Discurile anului 2018
Înregistrări ale lui Dinu Lipatti descoperite recent, la CD Review - 30 mai
Album lansat în aprilie 2018
Apariție discografică de excepție la casa americană de discuri Marston. Este vorba despre un album care trezește interesul în special admiratorilor legendarului pianist Dinu Lipatti, pentru că pe acest disc, primul dintr-o colecție intitulată Landmarks of recorded pianism, sunt incluse înregistrări ale pianistului român descoperite recent de Mark Ainley, unul dintre cei mai avizați specialiști și cercetători ai muzicii lui Lipatti. Așa cum chiar acesta ne-a spus, într-un interviu realizat de Ana Diaconu pentru Radio România Muzical, pe discul amintit sunt 15 minute de înregistrări, realizate probabil în jurul anilor 1945-1946, imprimări dintr-o colecție privată din Geneva, care au ajuns la New York. Albumul include 3 Sonate de Domenico Scarlatti, dintre care una este complet nouă pentru catalogul de înregistrări ale lui Lipatti și două lucrări de Johannes Brahms, de asemenea noi. Iar maniera de cânt este mult mai îndrăzneață decât aceea pe care o cunoaștem din înregistrările de studio realizate cu meticulozitate de Lipatti pentru EMI. Au trecut, așadar, peste 70 de ani de când au fost imprimate lucrările despre care vorbeam, descoperite de cercetătorul canadian Mark Ainley, însă chiar și așa, patina timpului și imperfecțiunile tehnice ale înregistrărilor nu afectează excepționalul nivel artistic. Ascultând aceste imprimări ne putem bucura de interpretările lui Dinu Lipatti perfect echilibrate, care denotă noblețe spirituală și înaltă desăvârșire stilistică. Însă, așa cum observă și Mark Ainley, există aici o manieră interpretativă ușor modernizată în contextul muzical al primei jumătăți de secol XX, în special în ceea ce privește abordarea ornamentelor melodice în muzica barocă, mai precis în sonatele lui Scarlatti. Rămân totuși în prim-plan trăsăturile caracteristice marelui pianist, profunzimea stilistică și acea simplitate înduioșătoare în creațiile preclasice și controlul desăvârșit asupra tuturor elementelor de discurs.
Colecția Landmarks of recorded pianism este un concept similar cu cel al unui disc de vinil produs pentru International Piano Archives, în anii 1970. Ideea este de a lansa înregistrări deosebite care nu au mai apărut pe disc realizate de mari pianiști. Acestea nu altă șansă de a fi ascultate de public, pentru că sunt numai secțiuni mici, unele incomplete. În colecția Landmarks of recorded pianism mai apare, de exemplu, o înregistrare din 1925 cu Alfred Cortot, care cântă Dansul rus din Petrușka de Stravinski și o înregistrare a lui Vladimir Horowitz, din anii 1930, cu fragmente din Concertul de Ceaikovski. Înregistrările datează, primele de la începutul secolului XX și ajung până în anii 1960, cele mai recente.
Imprimările cu pianistul Dinu Lipatti, incluse pe albumul Landmarks of recorded pianism, pot fi ascultate la Radio România Muzical în 30 mai, de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii Arpeggio.