9 februarie 2010 - "Tango Emoción" la Opera Nationala Bucuresti

9 februarie 2010 -o seara frumoasa de iarna....Intr-o sala îmbucurator de plina, avem prilejul sa urmarim, în cadrul Stagiunii de marti seara de la Sala Mica a Ateneului Român, recitalul instrumental sustinut de Ioana Cristina Goicea -vioara si Ioana Mândrescu -pian.

Violonista Ioana Cristina Goicea s-a nascut în anul 1992 si provine dintr-o familie de muzicieni: este fiica binecunoscutei violoniste Cristina Anghelescu. Este eleva în clasa a XI-a la Liceul de muzica "Dinu Lipatti" din capitala, clasa profesorului Radu Popescu. Din 2007 beneficiaza si de îndrumarea profesorului Stefan Gheorghiu, discipol al lui David Oistrah.

Incepând cu anul 2000, a fost laureata la toate editiile olimpiadei de muzica, a câstigat premiul I la concursurile "George Georgescu" (Tulcea), "Garabet Avachian"(Bucuresti), "Paul Constantinescu" (Ploiesti) si premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (2005). A obtinut premiul II la Concursul "Orange Romania"(2008), premiul III la Concursul International "Andrea Postacchini" Fermo, Italia (2006), premiul I la Concursul International "Jaroslav Kocian" Usti nad Orlici, Cehia (2008), premiul I si Premiul Special "Bach" la Concursul International "Kloster Schöntal", Germania (2009).

A sustinut concerte atât în tara, cu Filarmonica "Moldova" din Iasi, "Mihail Jora" din Bacau, "Oltenia" din Craiova, cât si în strainatate -Italia, China. De asemenea, a cântat în cadrul Festivalului "George Enescu" în 2007, ca solista, alaturi de Orchestra Liceului de Muzica "Dinu Lipatti". In 2009, a participat la cursuri de maiestrie sustinute de profesorul Petre Munteanu în Germania. Violonista Ioana Cristina Goicea are un repertoriu bogat, ce cuprinde creatii importante din toate stilurile muzicale.

Ioana Mândrescu, nascuta în 1981, a urmat Liceul de muzica "Dinu Lipatti", clasa profesoarei Ligia Pop si Universitatea de Muzica, la clasa pianistului Sandu Sandrin. Apoi, pentru un an, a fost studenta la Ecole Normale de Musique de Paris "Alfred Cortot", clasa de pian Françoise Thinat, unde a obtinut Diplôme Supérieur d'Exécution. In prezent este masterand al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

Pianista Ioana Mândrescu a urmat numeroase cursuri de perfectionare cu Konstantin Scherbakov, Kevin Kenner, Shoshana Rudiakov, Massimo Somenzi, Sodi Braide, John O'Connor, Klaus Hellwig si Michael Roll.

Dintre recitalurile sustinute, le amintim pe cele din Bucuresti si Tulcea, dar si din strainatate: Albania (Tirana si Fier), Franta (Orléans, Paris), Italia (Brescia, Venetia, Roma), Germania (Conservatorul din Trossingen).

A participat la festivaluri internationale, precum "Klasik" (Albania), "Mozart" (Bucuresti) si a concertat ca solista cu Orchestra Liceului "Dinu Lipatti", Orchestra Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Orchestra Filarmonicii din Ploiesti.

In 2004, pianista Ioana Mândrescu a realizat prima auditie româneasca a Concertului nr.1 de John Field. In 2008 si 2009 a activat ca pianist acompaniator la concursurile "George Enescu" si "Jeunesses musicales". A fost premiata la olimpiadele nationale si la concursurile "Lory Wallfisch" -(Ploiesti), "Jeunesses musicales" si "Mihail Jora" (Bucuresti) , precum si "Konzerteum" (Grecia).

Recitalul instrumental, din seara zilei de 9 februarie 2010 de la Sala Mica a Ateneului Roman, a cuprins Sonata nr.2 op.100 în La major de Johannes Brahms, Introducere si Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns, apoi, dupa o scurta pauza, Studiu în forma de vals de Camille Saint-Saëns/Eugène Ysaÿe si Tzigane de Maurice Ravel.

In ciuda dificultatii repertoriului, violonista Ioana Cristina Goicea a dovedit o stapânire de sine, pe care numai tehnica solida, o muzicalitate cu totul iesita din comun si dorinta de a împartasi trairile sale artistice autentice, o pot sustine.

Pianista Ioana Mândrescu a acompaniat cu simtire si rafinament interventiile sale solistice, fiind inteligent armonizate în actul artistic. Publicul din sala, a rasplatit recitalul celor doua tinere cu calde aplauze si strigate de "bravo" minute în sir, astfel ca, acestea au oferit un bis: "Melodie" de Piotr Ilici Ceaikovski. Un fel de "oaza de liniste", dupa exuberanta repertoriului dificil. Inca un recital foarte reusit, din cadrul Stagiunii de marti seara, ne-a confirmat necesitatea de a urmari evolutiile tinerilor nostri muzicieni, extrem de talentati, care -iata -se dovedesc prezente scenice deosebit de agreabile.


Adriana Nitu