Interviu cu violista Aida Carmen Soanea

Cvartetul "Delian" - format din violonistii Adrian Pânzaru, Andreas Moscho, violista Aida Carmen Soanea si violoncelistul Romain Garioud - a lansat recent un compact-disc dedicat muzicii lui Joseph Haydn, compozitorul de la moartea caruia s-au împlinit anul trecut doua secole. Înregistrarile au fost realizate într-o companie "selecta", alaturi de violonistul Gilles Apap si pianistul Andreas Frölich. Piesele abordate, dar si viziunea interpretativa surprinsa pe acest disc au însemnat reperele unui interviu acordat de violista Aida Carmen Soanea pentru Radio România Muzical.


Am ales un "evantai" de lucrari care îl prezinta pe compozitorul Joseph Haydn din mai multe puncte de vedere; în primul rând, doua Cvartete cu care ne prezentam pe scena noi, membrii ansamblului "Delian": Cvartetul Aurora si Cvartetul op.33 nr.1. De asemenea, am adaugat doua concerte - care se cânta cu solist si orchestra de camera: este vorba despre Concertul pentru pian în Sol major si Dublul concert pentru vioara, pian si corzi în Fa major. Am înregistrat aceste piese alaturi de doi invitati si prieteni cu care colaboram destul de des - violonistul Gilles Apap si pianistul Andreas Frölich. Prin aceasta initiativa am dorit sa prezentam diverse genuri ale muzicii camerale compuse de Haydn.


Cum ati caracteriza, prin prisma colaborarii cu doi muzicieni "nonconformisti" precum Gilles Apap si Andreas Frölich, viziunea interpretativa surprinsa pe acest disc?

Ni se spune ca avem o viziune plina de energie. Este o viziune foarte personala, considerata de multi inedita; cu toate acestea însa nu "deranjam" stilul clasic, nu vrem sa "iesim din comun". Aceasta energie se face simtita în sala de concert, dar cu siguranta este evidenta si în cadrul materialul înregistrat.


Cum veti promova aceasta aparitie discografica si ce concerte include "agenda" dumneavoastra, în perioada urmatoare?

În acest an avem iarasi multe concerte; vom fi prezenti la festivaluri importante din Germania, vom cânta de asemenea în Franta, Italia, Spania, Portugalia, iar în România vom veni, cred, anul viitor: cautam sa fim cât mai "internationali" posibil.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc