România ta, România noastră - o campanie Radio România

Interviuri cu personalitati din lumea muzicii

Muzicolog Grigore Constantinescu
Cum este România ta?

Eu consider că este România mea pentru că aici am văzut lumina zilei, pentru că aici am trăit, iată, peste șapte decenii, pentru că i-am cunoscut istoria, i-am cunoscut o parte din oameni, am învatat să-i prețuiesc și să-i iubesc pe cei care au construit această tară, am învațat să mă bucur de bogătiile naturii si spiritualitații patriei mele. Deci, România mea este minunată!

Cum ai vrea să fie România noastră?
România noastră este un gând și o speranță. Este un gând în sensul că strămoșii noștri au văzut viitorul acestui plai minunat și cu poporul său drept o mare familie unită, gândind și sperând numai în mai bine. Pentru ceea ce înseamnă astăzi România noastră, mi se pare că cel mai important este să ne respectăm tradiția, să credem în acest mai bine, să întoarcem spatele vicleniei, să întoarcem spatele efectelor de dorintă de putere în dorința noastră de familie întreagă și legată bine. Aici, modelul meu pentru România noastră este George Enescu.

Violoncelistul Răzvan Suma
Cum este România ta?
România mea este destul de frumoasă. Sunt satisfacții extraordinare în această țară, dar pentru că am capacitatea de a face abstractie de multe lucruri indecente, aș putea spune.

Cum ai vrea sa fie România noastra?
Eu am cam încetat să-mi fac iluzii pentru alți oameni. Dacă întrebarea este pentru toți, cred că valorile nu sunt aceleași nici măcar între prieteni, între oameni apropiați. Dar cred că dacă ceilalți ar avea capacitatea de a fi atât de fericiți precum sunt eu în România mea, atunci această țară ar fi plină de oameni fericiți.

Dirijor Tiberiu Soare
Cum este România ta?
România mea este o țară cu care n-am foarte mari probleme. Geografia îmi place, clima este foarte placută, cu toate cele patru anotimpuri, poate nici problema asadar cu oamenii, i-aș dori din când în când mai domni, din când în când mai cu simțul umorului și mai lipsiți de aplecarea spre luarea în neserios a lucrurilor, dar asta necontrazicând ceea ce am zis despre simțul umorului.

Cum ați vrea sa fie România noastră?
În mod clar, o țară puțin mai curata, o țară în care sa avem mult mai mare grijă de natură, mă refer în primul rând la păduri și la ape. Stiți, eu umblu foarte mult prin țară, avem concerte în diverse orașe și lucrul care iese cel mai mult în evidență atunci când strabați cu mașina România, în afară de starea precară a drumurilor din pacate, foarte multe zone, iese în evidență această acțiune de defrișare masivă, în ultimul an și în paralel cu ea, degradarea calității apelor. Cred că este foarte mare păcat. Și, bineînțeles, rămâne valabil ceea ce am răspuns și la prima întrebare, cu reversul evident, cum mi-aș dori să fie și oamenii. Puțin mai domni, puțin mai cu simțul umorului și să știe și când să se ia în serios.

Tenorul Florin Diaconescu
Cum este România ta?
România mea, percepută de mine, trăită de mine, pe plan individual și egoist este destul de cum trebuie, adică este o țară destul de morală, frumoasă intelectual, există o viață spirituală, o viață artistică bogată, din care pot sa aleg așa cum vreau. În ceea ce privește aspectele care nu-mi plac și ce nu e conform cu ce aș vrea eu, acolo închid ușa și mă retrag în universul meu și atunci, România în care traiesc eu este foarte aproape de ce trebuie.

Cum ai vrea să fie România noastră?
În ce privește România noastră, acolo lucrurile se schimbă, pentru că, în bună măsură, datorat mass-mediei, mai puțin radioului, mai mult televiziunilor și tabloidelor presei scrise, în jurul nostru se desfășoară o viață marcată, în bună măsură de vulgaritate, de agresivitate, de lipsă de bun simț și de bună cuviiță. Dacă vorbim despre o Românie a noastră pe care mi-o doresc, îmi doresc o Românie, în care tinerii să poată să se uite și la altfel de modele, nu la cele care le asigura numai distracția, aș vrea o Românie în care biserica să se implice mai tare, biserica sunt sigur ca ar putea să facă mai multe în moralitatea societății în general, să devină mai accesibilă, să coboare între oameni.
Aș vrea o Românie în care cultura să capete o pondere mai mare si în care banii 'și valorile strict materiale să nu mai ocupe un loc înspăimântator de mare.

Tenorul Ionel Voineag
Cum este România ta?
România mea este țara în care m-am nascut și în care am rămas, cu toate că am avut numeroase ocazii să o părăsesc pentru țări mai civilizate, unde poate, traiul meu și al familiei mele ar fi fost mai lipsit de griji. România mea este și România lui Mihai Eminescu, a lui Constantin Brâncuși sau George Enescu, ca să amintesc doar trei dintre cei mai importanți români care s-au născut pe aceste meleaguri.

Cum ai vrea să fie România noastră?
România noastră, aici este un pic mai complicat de răspuns, pentru că eu visez la o Românie a noastră, ca la o țară, în care să domine ordinea și disciplina, la o țară în care valorile să fie respectate și răsplătite la parametri cei mai civilizați posibil, dar repet, asta după părerea mea este o utopie, pentru că România trece prin momente foarte complicate și din păcate s-a cam spart în două, deci visez la o Românie a noastră, unită și cu un viitor pe care îl merită din plin, fericit și luminos.

Mezzosoprana Oana Andra

Cum este România ta?
România mea este țara doinelor, a plaiurilor mioritice, a munților plini de mistere, a acelui microunivers în care am decis să mă întorc de fiecare dată, deși am avut multe oferte să ramân în străinatate și m-am întors cu gândul de mai bine, de a face schimbări în bine, atât cât pot.

