Discurile anului 2018
Pianistul Alfred Brendel - albumul 'Live in Vienna'
Vă propun un disc apărut pe 9 martie 2018 sub semnătura pianistului Alfred Brendel, un album intitulat Live in Vienna care reunește două înregistrări care nu sunt recente, dar care nu au fost publicate niciodată pe disc: Concertul de Robert Schumann, interpretat în 2001 alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor Sir Simon Rattle și Variațiunile și Fuga de Johannes Brahms pe o temă de Handel, dintr-un recital susținut la Konzerthaus din Viena în anul 1979.
Sunt înregistrări realizate de Radiodifuziunea austriacă, pe care casa Decca le pune acum în circuitul înregistrărilor comerciale - de altfel, mai ales în ultimul timp, multe comori din arhivele radiodifuziunilor publice au fost publicate de case comerciale de discuri, în beneficiul, cred, în primul rând, al melomanilor.
Alfred Brendel are în prezent 87 ani și este recunoscut drept unul dintre marii pianiști ai secolului XX, o autoritate în interpretarea muzicii lui Beethoven, dar nu numai. Alfred Brendel a fost primul pianist care a înregistrat, în anii cincizeci ai secolului XX, integrala lucrărilor pentru pian de Beethoven; a înregistrat, de asemenea, și integrala concertelor de Mozart. Însă nu doar atât - au fost într-o carieră lungă și integrale Schubert sau concertul pentru pian și orchestră de Schonberg pe care l-a impus în repertoriul curent. Pentru a-l sărbători la 65 ani, casa Phillips a publicat în 1996 un set de 25 de discuri cu înregistrările sale. În 1999 a publicat integrala concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven înregistrate cu Orchestra Filarmonicii din Viena, condusă de Simon Rattle. În 2001, când a împlinit 70 ani, a întreprins un turneu în întreaga lume - parte din acest turneu a fost și concertul din 11 martie 2001, când Alfred Brendel a interpretat Concertul de Robert Schumann alături de Orchestra Filarmonicii din Viena și dirijorul Simon Rattle.
Vei asculta o înregistrare foarte vie, dacă pot să o numesc așa, a acestui concert de Schumann: Alfred Brendel nu este perfect tehnic, însă este foarte expresiv și convingător în intențiile sale muzicale - în mod cert, un mare pianist și un document sonor care trebuie luat în seamă.
Alfred Brendel - Live in Vienna - un album pe care găsim și o înregistrare dintr-un recital susținut în 4 iunie 1979 la Konzerthaus din Viena. Este pentru prima oară când apare pe un disc, în versiunea lui Brendel, o înregistrare a Variațiunilor și Fugii de Brahms pe o temă de Handel. Sigur, standardele tehnice ale înregistrării sunt cele existente în urmă cu 40 ani, însă avem șansa de a descoperi un Alfred Brendel în apogeul carierei sale, strălucitor, virtuoz, matur în exprimarea artistică, într-o partitură dificilă, cu o construcție impresionantă, admirată chiar și de Wagner, cu care Brahms a fost pus în opoziție, mai ales în secolul al XIX-lea.
Alfred Brendel - unul dintre marii pianiști ai secolului XX - a încetat să dea concerte și recitaluri în anul 2008, când avea 77 ani, însă de atunci, îi învață pe alții, scrie, citește - de altfel, Alfred Brendel a fost recunoscut pentru capacitățile sale intelectuale deosebite care au contribuit mult la dezvoltarea carierei lui excepționale. Într-un interviu acordat publicației The Guardian în 2016, Alfred Brendel mărturisea că uitându-se în urmă, nici nu-și dă seama cum a reușit să facă atâtea: "să cânte, să scrie, să privească, să trăiască, să iubească". A fost omul potrivit la timpul potrivit, atunci când, în anii cincizeci ai secolului XX, marile case de discuri au început să înregistreze masiv la Viena, un spațiu în care cultura de mare clasă s-a întâlnit atunci și cu condiții economice prielnice. Nu mai puțin de 114 titluri a înregistrat Alfred Brendel de-a lungul a 60 de ani de carieră pianistică, iar ecourile ei răzbat, iată, până astăzi.
Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 21 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 27 mai, de la ora 13.05. Oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.