Discurile anului 2017
Dana Ciocârlie: Integrala lucrărilor pentru pian solo de Robert Schumann - CD Review, 4-8 decembrie
În luna septembrie a acestui an, pianista Dana Ciocârlie a lansat un album, la casa de discuri "La dolce volta", cu integrala lucrărilor pentru pian solo de Robert Schumann, înregistrări live realizate la Paris, în cadrul a 15 recitaluri care au avut loc în perioada 2012-2016 la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franța. Muziciana a lansat oficial acest album printr-un concert susținut la Teatrul Champs Elysees, împreună cu Orchestra Colonne dirijată de Frederic Chaslin. A fost un eveniment de anvergură, în urma căruia critici de la cele mai prestigioase publicații franceze au elogiat interpretarea pianistei Dana Ciocârlie și inițiativa acesteia de a realiza pe disc integrala creației lui Schumann. Desigur, au mai existat de-a lungul timpului pianiști care au imprimat toate aceste piese ale romanticului german (îi amintim pe Eric le Sage, și Jörg Demus), însă pianista română este singura care le-a înregistrat live, ceea ce înseamnă că proiectul ei este o premieră mondială, care nu avea cum să treacă neobservată în lumea muzicii clasice.
Despre felul cum s-a derulat acest proiect ambițios și complex, Dana Ciocârlie spune: "Ideea mea a fost de a înregistra o serie de concerte live pe parcursul a câțiva ani. Una dintre provocări a fost să găsesc o sală potrivită. Și Ambasada României din Franța, al cărei sediu se află în Palatul Behague, a îmbrățișat cu entuziasm ideea proiectului. Au urmat 15 recitaluri și o culme de atins, într-o lungă călătorie lăuntrică. O altă dificultate a constat în administrarea energiei. Nu mi-am putut permite să obosesc. Există un aspect care ține de rezistența fizică în acest proiect, având în vedere natura extremă în scriitura lui Schumann. Dar, de la un anumit punct nu mai simțeam oboseala fizică. Înregistrările live impun o anumită disciplină. Publicul m-a purtat alături, mi-a dat elan și vitalitate". Așadar, seria de recitaluri susținute de pianista Dana Ciocârlie a însemnat o muncă titanică, dar plină de satisfacții, concretizată într-un album remarcabil.
La Radio România Muzical, vă oferim selecțiuni de pe cele 13 CD-uri care alcătuiesc albumul amintit. Veți putea admira claritatea sunetului și expresivitatea pianistei, o profundă cunoscătoare a particularităților muzicii lui Robert Schumann. Dana Ciocârlie ne introduce în universul sonor imaginat de compozitorul romantic, aducând în prim-plan pasiunea, dramatismul, aluziile literare, umorul și elanul spontan. Așa cum notează pianista pe broșura care însoțește albumul, "muzica lui Schumann nu este concepută în termenii tradiționali. Elementul dominant este spontaneitatea: schimbările instantanee de la o stare sufletească la alta, imperfecțiunile structurale cauzate de iureșul inspirației… Lupta perpetuă și halucinantă cu destinul este magnifică la Robert Schumann." Interpretând muzica acestui compozitor, Dana Ciocârlie demonstrează că este o pianistă completă, alternând delicatele momente poetice din pasajele lente cu umorul și lejeritatea din părțile rapide. Lucrările lui Schumann sunt puse adesea în dialog precum Florestan și Eusebiu, cele două personaje ce caracterizează creația sa, reprezentând cele două laturi ale naturii compozitorului: una impetuoasă și cealaltă lirică, melancolică. Pianista Dana Ciocârlie evidențiază superb aceste două caractere în interpretarea sa, propunând o coloristică sonoră variată.
Lucrările pe care le-am selectat de pe albumul Danei Ciocârlie și pe care le veți putea audia în cadrul rubricii "CD review" sunt Marea sonata op. 11 în fa diez minor, Suita "Carnaval" op. 9, Dansurile davidienilor op. 6, Albumul pentru tineret op. 68 și Humoresca op. 20 în Si bemol major. Vă invit să ascultați aceste înregistrări de excepție între 4 și 8 decembrie, de la ora 11.30.