Cum ai vrea să fie România noastră?
România noastră ar fi o Românie a respectului, a respectului de sine și a respectului față de ceilalți, o Românie în care oamenii își zâmbesc chiar fără să se cunoască, în care oamenii vor să se ajute unii pe alții, în care fiecare are dreptul să se dezvolte, conform talentelor și capacităților sale reale, o Românie a minunaților copii supradotați, care reprezintă cea mai de preț comoară a noastră și care mi-aș dori să aibă acces la un învățământ dedicat lor, organizat de stat, gratuit, la care să aiba acces, indiferent de proveniența lor socială, de posibilitățile financiare și nu în ultimul rând, o Românie în care publicul larg să aibă acces la cultură, la arta de valoare, la nivel răspândit în întreaga țară, fie și cu ajutorul mass-mediei.

Pianista Dana Borsan
Cum este România ta?
Românii sunt ingenioși, veseli, inteligenți, însă în România mea, să zic așa, mă deranjează două lucruri: egoismul feroce de care se dă dovadă, aș spune la persoana I plural, de care dăm dovadă, înțelegând prin asta, că fiecare încercăm prin orice mijloace să ne atingem un confort în viață și să ne atingem interesele și scopurile și mă deranjează superficialitatea de care dăm dovada, ignorând oamenii, natura. Cred că sunt niște defecte care trebuie să ne dea de gândit și care fac rău tuturor, tuturor din societatea românească.

Cum ai vrea să fie România noastră?
Sunt câteva caracteristici, pe care, daca le-am îndeplini ne-ar merge tuturor mai bine. În primul rând, respectul unul față de altul, respectul unora față de toti cei din jurul lor, să ne gândim, conform proverbului românesc, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, să respectam omul de lânga noi, să respectam legile, regulamentele și natura și sunt convinsă că ne va fi tuturor mai bine. Aș îndrazni sș merge chiar mai departe și să spun că aș simți și nevoia unor manifestari cât de cât de politețe în relațiile între oameni.
Un alt detaliu care mi se pare important, ar fi conștientizarea fiecăruia, o conștientizare a importanței muncii pe care o depune în societate, indiferent unde lucrează, la ce nivel, dacă fiecare dintre noi ne-am strădui, ca la locul nostru de muncă, care ar fi el, să facem tot ce putem mai bine, asta înseamnă o asumare, o responsabilitate și o performanță, fiecare unde este pus și atunci, toata societatea profită de asta.

Violonistul Gabriel Croitoru
Cum este România ta?
Eu aș zice că România ar trebui să fie de fapt și România noastră, în sensul că, așa cum mi-aș dori eu să fie România, cred că ar fi o Românie mai bună, mai tolerantă, care cu siguranță ar acoperi și cea de-a doua întrebare a dumneavoastră, adică cum ar trebui să fie România noastră, un loc mai bun, în care să ne creștem copiii în liniste și în armonie, nu ca în zilele noastre, când sunt atâtea tulburări de toate genurile.


Violoncelistul Marin Cazacu
Cum este România ta?
România mea coincide cu idealul meu de a trăi viața. Sunt un optimist incorigibil, de aceea sper ca acțiunile mele să genereze un mic impuls, alături de alte 22 de milioane spre o Românie cu idealuri, cu realizări multiple, cu oameni împliniți sufletește, cu trăiri profunde. România mea este cea care îmi dă putere și voință să merg mai departe. România mea este cea care mă iubește și pe care o iubesc. România mea este frumoasă și mă încântă în fiecare zi. România mea are oameni drepți și cinstiți. Eu încerc în fiecare zi să fiu mai bun, să vad în oameni bucuria lor de a trăi pentru ei, dar și pentru alții.

Cum ai vrea să fie România noastră?

România noastră este cea pe care o vedem în fiecare zi și care oscilează între a fi optimistă și pesimistă, veselă și tristă, prietenoasăa și dusmănoasă, generoasă și indiferentă, cu oameni educați și needucați, profunzi și superficiali, buni și răi, frumoși și urâți, mi-aș dori ca balanța să încline spre laturile pozitive ale acestor contraste. Acest lucru depinde de noi, de acțiunile noastre și de implicarea fiecăruia așa cum poate mai bine.

Compozitorul Dan Dediu
Cum este România ta?
Este ca orice altă țară, dar pentru ca e a mea, am o relație specială cu ea. Momentul când sunt înauntru de-abia aștept să plec, momentul când sunt în afară, de-abia aștept să mă întorc. Este un paradox, dar destinul nostru de contemporani zombi nomazi, cred că acest paradox spune foarte mult. Spune mult despre faptul că nu-ți vine ușor să ieși din patria în care te-ai născut, pe de altă parte, iubirea își spune cuvântul când ești la departare, așadar, România mea este pe de o parte, ceva foarte intim, pe de altă parte, este ceva misterios.

Cum ai vrea să fie România noastră?

Aș vrea ca România noastră să fie deopotrivă o țară normală, o țara exceptională și de ce nu, o țară genială. Potențial are, ca orice geniu este foarte capricioasă, aceste lucruri, poate odată cu maturizarea, cu înțelepciunea vor putea ieși la suprafață.

Regizoarea Anda Tabacaru Hogea

Cum este România ta?
România noastră de astazi este o Românie destul de tristă, împovarată de probleme, de oameni care sunt îngrijorați foarte mult de ziua de mâine, e un peisaj extrem de frumos, dar nefolosit.

Cum ai vrea să fie România noastră?
Aș vrea să fie o a doua Elveție, pentru că demult s-ar fi putut face acest lucru și demult s-ar fi putut face această comparație, peisajele noastre unice, minunate pe care le avem, oamenii, deștepți, creativi, copiii frumoși și inteligenți, deci s-ar fi putut crea o generație minunată care să facă din România o a doua Elveție, sunt sigură de asta și pe plan economic și în plan cultural. Mai e foarte mult până atunci și din păcate drumul este din ce în ce mai lung și mai anevoios.

