Discurile anului 2018
Albumul de debut al violoncelistului Sheku Kanneh-Mason - CD Review 14 și 15 februarie
Sheku Kanneh-Mason este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști ai lumii, el imprimând instrumentului său un sunet plin, cald și expresiv. Artistul britanic născut în anul 1999 la Nottingham a studiat violoncelul de la vârsta de șase ani cu Sarah Huson Whyte și apoi cu Ben Davies la Academia Regală de Muzică. În 2016 a câștigat prestigiosul premiu BBC Young Musician of the Year, o performanță deosebită care l-a ajutat în ascensiunea sa artistică. Din acel moment, cariera tânărului muzician a căpătat noi dimensiuni, el fiind invitat să concerteze în stagiunea 2017-2018 alături de ansambluri renumite ca Orchestrele Simfonice din Birmingham, Barcelona, Seatle și Atlanta, Tonhalle din Zurich, Filarmonicile din Liverpool și Louisiana. Tot ca urmare a câștigării premiului din 2016, Sheku Kanneh-Mason a semnat un contract cu casa de discuri Decca. Primul disc din cadrul acestui contract este intitulat "Inspiration" și a apărut în luna ianuarie a acestui an. Albumul cuprinde lucrări din creația unor compozitori romantici sau de secol 20, unele fiind aranjamente pentru ansambluri camerale sau pentru violoncel și orchestră. Interpretând aceste lucrări, Sheku Kanneh-Mason demonstrează că este un artist matur, care posedă un sunet particular, consistent și bogat în culori timbrale. În ceea ce privește alegerea repertoriului, aceasta este una mai puțin obișnuită, alăturând piese miniaturale cu monumentalul Concert în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră de Șostakovici, o lucrare complexă, de dimensiuni masive. Cred însă că această alăturare nu deranjează, dimpotrivă este una inspirată, punând în valoare versatilitatea violoncelistului.
Concertul nr. 1 op. 107 în Mi bemol major de Dmitri Șostakovici este una dintre cele mai dificile lucrări din repertoriul dedicat violoncelului. Scrisă în anul 1959, această piesă i-a fost dedicată celebrului violoncelist Mstislav Rostropovici, care a prezentat-o în primă audiție împreună cu Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg și cu dirijorul Evgheni Mravinski, prima înregistrare a lucrării fiind realizată de tot muzicienii amintiți în același an. Au urmat apoi și alte versiuni discografice memorabile, printre cele mai cunoscute fiind imprimările violonceliștilor Natalia Gutman, Truls Mork, Jan Vogler, Mischa Maisky sau Yo Yo Ma. Cea mai recentă înregistrare cu Concertul nr. 1 de Șostakovici îi aparține tânărului violoncelist Sheku Kanneh Mason. Artistul a câștigat premiul BBC Young Musician of the Year în 2016 interpretând chiar acest concert în compania Orchestrei Simfonice BBC, la Barbican Hall din Londra. Anul trecut, artistul a revenit pe aceeași scenă pentru a prezenta din nou lucrarea compozitorului rus, fiind elogiat de critici pentru tehnica superbă, elocvența și expresivitatea sa.
Lucrarea este structurată în patru părți de dimensiuni ample, ultimele trei fiind interpretate fără pauză. Prima mișcare, Allegretto, se deschide cu o temă de patru sunete care se dezvoltă dinamic și reapare apoi periodic; tema secundă este inspirată de folclorul muzical rus. Urmează partea a doua Moderato care începe cu o introducere calmă și continuă cu melodii expresive care conduc spre un punct culminant dramatic. Desfășurarea dinamică și emoțională este gestionată bine de violoncelistul Sheku Kanneh Mason, cu frazări lungi și tensionate. În partea a treia, solistul interpretează, neacompaniat de orchestră, linii melodice care amintesc de motivul introductiv al lucrării și de temele părții secunde, pregătind finalul Allegro con Moto în formă de Rondo, cu sonorități aspre și disonante, redate de violoncelistul britanic cu precizie intonațională, acuratețe ritmică și cu o energie debordantă. În Concertul nr. 1 de Șostakovici, Sheku Kanneh Mason este acompaniat de Orchestra Simfonică din Birmingham condusă de dirijoarea lituaniană Mirga Granzinyte Tyla, director muzical al ansamblului.
Albumul de debut al violoncelistului Sheku Kanneh-Mason cuprinde lucrări de Yosef Hadar, Camille Saint-Saens, Pablo Casals, Dmitri Șostakovici, Jacques Offenbach, Bob Marley și Leonard Cohen, înregistrări care vor fi difuzate la Radio România Muzical în 14 și 15 februarie, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii "Arpeggio".