Discurile anului 2017
Pianistul Daniil Trifonov - albumul 'Chopin evocations': Music box, 16 și 23 octombrie
Un album lansat pe 6 octombrie 2017 de casa Deutsche Grammophon, un album cuprinzând două CD-uri semnat de unul dintre cei mai așteptați artiști de la festivalul Enescu 2017: pianistul rus de 26 ani Daniil Trifonov. Chopin evocations se intitulează acest nou album pe care regăsim cele două concerte pentru pian și orchestră de Chopin, înregistrate alături de Orchestra de Cameră Mahler, condusă de Mihail Pletniov, cel care semnează și noua orchestrație a acestor concerte. În plus, lucrări pentru pian solo de Chopin, între op.2 și op.73, precum și lucrări inspirate de Frederic Chopin - de la Schumann la Federico Mompou.
Albumul se deschide cu o minunată versiune a Concertului nr.2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin. Unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian și orchestră - acest concert nr.2 de Chopin, într-o nouă haină orchestrală propusă de Mihail Pletniov: o orchestrație de sorginte camerală, care se potrivește foarte bine, de altfel, cu personalitatea lui Daniil Trifonov, solistul înregistrării. O personalitate introvertită și extrem de sensibilă care răzbate mai ales din excepționala și diafana interpretare a părții a doua din acest concert, una dintre cele mai frumoase, consider, părți lente de concert din istoria muzicii.
Chopin - o figură iconică pentru orice pianist - "muzica lui Chopin rămâne mereu modernă" spune Daniil Trifonov în interviul din videoul de lansare a discului Chopin evocations. "Indiferent de generație, oamenii pot descoperi ceva din muzica lui care să le vorbească în mod deosebit". Daniil Trifonov vorbește și despre sinceritatea muzicii lui Chopin, care atinge și ascultătorul, și interpretul. Sigur, nu cred că există om care să nu fie impresionat de muzica lui Chopin - și de altfel, și Trifonov însuși are capacitatea de a atrage atenția, indiferent de repertoriul pe care-l abordează. Din 2013 până în prezent, a lansat în fiecare an câte un album nou: recitaluri live în 2013 și 2014, Rahmaninov în 2015, studiile de Liszt, în 2016. Daniil Trifonov a fost nominalizat la premiile Grammy pentru albumul său Rahmaninov din 2015.
În 2017, iată un nou album pentru acest pianist de 26 ani care a atras deja atenția lumii internaționale de concert, plasându-se drept unul dintre starurile în ascensiune ale momentului. Un pianist care vine din tradiția școlii ruse de pian, un pianist excepțional tehnic și cu o putere extraordinară de a transmite emoție; un pianist interiorizat care are viziuni proaspete asupra lucrărilor consacrate, un pianist despre care s-a vorbit în termeni elogioși; un pianist care și compune, cum au făcut-o la rândul lor Rahmaninov sau Lipatti.
Chopin evocations - Chopin evocat în lucrările altor compozitori: Chopin din Suita Carnavalul op.9 de Robert Schumann, Studiul Omagiu lui Chopin op.73 nr.5 de Edvard Grieg, Nocturna op.33 de Samuel Barber și Un poco di Chopin op.72 nr.15 de Piotr Ilici Ceaikovski, care încheie primul disc dintre cele două ale albumului.
Pe al doilea disc din albumul Chopin evocations, găsim bisul de la Sala Palatului pe care Daniil Trifonov l-a interpretat la București, în timpul festivalului Enescu de anul acesta, adică Fantezia impromptu op.66. Însă înainte de această lucrare, figurează ceea ce eu consider că este cea mai bine realizată interpretare de pe acest CD propus astăzi: Rondo op.73 în Do major pentru două piane de Chopin, lucrare interpretată de Daniil Trifonov alături de profesorul său de la Institutul din Cleveland, Serghei Babayan.
Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Chopin beneficiază și el de o nouă orchestrație semnată de Mihail Pletniov, cel care este și dirijorul Orchestrei de Cameră Mahler în această înregistrare. Veți descoperi un Chopin foarte evocativ, aproape depresiv, în această viziune într-un tempo neobișnuit de lent în toate cele 3 părți ale concertului - la limita partiturii lui Chopin și puțin forțat, aș zice. Însă putem admira tușeul lui Daniil Trifonov în această versiune a Concertului nr.1 de Chopin.
Dintre toate lucrările inspirate de Chopin care figurează pe acest album lansat pe 6 octombrie 2017, cea mai puțin cunoscută cred că este cea semnată de Federico Mompou, spaniolul care a trăit între anii 1893-1987. În 1938, Mompou compunea într-un stil neoromantic Variațiunile sale pe o temă de Chopin, preluată din preludiu op.28 nr.7; lucrarea a primit forma sa finală în 1957. Privirea lui Mompou asupra muzicii lui Chopin este una nostalgică, plină de melancolie, iar Daniil Trifonov scoate parcă mai mult în evidență aceste caracteristici. După ce l-am ascultat și la festivalul Enescu, aș spune că Trifonov trece printr-o stare de accentuare a caracteristicilor emoționale ale muzicilor pe care le interpretează, o fază romantică.
Albumul Chopin evocations poate fi ascultat la Radio România Muzical în două episoade luni, 16 octombrie, ora 19.00 (în reluare duminică, 22 octombrie, ora 13.05) și 23 octombrie, ora 19.00 (în reluare duminică, 29 octombrie, ora 13.05) sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.