Compozitorul Liviu Danceanu

Cum este România ta?
Îmi doresc în primul rând să fie și România mea, iar altfel spus să fie norodul și nu tagma jefuitorilor de astăzi, adică ai acelora ce sunt dogmatici când e vorba de propriile noastre valori și care invocă libertatea când e vorba de valorile altora. Aș mai vrea să traiesc într-o Românie normală, în care apărătorii creativității, ai creativității, să spunem fără frontiere, dar și apărătorii tradiției, nu comit abuzuri.
Aș vrea în România mea să nu se mai traiască din resentimente, să nu se mai vizeze exterminarea adversarului, să încercăm să evacuăm pe cât posibil nervozitățile, să nu ne mai certăm, să nu mai fim o simplă manufactură a protestului și să nu mai fim pe cât posibil, mânioși.
Și aș mai vrea ceva, aș vrea ca relele din afară să nu mai fie pretextul declanșator al relelor dinăuntru, să nu mai reacționam mecanic, să nu mai reactionăm monoton și bineînțeles, inadecvat la disfuncțiile curente. Când ne enervăm prea usor, nimic nu putem schimba în bine. Iată de ce visez o Românie calmă, o Românie precum relieful ei. O Românie ai cărei manageri, să priceapă că despotismul e o falsa înțelegere a puterii și că democrația, așa cum e la noi, atât de originală e o falsă înțelegere a egalității.
Dar cel mai mult și cel mai mult, îmi doresc ca România sș fie, cum am spus la început, chiar și a mea, chiar și atunci când eu nu voi mai fi.

Dirijorul Dan Mihai Goia
Cum este România ta?
România mea este o România corală, o Românie muzicală, un dirijor de cor care are responsabilitate trebuie să se scoale și să se culce gândindu-se la muzica corală. Pentru mine muzica corala reprezintă totul. M-aș bucura ca oamenii din toate colturile țării, cei care ascultă Radio România să se bucure de muzica corală, s-o înțeleagă, să și-o apropie sufletului și minții, în așa fel încât, prin cânt, prin voce, să rezoneze alături de noi cei de pe scena și să se bucure de frumusețile, comorile muzicii corale românești și universale.

Cum ai vrea să fie România noastră?

România noastră aă vrea să fie din ce în ce mai bună. Fiecare dintre noi să fie mai responsabili, mai implicat în ceea ce face, mai dăruit, mai pasionat, să fim organizați, să fim corecți. Am trait niste experiențe extraordinare umblând prin lume, partea de nord a Europei, mă refer la Germania, la Suedia, am întâlnit oameni care zâmbesc pe stradă, oameni care sunt pătrunși de ceea ce fac, fac lucrurile cu mare seriozitate, cu buna dispoziție, cu credință în activitatea lor de zi cu zi și astfel România va fi mai bună, apreciată și pe plan balcanic și pe plan european.

Muzicologul Valentina Sandu Dediu

Cum este România ta?
România mea este probabil una nu neaparat caracteristică, e formată din micul grup care mă înconjoară și care înseamnă colegii muzicieni, colegii profesori, colegii de la Colegiul de Studii Avansate ''Noua Europa'', bineînteles, familia și prietenii. Îmi dau seama că nu este o Românie decât într-o particică a ei, pentru că altfel, dacă mă uit la televizor sau pe stradă văd prea multa isterie, prea puțin optimism și prea puțin calm.

Cum ai vrea să fie România noastră?

România noastră aș vrea să aibă un strop de Elveție poate, să nu piardă nimic din calitățile unei Românii ale lui Caragiale, dar totuși să mai aibă puțin și din liniștea sau spiritul ordonat, din calmul, disciplina si eficiența, să spunem elvetiană, putem să spunem și germană fără să ne pierdem identitatea, dar personal uneori mi-aș dori acest lucru.


Pianistul Dan Grigore
Cum este România ta?
România mea este o țară în care oamenii se respectă, în care oamenii traiesc frumos, în care peisajele nu sunt pline de gunoaie, în care bătrânii sunt respectați, dacă nu chiar venerați, în care copiii sunt crescuți frumos și demn, în care animalele sunt protejate și nu sunt terorizate sau omorâte în mod samavolnic, mediul este respirabil, atât din punct de vedere material, chimic, cât și din punct de vedere moral, o țară în care nu se mai fură atâta, în care nu e există atâta fațărnicie față de credință, fie ea credința de orice fel.
O țară în care caricatura de patriotism pe care ne-a învațat comunismul s-o practicăm ar fi părăsit o dată pentru totdeauna și patriotism ar însemna ce spunea odata Ortega y Gasset că trebuie să însemne, cea mai frumoasă definiție a patriotismului pe care o cunosc eu și anume că ''este critica țării părinților făcută în numele construirii țării copiilor'', deci o țară în care spiritul critic nu mai e chiar așa de pus la colț ca o dovadă de anti-patriotism ca și cum numai lauda de sine ar fi o dovadă de patriotism. Și aș putea să continui enumerarea, iar țara pe care o avem cu toții și în care trăim acum, e clar și pentru dumneavoastră și pentru cine ne ascultă cum se prezintă momentul de fată la apelul simtului realității. Este exact contrariul față de ceea ce visez eu că trebuie să fie.
De fapt, spuneam de multe ori că exilul înseamnă pentru mine a te retrage dintr-un loc pentru a-ți face loc. Rahmaninov s-a exilat ca să-și salveze Rusia lui pe care o iubea. Așa s-a întâmplat și cu Enescu, așa s-a întâmplat poate și cu Caragiale când a plecat la Berlin, poate și cu Cioran, și cu Eugen Ionescu, dar există și un exil interior, eu sunt mai aproape în ce mă privește de marii mei maeștri, de profesorii mei, de prietenii care nu mai sunt, decât de foarte mulți din contemporanii noștri. Așa că, țara mea și țara noastră sunt două valori care pot să fie de multe ori într-o polemică cât se poate de dramatică între ele ca termen de comparatie și pentru mine sigur că important a fost să încerc să pun cât mai mult în acord acești doi termeni. Am făcut tot ce am putut eu mai bine ca să-i pun în acord și încă mai încerc după puterile mele.

