Discurile anului 2017
Music in Turbulent Times - album difuzat în premieră la CD Review între 20 - 23 februarie
1917
Pe 20 ianuarie anul acesta Casa Deutsche Grammophon a lansat un album foarte interesant în opinia mea, un disc intitulat 1917 - Muzica unor vremuri tulburi. Este un titlu îndrăzneț care vorbește de la sine despre acest penultim an al Primului Război Mondial. Este anul în care Țarul Nicolae al II-lea abdică iar în luna noiembrie izbucnește Revoluția Bolșevică în Rusia. Este un an în care s-au petrecut multe schimbări în viața culurală și implicit cea muzicală. Ei bine acest album în două volume din care vom asculta selecțiuni între 20 - 23 februarie la CD Review în patru episoade, se dorește a fi o explorare pe tărâmul muzicii, inspirată de vremurile tulburi de la începutul secolului al XX-lea.
Muzica unor vremuri tulburi
Fiecare lucrare aleasă are, mai mult sau mai puțin, o poveste legată de acel an 1917, sau de cei din apropiere. Suita Fântânile Romei de Ottorino Respighi a fost interpretată în premiera în 1917, asta după ce Arturo Toscanini a refuzat sa interpreteze partitura cu un an în urmă. Premiera a avut loc la 11 martie 1917 la Roma, sub conducerea lui Antonio Guarnieri. Deutsche Grammophon a ales un fragment din această lucrare în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din New York, dirijor Giuseppe Sinopoli.
Tot în 1917, dar pe 12 mai la Opera din Budapesta a avut premiera Piesa de balet Prințul cioplit din lemn, acea lucrare de gen rămasă în umbra Mandarinului Miraculos, în creația lui Bela Bartok. Pentru această colecție a fost ales Dansul nr 4 interpretat de Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Pierre Boulez.
Maurice Ravel finalizează în 1917 Suita pentru pian Le Tombeau de Couperin. Fiecare mișcare a partiturii este dedicată de compozitor unui prieten care a fost ucis în război. Lucrarea este inclusă integral pe acest album în interpretarea pianistei Monique Haas.
În același an 1917 are loc premiera baletului Parada de Erik Satie, o colaborare între mai multe lumi creative: seturi si costume de Pablo Picasso, scenariu de Jean Cocteau, muzica lui Erik Satie, și punerea în scenă a celebrului Balet Rus. Pe album este prezentă o înregistrare realizată de Orchestra Operei Naționale din Monte Carlo, dirijată de Louis Frémaux.
Se adaugă un fragment din Baletul Tricornul de Manuel de Falla comandat de Serghei Diaghilev pus în scenă în anul de același Balet Rus în 1919. Fragmentul ales este interpretat de Orchestra Simfonică Radio din Berlin, dirijor Lorin Maazel.
Tot la momente recomandate ale albumului 1917 - Music in Turbulent Times consemnez și înregistrarea care îi are care protagoniști pe violoncelistul Mstislav Rostropovici și pe Benjamin Britten la pian. Aceasta este considerată cea mai valoroasă înregistrare a Sonatei pentru violoncel și pian de Frank Bridge, o interpretare cu un impact emoțional tulburător a partiturii semnate de compozitorul englez. Bridge a încheiat prima dintre cele două mișcări ale sonatei sale în 1914, înainte de izbucnirea războiului, iar pe a doua, în 1917. Compozitorul a fost pur și simplu devastat de ororile războiului, iar această stare de spirit este evidentă în a doua mișcare a sonatei sale pentru violoncel, aflată într-un contrast izbitor față de prima.
Monumentala Simfonie nr.12 op.112 in re minor de Dmitri Șostakovici supranumită Anul 1917, compusă în 1961, în inima Rusiei comuniste, este într-un fel, punctul culminant al albumului. Inregistrarea aparține Orchestra Simfonică din Gotheborg, dirijată de Neeme Jarvi.