Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonista Lisa Batiashvili și Orchestra de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nezet Seguin - Music box, 5 martie 2018

Un album apărut pe 2 februarie 2018 la casa Deutsche Grammophon: lucrări de Serghei Prokofiev înregistrate de violonista Lisa BAtiashvili și Orchestra de Cameră a Europei, condusă de Yannick Nezet Seguin. Evident, pe acest disc, cele două concerte pentru vioară și orchestră, dar și teme celebre din baletele Romeo și Julieta și Cenușăreasa, precum și din opera Dragostea celor trei portocale ale aceluiași Prokofiev, în aranjamentul realizat de Tamas Batiashvili, tatăl Lisei.

Cred că numele Visions of Prokofiev este foarte bine ales pentru acest album: nu Prokofiev pur și simplu, ci Prokofiev reinterpretat de Lisa Batiashvili - acest Prokofiev pentru care muzica de balet a fost atât de importantă și a influențat și alte lucrări pe care le-a scris - recunoaștem atât de ușor acest lucru în Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră, compus în perioada când compozitorul lucra și la baletul Romeo și Julieta. Descoperim un Prokofiev cosmopolit prin experiența sa de viață și muzicală - așa cum este și Lisa Batiashvili, o violonistă georgiană de 39 ani care de la 13 ani s-a mutat în vestul Europei și care în prezent locuiește la Munchen.

Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Prokofiev este o partitură dificilă pentru care Lisa Batiashvili propune o interpretare perfect adaptată secolului XXI: fragilă și totuși atât de puternică, foc și gheață, lumină și întuneric - una dintre cele mai convingătoare versiuni pe care le-am ascultat pentru acest opus.

În materialul video de prezentare care însoțește acest disc, îl putem vedea pe Yannick Nezet Seguin - el însuși, unul dintre cei mai căutați dirijor ai momentului - spunând că Lisa Batiashvili este violonista lui preferată. Este de înțeles: Lisa Batiashvili este o adevărată vedetă contemporană a viorii: delicată și totuși atât de puternică, cu o tehnică impecabilă și o apariție plină de eleganță. O violonistă care știe să-și impună o viziune proprie asupra fiecărei lucrări interpretate, fără a trăda partitura - calități care i-au adus aprecieri unanime pentru precedentul ei disc, înregistrat alături de Capela de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim - concerte de Ceaikovski și Sibelius.

Lisa Batiashvili și Yannick Nezet Seguin au găsit și povestea potrivită pentru acest album, Visions of Prokofiev - de fapt, nu o poveste, ci un mesaj extrem de puternic despre Europa unită și valorile europene care ne unesc: prin muzica lui Prokofiev, una dintre cele mai internaționale, să-i spun, dintre muzicile scrise în secolul XX, prin misiunea Orchestrei de Cameră a Europei. În fața unui val de euroscepticism, muzicienii sunt printre primii care susțin ideea Europei unite și a valorilor ei - foarte simplu de înțeles, într-o breaslă care trăiește într-un mod care transcende, cu adevărat, naționalitatea.

Muzica, mai ales muzica clasică, nu are nevoie de cuvinte și explicații - are nevoie însă de oameni care să o aprecieze și de interpreți care să o trezească la viață, într-un mod care să rezoneze cu realitățile contemporanilor. Cu siguranță, Lisa Batiashvili, Orchestra de Cameră a Europei și dirijorul Yannick Nezet Seguin cântă foarte convingător muzica lui Prokofiev, pentru oamenii anului 2018, în special Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră, un opus pe care Lisa Batiashvili l-a abordat pentru prima dată la vârsta de 13 ani.

Albumul Visions of Prokofiev poate fi ascultat în premieră la radio luni, 5 martie, ora 19.00, în reluare duminică, 11 martie, ora 13.05. Sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018