Soprana Daniela Vladescu

Cum este România ta?
România mea, cea pe care o percep eu, România în sine este o țara minunatț, este poate dintre cele mai bogate țări de pe această planetă, e harazită și dăruită de Dumnezeu cu tot ce e mai frumos, cu bogății, cu mare, cu munți, ce să spun, nu vreau să fac poezie acum, dar într-adevăr, România încă mai este bogată și încă ne mai poate susține și ne poate asigura un trai decent și frumos, dar asta este România pe care o percep eu, pe care vreau eu s-o percep, ducând în afara discuției oamenii din România sau clasele din România de astăzi sau tot ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani.

Cum ai vrea să fie România noastră?
România pe care mi-o doresc eu…aș vrea ca cei care au putere s-o respecte și să-i respecte pe cei care trăiesc în această Românie minunată și să își dea seama că trebuie să folosească și să fructifice tot ceea ce este bun și frumos în această țară, în folosul nostru și în folosul acestei țări. De aceea sunt un pic tristă, pentru că nu am speranța că va fi așa, dar așa visez.

Muzicolog Antigona Radulescu
Cum este România ta?
Dacă ar fi să vorbesc despre ceea ce simt că este în România mea, îmi vin în minte mai multe comparații: România mea ar fi un fel de formă de sonată, prima parte dintr-o sonată să spunem, mozartiană, multe idei care sunt contradictorii, care se dezvoltă, dar o formă de sonată din care lipsește repriza, cea care armonizează și dă sens luptei acestor contrarii. M-aș putea gândi iarași, că mă aflu în România mea ca într-o barcă, ca într-un ocean imens și n-aș ști exact ceea ce să fac, nu am la dispoziție prea multe instrumente de navigat și această imensitate care mă înconjoară m-ar putea copleși. Totuși, în România mea pot să spun că există și miracole, miracolele, care înseamnă că lucrurile care parcă nu se rezolvă, că nu pot exista lucruri frumoase, din când în când se și întâmplă. Trebuie să fiu sinceră, lucrez cu muzica, lucrez într-un domeniu privilegiat și atunci în România mea reușesc să mă simt bine.

Cum ai vrea să fie România noastră?

România noastră ar trebui să fie ca o orchestră mare, cu multe instrumente, cu voci diferite, dar care, datorită repetițiilor și cu un bun dirijor reușește să cânte în ziua concertului minunat o operă muzicală de mari dimensiuni, care să emoționeze un public, deci un organism funcțional care se arată pe sine cu multe calitati și, în același timp, care îi impresioneazș pe ceilalți.

Soprana Georgeta Stoleriu
Cum este România ta?
România mea este aceea pe care eu mi-o construiesc. Întotdeauna am avut ceva al meu în ceea ce privește modul în care am perceput țara, oamenii mei, locul meu, aici, în acest spațiu. M-am încapațânat să nu mă las impresionată de schimbările, uneori dramatice, uneori tensionate, prin care România a trecut și să-mi păstrez universul acela pe care eu l-am cunoscut încă din anii copilăriei. N-am reușit niciodată să accept gândul părăsirii acestui spațiu, deși ocaziile au fost multe, prin anii '70-'80 și apoi nu mai vorbesc dupa '90. Am ales mai degrabă să plâng, să deplâng amarul acestei țări cu istoria ei și tracică și tragică din păcate, decât să mă topesc de dorul ei.

Cum ai vrea să fie România noastră?
Tare mult mi-aș dori să fie prețuită cultura, să intre în scara valorilor importante pe care să le accepte toți românii, de la cel mai de sus pornind. Tare mi-aș dori ca sanatatea să devină o prioritate și învațământul să capete stabilitate.

Soprana Maria Slătinaru Nistor
Cum este România ta?
Când vorbesc despre România, bineînțeles că ma gândesc la țara în care trăiesc, în care m-am dezvoltat, în care am făcut primele începuturi și toate încercările mele de a realiza ceea ce am realizat în final în meseria mea de artist liric. Aici am fost ajutată de toți maeștrii mei, începând de la Iași, de la Conservatorul din Iași, continuând la București, la clasa doamnei Arta Florescu, timpuri care sunt foarte departe, dar eu le prețuiesc foarte mult și toate călătoriile mele, contractele, în toate locurile pe unde am umblat și în marile teatre unde am cântat, întotdeauna am dorit să mă întorc acasă și să pot să mă prezint și în fața publicului românesc și actualmente să pot să fiu de ajutor tinerei generații a României, deci. Că avem și decepții bineînțeles pe ici, pe colo, că nu toate lucrurile ies așa cum le dorim, noi încercăm și având un optimism așa din ființa mea, din felul meu de a fi mă simt bine sunt acasă și mă simt foarte bine în țara asta, ignorând toate micile neplăceri, micile probleme care rămânem cu speranța că se vor rezolva în timp.

Cum ai vrea sa fie România noastra?
Răspunsul la aceasta întrebare este puțin legat de ceea ce am spus mai devreme. Ar trebui să țină cont de o nouă așezare a valorilor în aceasta țară, pentru că au intrat în umbră valorile acestei țări, mă refer la cultura acestei Românii, care trebuie să fie reprezentată prin valorile ei, prin personalități și prin ceea ce dă valoare unui stat. Asta este o oarecare dezordine și s-a împamântenit o oarecare în mass-media, de exemplu, vulgaritate și indecență și lipsă de respect și considerație pentru ceea ce este într-adevăr valoros în această țară, dar să sperăm că, cu timpul, se va ține cont de aceste lucruri și când spun acest lucru, mă refer puțin și la un eveniment pe care l-am trăit acum de curând, nu știu dacă pot să spun lucrul acesta, am primit o distincție la Casa Regală, ceea ce pe mine m-a emoționat extraordinar și am fost profund emoționată și să am ocazia să primesc această distincție din partea Majestătii Sale, Regele Mihai, dar radiourile și televiziunile nu ne-au amintit, deci n-am fost printre cei care au primit această distincție, că au fost multe personalități. Eu m-am nimerit în aceeași zi cu doamna Eugenia Moldoveanu, colega mea de generație, apropo de generația de aur pe care o știți și au fost numiți numai cei care sunt la modă acum, nu vreau să numesc pe nimeni și sper să se faca vreo reparație în acest sens, sper. Deci asta este legat de arta valorilor, de treapta valorilor puse în societatea românească actuală.

