent am fost; teme culturale si muzicale ale Spaniei si ale mapamondului, de asemenea, despre tehnica dirijorala, despre activitatea mea evident ca dirijor în toata lumea. Seturile de fotografii reflecta, bineînteles aceasta activitate; fotografii cu mari artisti ai lumii si chiar unele fotografii biografice, evident. Familia mea nu provenea din România si trecutul ei era destul de important.

Cartea s-a facut într-un timp record, prin entuziasmul si munca enorme ale profesorului Munteanu. Sase luni am facut înregistrari, dupa care dânsul, bineînteles le-a elaborat, le-a completat, le-a dat un sens foarte sociologic, pentru ca subtitlul cartii este "Ghid de sociologie a muzicii''.


Interviu realizat de Larisa Clempus