Discurile anului 2017
Cvintete cu pian - Schumann, Enescu – Valentin Gheorghiu, Cvartetul Voces
Un album cadou aniversar
Cvintete cu pian - Schumann, Enescu, albumul apărut în 2016 la Editura Casa Radio a fost lansat pe 28 martie anul acesta cu prilejul recitalului pe care pianistul Valentin Gheorghiu, împreună cu soția sa pianista Roxana Gheorghiu, l-a susținut la Sala Radio. Este un cadou aniversar lansat în preajma zilei în care maestrul Valentin Gheorghiu a împlinit venerabila vârstă de 89 de ani (21 martie).
Cvintetul cu pian op. 44 în Mi bemol majorde Robert Schumann
Pentru acest disc a fost aleasă o înregistrare din anul 1998, înregistrare din recitalul pe care pianistul Valentin Gheoghiu l-a susținut alături de Cvartetul Voces. O interpretarea plină de energie vibrantă, cu o pasiune romantică aș spune dezlănțuită pe alocuri. Cu toate astea audiția întregului este echilibrată și placută. Cvartetul Voces răspunde cu promptitudine rolului de susținător al partiturii pianistice, în timp ce Valentin Gheorghiu demostrează că este solistul potrivit, alături de cvartetul potrivit. El este, cum spune Cella Delavrancea: Dirijorul unui singur instrumentt, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele orchestrei. Sigur că partitura lui Schumann cere acest lucru. Este știut faptul că partitura i-a fost dedicată de compozitor cu un rol generos atribuit pianului, soției sale. După o primă audiție cu Felix Mendelssohn la pian, Clarei Schumann a inclus în repertoriul său această superbă capodoperă camerală.
Cvintetul cu pian op 29 în la minor de George Enescu
Este una dintre puținele partituri pe care Enescu nu le-a auzit în primă audiție. Așa cum comentează în prefața albumului muzicologul Grigore Constantinescu nu s-a stiut nimic despre valoarea acestui cvintet până la prima lui audiție mondială din decembrie 1964. Interpretarea a aparținut formației camerale alcătuită din Valentin Georghiu, fratele acestuia, violonistul și marele profesor Ștefan Gheorghiu, Cornelia Bronzetti (vioară), George Popovici (violă) și Radu Aldulescu (violoncel).
În 1981 Valentin și Ștefan Gheorghiu au revenit asupra acestei partituri enesciene, ample, complexe și așa cum spun criticii, pasibilă de ulterioare modificări pe care compozitorul nu a mai ajuns să le facă.
George Enescu, într-o dedicație din anul 1939, ce apare și în prefața albumului scrie: Tânărului Ștefan Gheorghiu și fratelui său Valentin, urându-le să îndeplinească tot ce s'așteaptă de la ei.
Iată argumentele cu care vă invit să ascultați pe 5 și 6 aprilie în premieră la CD Review (11,30).