 

Prof. dr. Eleonora Enăchescu

Cum este România ta?

Cred că fără nici o ezitare pot să spun că România mea este o ţară minunată, dăruită de Dumnezeu cu absolut tot ce are nevoie, inclusiv cu oameni minunaţi, care probabil că nu totdeauna sunt în locurile în care trebuie să fie. Din punct de vedere al unui om care iubeşte arta, cultura, muzica, cred că ar trebui să fie o ţară, pe cât de frumoasă din punct de vedere geografic, atât de frumoasă şi din punct de vedere al celor care se ocupă de promovarea culturii, de frumuseţile spirituale ale ţării mele, sunt absolut convinsă că noile generaţii care vin după această perioadă o să împlinească toate dorinţele şi toate rugăminţile noastre. Cred că avem o ţară minunată şi în continuare sunt convinsă că toate frumuseţile ei şi toate bogăţiile ei vor fi scoase la iveală şi va fi o veste extraordinară pentru tinerii şi generaţiile viitoare.


Violoncelist Rudolf Faytol

România mea este ţara mea. Aici m-am realizat. Aş dori să fie România cum a fost în tinereţea mea. Oamenii să fie cu bun simţ şi să lăsăm totdeauna loc de bună ziua.


Critic muzical Smaranda Olteanu Bunea

Cum este România ta?

După părerea mea e minunată, pentru că indiferent de vreme, de stare de bogăţie sau de sărăcie, de evenimente de tot felul, să zic mai bune sau mai rele, oricum este ţara mea şi nu sunt vorbe mari, pentru că aşa simt şi aşa vă spun. Am dat ocolul Pământului, am ajuns în locuri de vis, din India şi Sri Lanka, până în Nigeria şi prin toată Europa, dar nicăieri nu m-aş fi văzut să pot sta pentru mai multă vreme, imposibil. Aşa cum mi-a fost dat să întâlnesc, indiferent de împlinirea lor, români plecaţi departe şi oricum nu foarte fericiţi. Numai ei ştiu ce este, cred eu, în sufletul lor. Sau poate aşa mi s-a părut mie, oricum aici este casa mea, familia mea, aici este Opera Comică pentru Copii, căreia i-am dăruit ani buni de trudă şi pasiune. Cum este România mea? Cum pot să spun, e minunată.


Cum ai vrea să fie România noastră?

Cum aş vrea să fie, nu ştiu, dar e bine de ştiut să ţină seama unii şi de părerile celor care au credinţa, că ideea de patriotism în veci nu va putea fi terfelită, indiferent de unele voci răzleţe, de minţi zburătoare. Ideea de patriotism trebuie să fie şi mâine şi poimâine şi peste sute de ani.


Pianistul Toma Popovici

Cum este România ta?

Cu riscul de a vorbi în clişee, cred că România mea este o ţară foarte diversă şi foarte colorată, pestriţă dacă doriţi, o ţară a contrastelor deopotrivă, în sens politic şi în sens negativ, în acelaşi timp, ţara lui Celibidache, lui Enescu, lui Brâncuşi, lui Henri Coandă şi a personajelor care ne invadează viaţa publică contemporană. Cred că suntem o ţară plină de talente şi de capacităţi, care de cele mai multe ori nu sunt valorificate şi potenţate pe deplin. Şi asta nu din vina cuiva anume, ci a noastră, a tuturor. Cred că avem undeva, pe undeva o incapacitate genetică de a ne îndeplini şi duce până la capăt calităţile cu care suntem înzestraţi.


Cum ai vrea să fie România noastră?

Referitor la cea de-a doua întrebare, cum mi-aş dori să fie România mea, ca muzician pot să vorbesc bineînţeles. Mi-aş dori o Românie în care educaţia muzicală să fie parte integrantă a civilizaţiei noastre culturale. Un spirit astfel educat, în valorile adevărului şi frumosului, cred că se va dezvolta armonios.

 

Compozitorul Adrian Pop

Cum este România ta?

E legată de viaţa mea, pentru că am trecut de 60 de ani şi am trăit în România toţi aceşti ani. Dacă ar trebui să aleg ceva din ce înseamnă România pentru mine, România înseamnă o ţară de cultură. Sunt un om de cultură, am crescut în cultură, am trăit epoca unei deschideri, atunci când eram în liceu s-a dat drumul, ca să zic aşa, la Blaga, a fost o recuperare a unei bune părţi din cultura noastră, pe care noi, ca tineri, am primit-o ca pe o binecuvântare şi asta este impresia mea. România este o ţară de cultură şi o ţară demnă din toate punctele de vedere.

 

Cum ai vrea să fie România noastră?

Ceea ce mi se pare cel mai necesar este demnitatea. Nu neapărat în cultură, cultura nu moare, pentru că are valoare, chiar dacă nu toată lumea o zăreşte într-un moment al istoriei, dar trebuie să aibă o demnitate. Oamenii cât mai mulţi ar fi în stare să-şi dea seama că adevărata valoare nu este individualismul atât de intens şi sălbatic cultivat, ci adevărata valoare este generozitatea, adevărata bogăţie este să ai ce să oferi şi fermitatea în a pretinde că cei care nu înţeleg acest lucru să-l respecte. Nu există respect pentru cinste şi nu există respect pentru demnitate, ăsta-i e lucrul care doare, pentru că altminteri fiecare ştim să ne ducem viaţa în condiţii mai rele sau mai bune, că aşa a fost întotdeauna istoria.


Dirijorul Adrian Morar

Cum este România ta?

