Interviu cu Serhan Bali, redactor sef al Revistei de muzica clasica "Andante" din Istanbul

S-a dat startul seriei de evenimente ce marcheaza statutul de capitala culturala, acordat în acest an orasului Istanbul. Cu acest prilej am stat de vorba cu domnul Serhan Bali, redactor sef al Revistei de muzica clasica Andante din Istanbul si redactor în cadrul postului Radio 3 al TRT (Radio-televiziunea turca).


Va rog sa trasati pentru ascultatorii nostri un scurt portret al vietii muzicale din Istanbul, un spatiu aproape necunoscut din acest punct de vedere publicului din România.

Îmi face mare placere, fiindca asa cum ati spus, viata muzicala din Istanbul nu este foarte cunoscuta în afara Turciei. Istanbul are o stagiune muzicala foarte bogata. Avem, de exemplu, o Orchestra Simfonica de Stat înfiintata în urma cu 30 de ani, o Orchestra Simfonica privata numita Filarmonica din Istanbul, fondata în urma cu 10 ani si o Opera de Stat ce dateaza de acum 15 ani. Pe lânga aceste institutii exista foarte multe sali de concerte în care evolueaza o multime de interpreti de valoare pe tot parcursul stagiunii. Si, nu în ultimul rând, avem un public foarte fidel.


Aceasta era si urmatoarea mea întrebare. Cum este publicul meloman din Istanbul?

Este foarte divers, nivelul de vârsta s-ar situa între 7 si 70 de ani, pornind de la elevii si studentii de la Conservator pâna la pensionari. Exista un spectru foarte larg al ascultatorilor de muzica clasica în Istanbul si acesta cred ca este un lucru extrem de pozitiv pentru viitorul muzicii clasice.


Asadar o viata muzicala foarte bogata.

În mod special în Istanbul. Nu este asa în celelalte orase din Turcia, dar Istanbulul ocupa o pozitie cu adevarat privilegiata din acest punct de vedere.


În acest context, care ar fi câteva dintre cele mai importante evenimente muzicale ce vor fi organizate pe parcursul acestui an, în care Istanbul este una dintre capitalele culturale europene, alaturi de Essen si Pécs?

În cadrul evenimentelor legate de celebrarea Istanbulului, am fi vrut sa gazduim multe concerte de muzica clasica sau spectacole de opera, dar din pacate nu vom avea atât de multe pe cât ne-am fi dorit. Vor fi desigur câteva proiecte importante, de exemplu, apreciatul compozitor Arvo Pärt tocmai scrie o noua lucrare pentru Istanbul 2010. Va fi o co-productie între capitala Estoniei, Talinn si Istanbul, fiindca, dupa cum probabil stiti, la anul, Talinn va fi capitala culturala europeana. Lucrarea se va numi Lamentatia lui Adam si premiera sa mondiala va avea loc în data de 7 iunie în cadrul Festivalului de Muzica din Istanbul, un prestigios eveniment, cunoscut în toata Europa. Aceasta ar fi una dintre principalele atractii ale anului.

Un alt eveniment ar fi vizita Orchestrei de Tineret Simon Bolivar si a tânarului dirijor Gustavo Dudamel, care vor veni la Istanbul si vor sustine concerte, dar si conferinte. Gustavo Dudamel si Jose Antonio Abreu, fondatorul orchestrei, dar si al sistemului educational Sistema, implementat cu succes în Venezuela, se vor întâlni cu profesori turci si cu oameni obisnuiti si vor vorbi despre experienta lor cu acest sistem în Venezuela si poate vor gasi si o cale de a-l aplica în institutiile pedagogice din Istanbul si nu numai. Acesta ar fi un alt eveniment important de pe parcursul anului 2010.

O alta activitate semnificativa va fi Festivalul Operei, aflat la prima editie la Istanbul. Noi mai avem un festival de opera cu traditie, dar în Antalia, o regiune estica a Turciei, unde exista un urias amfiteatru, nu la fel de mare, desigur, ca la Verona, dar cu o acustica foarte buna. Festivalul de la Istanbul se va desfasura în luna iulie a acestui an si are ca scop principal montarea operelor care sunt cumva legate de istoria Turciei, ca de exemplu Rapirea din serai sau Zaide de Mozart. În total vor fi puse în scena 7 astfel de opere pe parcursul lunii iulie.

Vor participa la acest festival ca invitate Opera Germana din Berlin si Opera din Bremen. Va mai avea loc un concurs de balet, dar si un ambitios proiect coordonat de cunoscutul coregraf turc Beyhan Murphy, care va pune în scena cu ajutorul unor dansatori ai Operei si Baletului de Stat din Turcia, un spectacol intitulat Barbarossa, inspirat de viata unei celebre figuri istorice din secolul al XVI-lea.


Ce loc ocupa elementul specific, compozitorii turci sau interpretii turci în acest context?

Exista un proiect initiat de celebra harpista turca, Shirin Pancaroglu, numit Istanbul si harpa. Prin intermediul lui, artista doreste sa revitalizeze repertoriul harpei, cu piese clasice si contemporane, scrise pentru harpa de compozitori turci. Va fi un concert special urmat de înregistrari.

Interviu realizat de Ioana Marghita