România este pentru mine patria cuvântului, este o moştenire pe care astăzi eu mi-o imaginez ca fiind de nepreţuit, pentru că trebuie s-o lăsăm mai departe copiilor, ai mei, ai noştri. Acum, România pentru mine este vorba înainte de contract. Dacă ţi-ai dat cuvântul trebuie să ţi-l respecţi, nu se presupune altă îndoială. Ce se întâmplă în jurul nostru trebuie apreciat, evaluat, criticat. Consider că România este izvorul talentelor, a valorilor, al multor calităţi pe care nu le întâlnim la alţii, chiar dacă alţii se pot lăuda cu mai multe valori, eu mă laud cu valorile României şi încerc să ocolesc mizeria, minciuna şi multe alte lucruri care nu sunt de preţ, pe care însă le are România. Pot să fac acest lucru, pot să ocolesc dacă mă interesează să fac, să produc, să-i învăţ pe alţii, e un mare har că România are dascăli de valoare, că România are medici de valoare, are artişti, are o sumedenie de valori. Nu trebuie enumeraţi, pentru că sigur voi greşi, pentru că nu-i pot pomeni pe toţi. România pentru mine este izvorul şi pământul în care îmi ţin rădăcinile.


Cum ai vrea să fie România noastră?

În primul rând, România noastră trebuie să ne intereseze pe noi, pentru că este a noastră. România nu este a altora. România este a celor care trăiesc în România şi a celor care nu trăiesc în România. România, atunci când ţi-o asumi înseamnă că devii responsabil de ce faci, cum faci, nu atât că ocoleşti problemele, nu atât că-i critici pe alţii, nu atât că te desolidarizezi de membrii şi de cetăţenii României, nu atât că te identifici cu o locaţie sau cu o zonă. România mea de mâine, România noastră de mâine, România care va fi este România pe care o lăsăm de la o zi la alta. Cu gunoaiele, cu curăţenia ei, cu lucrurile neîmplinite, lucrurile nerealizate, cu bucuria faptului că mai există multe de făcut, chiar dacă unii regretă şi văd doar partea cealaltă a lucrurilor, a celor nerealizate. Într-adevăr, trebuie să ne gândim la România şi acest lucru nu prin vorbe, ci prin fapte. Nu-mi place să vorbesc despre acest lucru, cu toate că este o mândrie pentru mine să spun că sunt român şi oriunde mă duc nu ocolesc să răspund la provocările care-mi sunt adresate. Îi iubesc şi mă identific cu toţi conaţionalii mei, dar nu uit cine sunt şi care este datoria mea de a face cinste, pentru că aşa am fost învăţat de bunicii mei, de părinţii mei şi aşa îi învăţ şi pe copiii mei. Cinstea este mai presus de orice, cuvântul pe care ţi-l dai este mai presus de orice. Este greu să ni-l ţinem şi să nu promitem lucruri care nu pot fi realizate.


Soprana Mariana Nicolesco

Timp de ani şi ani de zile, când nu mă puteam reîntoarce pe locurile natale, din cauza regimului la putere şi când vocea şi cântul mă purtau pe aripile gloriei, în marile teatre de operă ale lumii, eram mândră să citesc în ziare şi reviste titluri de articole ori menţiuni de genul “il grande soprano rumeno Mariana Nicolesco, la grand diva rumana Mariana Nicolesco, the great Romanian soprano Mariana Nicolesco”. Asta în Europa şi în America, în Japonia sau în America de Sud.

Referinţa la ţara din care veneam arunca o lumină aparte, splendidă spre orizonturile carpatice şi odată cu aceasta, o mare bucurie în sufletele părinţilor mei, ale prietenilor de aici şi ale multor români care aveau să-mi mărturisească în ultimele două decenii, curajul pe care aceste ştiri îl aduceau în familiile lor prin posturile de radio străine - Europa Liberă, Vocea Americii, Deutsche Welle, curajul şi speranţa, ideea că românii pot reuşi pe lumea asta lucruri extraordinare. Se crea chiar o unitate naţională, în timpuri grele, printr-o sensibilă identificare a multora de acasă, cu unul de-al lor plecat să-şi înfrunte destinul artistic pe marile valuri ale existenţei.

Am resimţit intensitatea acestor sentimente încă de la primele mele recitaluri la Ateneul Român, în 1991, când am cântat pentru prima oară în România. Am resimţit şi resimt această solidaritate de atunci încoace zi de zi, oriunde m-aş afla în ţară. Oamenii ştiu că mi-a fost dat să ating culmi ale artei cântului şi resimt acest lucru într-un profund acord cu propria lor fiinţă. Şi mai ştiu un lucru, că tot ce am făcut în ţară, din 1991 încoace, l-am făcut gratuit, că n-am căutat să mă apropii de nimic şi că am dăruit, fără umbră de rezervă, tot ce puteam oferi compatrioţilor mei şi în primul rând, tinerelor generaţii de artişti. Iată de ce mi se întâmplă ca adesea să aud, în Bucureşti, la Brăila, la Cluj, la Braşov, la Sibiu sau în călătoriile mele în Italia, în Franţa, în Bulgaria, ori Grecia, ori chiar la Malta, când mă recunosc unii români sau grupuri întregi care vin să mă salute, mi se întâmplă să aud aceste cuvinte tulburătoare: „vă mulţumesc” sau „vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut şi faceţi pentru noi”.

Nu am făcut nimic pentru ei personal, dar sentimentul de comuniune şi de comunitate pe care îl exprimă e o solidă dovadă că naţiunea noastră există. Timidă, camuflată, frustrată, această comuniune a sufletelor e o forţă imensă, care nu-şi găseşte însă la ora actuală expresia în viaţa publică, ceea ce divide şi separă trecând temporar, sper, înaintea a ceea ce uneşte.


Cântul e o artă sacră, legătura cea mai directă şi mai profundă a fiinţei noastre cu Creatorul. Şi minunatele manifestări pe care le-am creat în România, Festivalul şi Concursul naţional al liedului românesc, Festivalul şi Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclee”, la care, din 1995 încoace s-au prezentat peste 2000 de concurenţi, imensa majoritate români, dar şi alte talente din 47 de ţări, cursurile de măiestrie artistică, master classes pe care le ofer în anii dintre o ediţie şi alta a concursului şi festivalului, succesul mondial al acestora reprezintă, în mod evident, mărturia adeziunii noilor generaţii la o înaltă spiritualitate, la o minunată comuniune prin artă, pe care eu m-aş bucura s-o regăsesc în spiritul şi curajul tuturor românilor.

 

Pianistul Horia Mihail

Cum este România ta?

România mea este o ţară frumoasă. Bineînţeles că această frumuseţe este dată şi de imaginaţia mea, fiindcă mult din ceea ce nu există sau mult din ceea ce nu este la locul unde ar trebuie să fie, doar îmi imaginez. Există oameni adevăraţi în această ţară, există însă şi lucruri care ar trebuie schimbate, în sensul că, din păcate, în România anului 2012 nu există destulă toleranţă. Probabil bagajul pe care l-am acumulat în timp, generaţii întregi, vorbesc de după perioada de după război şi apoi cei 22 de ani de după evoluţie, au făcut în aşa fel încât mulţi dintre români sunt încrâncenaţi. Au uitat ce înseamnă să fii bun, ce înseamnă să fii onest, poate n-au ştiut niciodată. Acestea sunt lucrurile pe care aş vrea ca România să le capete cât de curând. Asta bineînţeles se poate face doar prin existenţa unor valori adevărate şi nu neapărat existenţa lor, fiindcă aceste valori există, ci de impunerea în evidenţă a acestor valori, deoarece acest sistem de clasificare a oamenilor este, după părerea mea, total greşit. Modelele care sunt prezentate în general în media, fiindcă media are un rol foarte important în a modela, mai ales generaţia tânără, aceste modele nu sunt de cele mai multe ori modele demne de urmat.



Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu

Cum este România ta?

O să răspund contradictoriu. România mea este o ţară foarte frumoasă, o ţară cu peisaje idilice, cum rar întâlneşti prin alte colţuri ale lumii. O ţară cu oameni foarte frumoşi, deştepţi şi foarte talentaţi. Spun asta pentru că acesta este anturajul meu şi sunt foarte bucuros că am parte de întâlniri care, cu siguranţă, le voi ţine minte toată viaţa.

Cum ai vrea să fie România noastră?

Acum mi-aş dori ca România să devină o ţară normală, unde sistemele să funcţioneze firesc, unde oamenii să poată privi unul în ochii celuilalt, să nu mai meargă pe stradă cu privirea în pământ. Grijile şi greutăţile care apasă pe umerii tuturor să dispară. Cred foarte mult că, în clipa în care, de exemplu costumele vor sta bine pe românii care le poartă, pe politicieni, în clipa aceea, ţara noastră va deveni o ţară normală. Mi-aş dori tare mult să arătăm cu toţii bine şi să ne privim în ochi liniştiţi.



Compozitorul Dan Buciu

Cum este România ta?

Ca să fiu sincer, o văd destul de simplă, adică aş vedea-o la nişte standarde reale europene. Din păcate, ceea ce se întâmplă la noi este aproape exact la polul opus, aşa încât e o dorinţă extrem de importantă pe care însă, din păcate, nu o văd realizabilă. Dacă mă gândesc la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp după ce am fost primiţi în Uniunea Europeană, parcă lucrurile au mers în general în jos şi nu în sus, aşa cum ar fi trebuit să fie. Aş fi dorit să fie ordine, aş fi dorit să fie corectitudine, să nu existe privilegiaţi, începând cu traficul rutier şi până la justiţie ş.a.m.d., dar toate astea din păcate sunt cunoscute şi, repet, suntem foarte departe de standardul european. Deci foarte simplu, ce mi-aş dori eu e să trăiesc într-o ţară civilizată de tip european.


Cum ai vrea să fie România noastră?

Acum, în ceea ce priveşte sintagma asta, România mea aş putea s-o iau în două sensuri, sensul foarte general şi sensul particular să zicem, cel pe care-l am strict subiectiv, o altă percepţie se leagă tocmai de ceea ce am spus mai înainte, când vorbeam de România noastră care trebuie să fie civilizată, mă gândesc la faptul că, sigur că, dacă şi România mea ar fi civilizată, atunci totul ar fi extraordinar. Adică m-aş putea simţi foarte bine într-o ţară care are un ambient cu totul deosebit, care avea oameni amabili şi, în fine, de o anumită calitate ş.a.m.d. Din păcate, lucrurile s-au stricat, s-au stricat în mai multe etape. Nu spun că ceea ce a fost mai înainte de cele două războaie a fost raiul pe pământ, dar în orice caz nu se compară cu ceea ce a venit după aceea, comunismul, care a avut o singură trăsătură nu aş spune pozitivă, dar măcar s-a menţinut ordinea, sigur ordinea era gândită în cu totul alt fel şi numai pentru o anumită pătură, dar mai largă a populaţiei, în timp ce acum ordinea nu mai există. Deci eu ca să-mi construiesc o Românie a mea de care să mă bucur, fiindcă e o ţară pe care o iubesc foarte tare, mă refugiez în zonele României unde, în general, încerc să nu văd oameni. Aş face trimitere către ceea ce a spus un foarte înţelept politician japonez care a venit la noi după revoluţie, la vreo doi, trei ani şi s-a pus o întrebare şi răspunsul a fost teribil. A fost întrebat cum consideră că este ţara noastră, România şi a spus că este minunată, ce păcat că e locuită. Aşa încât, ca să fiu sincer, nu-mi găsesc refugiul decât într-un loc unde, pe cât posibil sunt izolat.



Violonistul Mihai Ghiga

Cum este România ta?

România mea este o ţară foarte frumoasă, cu extrem de multe bogăţii naturale, de care nu profităm. Din păcate se pierde prea mult în fantezii şi suferim prea mult de o manie a persecuţiei, nejustificate.

Cum ai vrea să fie România noastră?

Ancorată în realitate şi muncitoare, adică fiecare dintre noi să-şi facă cât mai cinstit bucăţica lui, fără a se uita în grădina vecinului.


Soprana Felicia Filip

Cum este România ta?

Este o vorbă care se vehiculează foarte mult şi mai ales în ultimul timp, ce frumoasă ţară, păcat că e locuită. Eu aş contrazice această vorbă şi aş păstra numai jumătate din ea, ce frumoasă ţară, ce bine că este locuită, aş spune eu, pentru că s-a demonstrat de-a lungul zecilor, sutelor şi miilor de ani, că cine se naşte în această ţară frumoasă, reprezintă până la urmă, un loc binecuvântat de Dumnezeu şi când pleacă în altă parte în lume, face cunoscută România ca o ţară bogată, frumoasă şi cu oameni inteligenţi, foarte talentaţi şi valoroşi. Cred că într-un fel am răspuns la ambele întrebări. România mea este ţară frumoasă, de când o ştiu şi de când am auzit că există, doresc să fie România mea la fel de frumoasă, dacă nu şi mai frumoasă. Ce doresc în plus este ca oamenii din România mea, să rămână în România mea, pentru că această ţară trebuie să fie cunoscută ca mare sau cea mai mare valoare. România noastră trebuie să fie a oamenilor valoroşi, a celor care circulă în străinătate şi o fac cunoscută, dar care se întorc acasă, muncesc aici, trăiesc fericiţi şi sunt mândri că sunt români.

 

Clarinetistul Aurelian Octav Popa

Cum este România ta?

Nu am decât de mulţumit României mele, pentru că e locul naşterii mele. Şi dacă e locul naşterii mele, trebuie să spun că perioada copilăriei mele este foarte fericită, pentru că e bazată pe calităţi de necrezut ale părinţilor mei. Devoţiune, înţelepciune, cinste şi au fost cinstiţi. Şi ca urmare, o educaţie, în sensul dorit de ei, tata a avut o ambiţie să mă dea la un liceu din Bucureşti. Am făcut liceul Matei Basarab, am făcut muzică simfonică, am luat premii internaţionale şi în continuare, România este muzică pentru mine, cu un plus fabulos acum, un nepot nepreţuit al meu.


Cum ai vrea să fie România noastră?

Trebuie să fie aşa cum indică globul pământesc. Acum nu mai suntem închişi, suntem deschişi în toată lumea şi vom fi. Trebuie să fim şi noi în naţiunile bune ale lumii, în lumea adevărată, ne vom integra, sunt absolut sigur de părerea mea. Nu există altă cale şi o să fie, cu greutăţi, dar o să fie singura cale, cea mai bună şi unica.


Regizorul Cristian Mihăilescu

Pentru mine, România este acasă. Fiecare om cred că are câteva lucruri sfinte în viaţă. De bună seamă, întâi credinţa, este Dumnezeu, este familia şi acasă. Consider că România este un lucru sfânt, iar acasă, indiferent dacă e mai bine sau mai puţin bine este casa ta, pe care ţi-o doreşti întotdeauna mai aranjată, mai frumoasă şi chiar dacă sunt lucruri care te nemulţumesc, încerci, după puterile tale să le remediezi, să-ţi fie bine acasă. Îmi doresc să fim acasă cu toţii, în România. România poate fi frumoasă, ea este frumoasă din naşterea ei străveche, dar putem s-o facem în viitor mai frumoasă. Şi pentru aceasta, fiecare în parte, putem, după puterile noastre, după forţa, după talentul, după capacitatea noastră, după puterea de muncă s-o facem cu puţin mai frumoasă, iar cei din jurul nostru, ajutându-ne, ar putea să ne ajute s-o facem din România, grădina Maicii Domnului, aşa cum a fost denumită, aşa cum Papa Paul al II-lea a spus atunci când a ajuns aici, grădina Maicii Domnului, România.


Directorul ONB, Cătălin Ionescu Arbore

România mea este un pic dificilă şi mă pune să alerg destul de mult, ca să pot să găsesc locul pe care-l caut. Mi-aş dori foarte tare ca România noastră, a tuturor, probabil România de mâine să fie un basm, aşa cum sunt basmele din operă şi să aibă în orice caz un sfârşit, un happy-end.


Dirijorul Cristian Oroşanu

Cum este România ta?

Cu privire la ţara mea, la România, aş putea să spun că sunt un patriot. Sunt unul dintre cei care ţin la această ţară şi care nu au dorit să plece. Din păcate, mulţi artişti pleacă peste hotare, imediat ce au posibilitatea. Am circulat foarte mult, dar revin cu plăcere în această ţară. Ca să vă răspund mai strict la întrebare, cum este ţara mea, din păcate este o ţară murdară. Am constatat că România arată în foarte multe locuri ca un coş de gunoi şi acesta este un lucru care aş dori să se schimbe cu vremea şi asta se poate face doar cu o mai bună organizare şi o mai bună educaţie.


Cum ai vrea să fie România noastră?

Aş vrea să arate tot aşa cum arată acuma, dar puţin mai curată şi puţin mai civilizată. Dacă e să compar cu alte ţări din Europa, să ştiţi că eu mă simt foarte bine la mine acasă. Poporul român este un popor jovial, este un popor cu mult simţ al umorului, din fericire, asta este o calitate care nu o găsim la multe popoare, mai ales cele germanice şi am întâlnit mulţi prieteni, mulţi colegi, care preferă să trăiască în România, eu fac parte dintre ei, tocmai pentru acest spirit românesc şi acest spirit, hai să zic, nu numai românesc, dar latin. În general, ţările latine au un spirit care face viaţa mai plăcută. M-aţi luat puţin prin surprindere şi nu pot să mă gândesc la toate aspectele pe care aş dori eu să le schimb în această ţară, dar primul care îmi vine în minte este curăţenia şi educaţia.


Violonistul Alexandru Tomescu
Cum este România ta?
România mea este o Românie normală, pe care eu încerc să mi-o fac cât mai normală și cred că aceasta aspirație către normalitate ar trebui să fie un deziderat pentru mulți dintre noi. De multe ori, consideram ieșirea din norme - la noi trebuie să fie totul mai special, mai altfel - ca pe o regulă, ori normalitatea este un lucru care aduce cel mai mult echilibru. Viata mea este plină de muzică și dacă în viața noastră a tuturor ar exista ceva mai multă muncă, sunt convins că am fi cu toții niște oameni mai buni, așa cum spunea și Beethoven.